Zsírégetés csodaszerekkel?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2013.11.14.

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a nem biztonságos, veszélyes készítmény, nem beszélve az olyan termékekről, amelyekkel igen rövid idő alatt ígérnek csodát, azaz hatástalanok. Hogyan legyünk képesek kiszűrni, hogy melyik készítmény a megbízható? Milyen veszély leselkedhet ránk?

Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja azt mondja, hogy sok esetben nem tudjuk, mit is vásárolunk. Alapvetően csodát várunk ezektől a szerektől, de sokszor bizony hatástalanok. A kisebb baj, ha veszélytelen készítményeket adnak el nekünk, nagyon magas áron, bár ebben az esetben is jogos a felháborodásunk. A valódi probléma akkor kezdődik, amikor a bizonytalan eredetű termékek használata életveszélyes is lehet, és erről nem is tudunk, mert nem teljes körű a tájékoztatás.

Olyan készítmény nincs, amely a „csak ülünk a fotelben és magától elégetjük a felesleges zsírt” elven működik – hangsúlyozza dr. Pavlik Gábor sportorvos, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kar egyetemi tanára. A zsírégetés alkalmazása tulajdonképpen fából vaskarika, ugyanis a cél elérése érdekében mozogni, sportolni kell, nem beszélve a helyes táplálkozásról – teszi hozzá a szakember.

Átláthatatlan piac?

A hivatalos meghatározások gyakorlati szempontból nehezen átláthatóak. Az évtizedes nemzetközi gyakorlat és a köznyelvben elterjedt szóhasználat alapján szintén étrend-kiegészítőknek tekintik:

  • a speciális célú élelmiszereket - nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek;
  • testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználható élelmiszereket;
  • egyes új élelmiszereket (algák, "gyógygombák" stb) is.

Jelenleg 10 000 felett van a hazánkban bejelentett étrend-kiegészítők száma. (OÉTI)

Hatástalan vagy éppen életveszélyes?

Piacra kerülhetnek olyan termékek, amelyek összetételük tekintetében egy vagy több komponenst a megengedettnél magasabb dózisban tartalmaznak. Ezek a különböző hatóanyagok függvényében okozhatnak mellékhatásokat, ilyen például az alvászavar, idegesség, szorongás, vagy éppen a vitaminfelszívódási probléma - sorolja a szakember. Vannak olyan készítmények is, amelyeknek még vitatott a hatásmechanizmusa.

Csak egy példa: a megbízhatatlan forrásból is beszerezhető, étrend-kiegészítőként forgalmazott, fogyasztószerként ajánlott clenbuterol tartalmú termék visszaélés esetén szívproblémákat és akár halált is képes előidézni. A hatóanyag megtalálható a doppinglistán.

És végül: előfordulhatnak olyan összetevők is, amelyek nem is fejtenek ki különösebb hatást, csak a pénztárcánk tartalma fogyatkozik.

Mit, hol, mennyiért?

Amennyiben étrend-kiegészítőket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk dietetikushoz a személyre - kor, nem, étrend, egészségi állapot, gyógyszerek - szabott alkalmazás érdekében – tanácsolja az általunk megkérdezett dietetikus, idézve a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében leírt hasznos információkat, amelyből kiderül: csak nagy, botrányoktól mentes cégek, megbízható eredetű termékeit javasolt megvásárolni.

Mi, micsoda?

Vannak olyan megbízható zsírégető készítmények, amelyek dinamikus, helyváltoztató mozgás hatására hamarabb elégetik a zsírt, tehát segítenek - mondja a sportorvos. Fontos azonban tudni, hogy ezekre a szerekre minden szervezet - kor, alkat, egészségi állapot függvényében - másképpen reagál.

Csak néhány - eredményesnek tűnő - összetevőt említünk most:

  • L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav)

Legfőbb szerepe a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében van.

  • Koffein

A koffein fokozza a zsírszövetben elraktározott zsírsavak felszabadulását.

  • Zöld tea

A katekin nevű antioxidáns gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést.

  • Arginin és taurin

Ezek az aminosavak a halakban és a tenger gyümölcseiben találhatóak meg.

Elősegítik a zsírsejtek és szövetek zsírtartalékának energiává alakulását.

  • Kömény-, tök- és napraforgómag

Ezek természetes fogyasztószerek, magnéziumban, krómban és vasban gazdagok.

A zsírégetés háttere

A fogyás lényege, hogy a szervezet raktáraiból használ fel anyagot, ehhez pedig alapfeltétel a negatív energiamérleg. Kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasznál a test, illetve növelni lehet a felhasználást, mi mással, mozgással.

A zsírégetés lehet tartós, de ennek kulcsa az egészséges étkezés, a tudatos kalóriabevitel - írja könyvében dr. Fodor Miklós (Étkezünk és vétkezünk).

Nem lehet megspórolni a mozgást!

A magyar lakosság 80 százaléka nem sportol rendszeresen. Átlagosan naponta 3000 kalóriát felveszünk, ülő foglalkozásnál 500 plusz kalóriánk azonban megmarad naponta, ezt a mennyiséget nem használjuk el, ezzel kellene valamit kezdeni, leginkább leadni – mondja dr. Pavlik Gábor sportorvos.

Az ideális testsúlyunk érdekében naponta 1 órát kell mozognunk, de ez kor és állapotfüggő, nem követelhetünk mindenkitől egyórás kemény edzőtermi munkát. Nem is erről van szó.

A 20-30 éveseknek hetente 7 órát kellene edzeniük, az ennél idősebbek esetében heti egy órával lehet csökkenteni az óraszámot, tehát egy 40 éves hetente 6, egy 50 éves pedig 5 órát mozogjon rendszeresen.

Lényeges kérdés, hogy mit? Lehet sétálni, kocogni, biciklizni, úszni, teniszezni, focizni - kinek, mi a kedvence, nem szükséges ezt az 5-6-7 órát edzőteremben tölteni. Fő a változatosság – véli a sportorvos.

Koplalás helyett tudatos tervezés!

Akinek súlyproblémája van és sportol, annak is ennie kell, de nem mindegy, hogy mit, mikor és mennyit. Érdemes a bevásárlás előtt megnézni az adott élelmiszer kalóriaértékét. Léteznek nagyon jó kalóriatáblázatok, de ehhez is kérhetünk segítséget a dietetikustól. Fontos megjegyezni: enni kell, de csak mértékkel és tudatosan!

(WEBBeteg-T.A., újságíró)

A megtévesztésért komoly büntetés jár!

Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítők vonatkozásában megszűnt az előzetes kötelező engedélyezés, és helyette csak úgynevezett bejelentési kötelezettség (notifikáció) van.

Jogszabályi háttér: OÉTI

Az Európai Uniós szabályozásnak egy rövid ideje életbe lépett eleme szerint a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van - olvasható az OÉTI honlapján.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy korábbi vizsgálatában megállapította, hogy jogsértő magatartást folytatott az egyik vállalkozás, amikor egyik termékéről azt állította, hogy annak segítségével súlycsökkenés érhető el, azonban ezt az állítását nem tudta igazolni. Ezen kívül a termék összetételére, az elérhető fogyás mértékére, ütemére és a készítmény használatától várható eredményekre vonatkozó megtévesztő állításokat tett közzé. A GVH ezért 15.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

Mennyi kávét igyunk egy nap?

Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt...

Élelmiszerek és tabletták, amik segíthetik a fogyást

A fogyasztótabletták és a túlsúly szövődményeire szedett gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálják a Debreceni Egyetemen. Az elhízás megelőzése...

Hatékony zsírégető edzésterv kezdőknek

A fogyáshoz az alapokkal mindenki tisztában van, hogy hetente négyszer mozogjon legalább egy órát, figyeljen oda a táplálkozásra és legyen türelmes...

Kilenc tipp ahhoz, hogy miképpen égethet több zsírt futás közben!

Rendszeresen jár futni, ennek ellenére nem sikerült még lefogynia? A futással való fogyás titka nem a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó, hiszen a...

A legnagyobb fogyókúrás tévhitek

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült...

Csökkentse a testzsír-százalékot!

Tévedés azt gondolni, hogy a testsúly az egyetlen mérőszám, amely megmutatja, milyen formában vagyunk. Hiszen pusztán a kilók számából nem derül...

Veszélyes fogyás - Káros módszerek a fogyáshoz

A karcsúság trendjének egyre többen akarnak megfelelni, és sajnos gyakran olyan "diétákat" próbálnak bevetni, melyek nem, hogy nem eredményesek...

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

Mint arról sokat hallhattunk, a jogszabályok lehetőséget adnak bizonyos gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikán kívüli forgalmazására...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.