• A testedzés segít az irritábilis bélbetegségben szenvedőknek

    Szerző: Medipress

    A testedzés csökkenti az irritábilis bélbetegség (IBS) tüneteit és lassítja a betegség súlyosbodását, derült ki a svédországi Göteborgi Egyetemen végzett kutatásokból. 102 IBS-ben szenvedő 18 és 65 éves betegen végezték a megfigyeléseket, akiket a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórházban és az Alingsĺs Kórházban gondoztak.

     

    Minden rendben van a gyomrával?


    Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja, mennyire fenyegeti Önt a gyomorbetegségek kockázata. Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése>>

    A betegeket két csoportra osztották: egy részük növelte a fizikai terhelését, másik részük nem változtatott életmódot. Mindkét csoport tagjai rendszeresen kaptak telefonos segítséget egy pszichoterapeutától.

    Az aktív csoport tagjai egy pszichoterapeuta tanácsait és támogatását követve egyedül edzettek. „Heti három-öt alkalommal kellett 20-30 perces enyhe vagy mérsékelten megterhelő mozgásformát gyakorolniuk” - nyilatkozta Elisabet Johannesson pszichoterapeuta, aki a cikk egyik szerzője.

    Hirdetés

    Testmozgás hatására csökkenő panaszok?

      Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
    Az irritábilis bél szindróma és tünetei>>

    A kísérlet megkezdésekor, majd rá három hónappal a betegeknek értékelniük kellett a panaszaikat: a hasi fájdalmukat, székelési rendjüket és az életminőségüket. „A változatlan életstílust folytatók átlagosan öt pontos javulást értek el, míg az aktív csoportban a panaszok 51 pontosat” - értékelt a kísérlet vezetője, Riadh Sadik. „A tünetek rosszabodásáról az egyik csoportban 23 százaléka, míg az aktív csoportban csak 8 százaléka számolt be a betegeknek.

    A fittség ugyan csak kis mértékben, de csak az aktív csoportban javult. Ez azt jelenti, hogy akár egy kis mértékű aktivitásfokozódás is javítja az IBS tüneteit, és megvéd a betegség súlyosbodásától.” A közlemény az American Journal of Gastroenterology -ban jelent meg. Az IBS az irritábilis bél szindróma (irritable bowel syndrome ) rövidítése. Gyakori betegségről van szó, a férfiak és nők 10-15 százalékát érinti. Tünetei a hasi fájdalom, hasmenés vagy szorulásos panaszok és puffadságérzés. A betegek néha más panaszokról is beszámolnak, mint szívdobogásérzés, verejtékezés, fejfájás vagy fáradságérzés.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.02.01 17:13, Megjelenés: 2011.02.01 17:13
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Hosszú távú megoldások hasi panaszokra

    Az étrend, illetve az életvitel megváltoztatása megkönnyíti az irritábilis bél szindróma, illetve a hasonló tünetekkel járó betegségek elviselését. Bár szervezete nem reagál azonnal a változásra, a cél a hosszú távú megoldás.

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    Irritábilis bél szindróma: diagnózis és kezelés

    Mivel nincsenek olyan tünetek, amelyek kizárólag erre a betegségre lennének jellemzőek, fontos, hogy kizárjunk más, hasonló emésztőrendszeri betegségeket.

    Irritábilis bél szindróma egészségpszichológiai szemszögből

    Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkciózavara, bár semmilyen kóros szervi elváltozással nem jár, tünetei jelentős mértékben megnehezítik a beteg életét, rontják életminőségét. A betegség háttere nem teljesen tisztázott, annyi azonban tény, hogy a stressz, bizonyos élelmiszerek és a rossz táplálkozási szokások kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a panaszokat. A betegség kezelhető, az életminőség javítható megfelelő terápiával gasztroenterológus, pszichológus és táplálkozási szakértő segítségével.

    IBS (irritábilis bél szindróma)

    Az irritábilis bél szindróma vagy röviden IBS az emésztőrendszer funkciózavara, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint amilyen a hasfájás, a rendszertelen székelés (hasmenés, székrekedés vagy felváltva) és puffadás.

    Testedzés gyomor- és bélrendszeri betegeknek

    A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségben szenvednek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.