Fogyás gyógyszerrel - Lehet-e fogyni életmódváltás nélkül?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Egy véletlennek köszönhető az, hogy a GLP-1 agonista összetevőt tartalmazó, cukorbetegeknek kifejlesztett gyógyszerek esetében rájöttek: mellékhatásként testsúlycsökkenést, fogyást is okoznak.

Gyógyszerek testsúlycsökkentésre

2010-ben hozták forgalomba a napi egyszeri adagolású, liraglutid hatóanyagtartalmú injekciót a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Hamar beigazolódott, hogy a GLP-1 agonista hatóanyagtartalmú terápia mellékhatása - a diéta betartása esetén - a testsúlyvesztés. Hátrány volt, hogy a készítményt naponta kellett alkalmazni, ezért sok betegben azt az érzést keltette, hogy inzulinos cukorbeteg.

Az újabb GLP-1 agonista szemaglutid hatóanyagot tartalmazó injekció szintén cukorbetegek terápiájára lett kifejlesztve. 2017-től kezdték igazolni klinikai kutatások, hogy csökkenti a testzsírt és elnyomja az éhségérzetet is.

2021-ben egy nagyobb dózisú kivitelben a hatóanyagot az elhízás csökkentésére is alkalmasnak ítélték, és az FDA (az egyesült államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala) jóváhagyta a forgalomba kerülését, majd 2024 elején az jóváhagyták annak új indikációját a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri betegségben, elhízásban vagy túlsúlyban szenvedő felnőtteknél. Az injekciót csökkentett kalóriatartalmú étrend és fokozott fizikai aktivitás mellett kell alkalmazni. Hazánkban ez utóbbi készítmény nem elérhető. Ennek oka, hogy a gyártó nem kérelmezte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) a készítmény forgalmazhatóságát, hiszen ahol forgalmazza, ott sem tudja kielégíteni az igényeket.

Gyógyszerkereső szemaglutid | liraglutid

Hatásuk és mellékhatásaik

A liraglutid és a szemaglutid nem inzulinok, de hatással vannak a vércukorszintre. A vércukor értéke meghatározza az inzulin felszabadulást a szervezetben és gátolja a glucagon (az inzulinnal ellentétesen működő hormon) elválasztását. Csökkenti az éhségérzetet. A gyógyszerek előnye, hogy az étkezés utáni vércukorszintre hat, így mellette nem lép fel hipoglikémia.

A mellékhatások: émelygés és hasmenés, ritkábban hasnyálmirigy-gyulladást, elvétve súlyos allergiás reakciót válthat ki. Kiemelten fontos figyelemmel kísérni a hasnyálmirigyet (mert akut gyulladása esetén a kezelés nem folytatható), illetve a pajzsmirigy-betegségeket, elsősorban a daganatokat kell kizárni az alkalmazás előtt.

A gyógyszerek hosszú távú hatása és mellékhatásai nem ismertek. A szedés utáni terhességre gyakorolt mellékhatásokról is kevés az információ.

Mikor indokolt az alkalmazásuk, mikor nem?

A világon a túlsúlyosak száma évről évre nő. Világszerte körülbelül 750 millió - 1 milliárd túlsúlyos vagy elhízott ember él. Az elhízás és túlsúly tekintetében mi magyarok Európában benne vagyunk az első háromban, míg világszerte az első tízben. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy az elhízás betegség, így betegségtudat sem jelentkezik. A Covid-járvány idején is látszott, hogy az elhízottság és a vírus által okozott megbetegedések között van összefüggés, az elhízottak körében magasabb volt a halálozás aránya.

Nem csak a jóléti, hanem a feltörekvő országokban is hirtelen megugrott az igény az akár 15%-os testsúlycsökkentést okozó gyógyszert iránt. A szakemberek szerint ugyanis a szerekhez fordulók nemegyszer testképzavarral küzdenek. Nemhogy elhízva nincsenek, de még túlsúlyuk sincs.

A növekvő (szamailag indokolt és indokolatlan alkalmazások miatt) az igényeket a gyártó nem tudta elég gyorsan követni, így hamisítani kezdték az alacsonyabb hatóanyagtartalmú, hazánkban is forgalmazott szemaglutidot tartalmazó gyógyszert. A vásárlók arra figyelhetnek fel, hogy a hamis termékek eltérnek az eredetitől mind színükben, mind a márkajelzés hiányában. Hamisított készítményt találtak Ausztriában, néhányan kórházba is kerültek hipoglikémia miatt. A készítmények nem gyógyszertárakon keresztül kerültek a forgalomba, hanem webshopokon. Az osztrák hatóságok vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott. Magyarországon még nem találtak hamisítványt, ezért fontos, hogy a betegek gyógyszertárban váltsák ki a gyógyszereiket (amennyiben elérhető).

Vliágszerte elmondható, hogy ezek a gyógyszerek nemcsak drágák, de ellátási hiány van belőlük. Főképp a cukorbetegek nem tudnak hozzájutni, akiknek eredetileg is kifejlesztették a gyógyszert. Ez etikai kérdéseket is felvet.

Lásd még Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

Mikor alkalmazható hazánkban injekció a testsúlycsökkentésre?

Hazánkban az aktuális szakmai irányelvek szerint a szemaglutid injekció felírásának feltétele az igazolt cukorbetegség. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szabja meg, milyen esetekben és milyen áron juthat hozzá a beteg; bizonyos vércukoranyagcsere-állapothoz kötik a támogatás mértékét. Igazolt cukorbetegség nélkül nem írható fel a készítmény. A kedvezményes felírást meg kell előznie egy három hónapig tartó, másik cukorbetegségre való gyógyszerrel történő kezelésnek.

Liraglutid tartalmú készítmény nemcsak cukorbetegeknek érhető el (melyet a NEAK támogat az előbbiek szerint), hanem más néven a testtömeg csökkentéséhez kiegészítő kezelésként szolgáló gyógyszerként is forgalomban van (ennek a készítménynek az árát nem támogatja a NEAK). A gyógyszer a csökkentett kalóriatartalmú étrend és a fokozott fizikai aktivitás mellett, olyan felnőtt betegeknél lehet akalmazni, akiknek a testtömegindexe (BMI) a kezelés megkezdésekor:

A liraglutid injekcióval végzett kezelést le kell állítani, ha 3,0 mg/nap adagot 12 héten keresztül alkalmazva a betegek nem fogytak legalább 5%-ot a kezelés megkezdésekor mért testtömegükhöz képest. A készítmény tartós alkalmazásával kb. 5,6%-os testsúlycsökkenést lehet elérni.

Lehet-e úgy fogyni, hogy nem változtatunk az életmódunkon?

A szakemberek szerint sokan elfelejtik, hogy a fogyasztó hatással rendelkező készítmények nem csodaszerek, a magasabb szemaglutid-mennyiséget tartalmazó injekcióval legfeljebb 15 százalékos testsúlycsökkenés érhető el, ami nagy valószínűséggel vissza is jön a kúra befejeztével. Emellett a magas ár, a hosszú idejű alkalmazás és a mellékhatások lehetősége miatt érdemes meggondolni a használatát.

Az elhízásnak elsődleges kezelése az életmód terápia, amely személyre szabott diétát és rendszeres fizikai aktivitást foglal magában. Ha a cukorbeteg, vagy "csak" elhízott páciens változtat életmódján, többet mozog, betartja a szakemberek által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól, ezáltal javul közérzete és egyben az önbizalma is. Nem mellékesen pedig a cukorbetegeknél csökken a diabétesz okozta esetleges szövődmények rizikója, obez pácienseknél az állapotukkal járó, más krónikus betegségek kialakulásának az esélye.

Fontos tehát az életmód fokozatos átalakítása, ez - a gyógyszeres támogatással elért fogyással szemben - hosszú távon eredményezheti a kívánt testsúly megtartását.

Tovább Hogyan segíthet az életmód-terápia cukorbetegeknek?

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Kullancsok
Kullancsok

Hol élnek, és vannak-e természetes ellenségeik?

Vesebarát diéta
Vesebarát diéta

Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.