Karib-térség és Közép-Amerika: Egészségügyi kockázatok utazáskor

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Akik a Karib-térségben vagy Közép-Amerikában hosszabb vagy rövidebb ideig tartózkodnak, azoknak érdemes már az utazás előtt tisztában lenniük a lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat. Főként azoknak fontos odafigyelni, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek.

A Karib-szigetek éghajlata trópusi, időszakosan erős felhőszakadással és széllel. A karib-tengeri szigetek államai közé az alábbi országok tartoznak: Antigua és Barbuda, Aruba (Holland Antillák), Bahamák, Barbados, Kajmán-szigetek, Dominikai Köztársaság, Grenada, Guadeloupe, Haiti, Jamaica, Kuba, Martinique, Montserrat, Puerto Rico, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Virgin-szigetek.

Élelmiszer-eredetű megbetegedések a Karib-térségben és Közép-Amerikában

A téma cikkei

6/1 Egészségügy kockázatok: Dél-Amerika
6/2 Egészségügyi kockázatok: Észak Afrika
6/3 Egészségügyi kockázatok: Délkelet-Ázsia
6/4 Egészségügyi kockázatok: Karib-térség és Közép-Amerika
6/5 Egészségügyi kockázatok: Dél-Európa
6/6 Egészségügyi kockázatok: Délnyugat-Ázsia

Az élelmiszer okozta fertőzések gyakran fordulnak elő a Karib-szigeteken, éppen ezért itt különösen fontos a helyes élelmiszer-higiénia. Általános szabály, hogy kerülje az útszéli büféket, illetve, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt forralt vízzel alaposan le kell mosni. Amennyiben ez nem lehetséges, csak hámozott zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon!

A Dominikai Köztársaságba utazók számára ajánlott, hogy a meleg évszakokban (áprilistól októberig) tartózkodjanak a halfogyasztástól (kivéve a nemzetközi szállodákat). A halak mérgező algákat esznek, melyek ebben ez időszakban gyakran fordulnak elő, és veszélyesek lehetnek az emberre.

A csapvíz sok szigetállamban erősen klórozott, ezért nem alkalmas ivóvízként való fogyasztásra. Célszerű csak palackozott vizet fogyasztani, ám ha mégis csapvizet iszik, vagy azzal mos fogat, tanácsos azt felforralni (vigyázzon a jéggel is). A víz tisztítására alkalmas mikrofilter és fertőtlenítő tabletták Európában a kereskedelmi forgalomban kaphatók, ezért még az utazás megkezdése előtt tájékozódjon az ilyen szerekkel kapcsolatos különböző lehetőségekről! Egyszerű higiéniai intézkedésekkel a bélfertőzések gyakran elkerülhetőek.

A leggyakoribb élelmiszer-eredetű megbetegedések

A bakteriális betegségek, például a Campylobacter- és E. coli-fertőzések, Salmonella typhi okozta hastífusz vagy a Shigella dysenteriae okozta vérhas különösen gyakoriak.

Előfordulhatnak amőbás fertőzések is (amőbás dizentéria), melyek hasi fájdalmat, hasmenést és májtályogot okozhatnak. A fertőző bélbetegségek másik jellemző kórokozója a Giardia lamblia, egy olyan parazita a vékonybélben, mely bélgyulladást, hasmenést (giardiasis) okoz. Kubában gyakran a paraziták által fertőzött nyers növényi részek, például különféle saláta levelek fogyasztása okozhat májmétely (Fasciola hepatica) fertőzést.

A Hepatitis A vírusfertőzés nem ritka a Karib-szigeteken. A vírus elsősorban szennyezett élelmiszer és ivóvíz által, ritkábban a betegekkel való közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.

Rovarok okozta egészségügyi kockázatok

Dengue-láz: A rovarok által terjesztett betegségek közül különösen a június és október közötti esős évszakban okoz jelentős gondot a dengue-láz. A betegséget szúnyogok terjesztik, és súlyos, életveszélyes vérzést és véralvadási rendellenességeket okoz. A betegséggel országszerte érintett Aruba, a Bahama –szigetek, a Dominikai Köztársaság, Grenada, Guadeloupe, Jamaica, Haiti, Kuba, Montserrat, Puerto Rico, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, a Turks- és Caicos-szigetek és a Virgin-szigetek. Izoláltan többször is megfigyelték az alábbi területeken: Antigua és Barbuda, Barbados és a Kajmán-szigetek. A fertőzés elkerülése érdekében tanácsos a megfelelő szúnyogvédelemről gondoskodni szúnyogriasztó, szúnyogháló és egész testet fedő ruházat formájában.

Malária: Haiti alsóbb fekvésű régióiban (300 m alatt) és a Dominikai Köztársaságban országszerte gyakori a malária. Ha ide utazik, feltétlenül gondoskodjon a szúnyogok elleni megfelelő védelemről szúnyogriasztóval, szúnyoghálóval és hosszú ruházattal!

Filariasis: Haitin országszerte gondot okoz a rovarok és pókok csípése által közvetített betegség, a filariasis. Ez egy olyan fertőzés, melyet a közvetítő által a kötőszövetekben és a nyirokerekben megbúvó vékony fonalféreg okoz. Komoly bőrelváltozást, súlyos duzzanatot (elefantiázis), szemkárosodást és akár vakságot is okozhat.

Leishmaniasis: A Dominikai Köztársaságban országszerte megfigyelhető a fekélyes elváltozásokat okozó cutan leishmaniasis (a bőr leishmaniasisa), melyben a Leishmania parazitákat a nőstény lepkeszúnyogok és a homoki legyek terjesztik.

Vérmétely: Gyakori parazitafertőzés a schistosomiasis (vérmétely), mely főleg a folyókban, tavakban úszókat fenyegeti. A féreg lárvái az édesvízben úszók bőrén áthatolva kerülnek a szervezetbe. Pár héttel később lázat, fejfájást, izomfájdalmat, hasi fájdalmat, hasmenést vérvizelést okoz. Emellett károsíthatja a tüdőt, a májat, a szívet és az agyat is. A leginkább érintett területek Antigua és Barbuda, Aruba, Dominikai Köztársaság, Grenada, Guadeloupe, haiti, Martinique, Montserrat, Puerto Rico, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint a Virgin-szigetek.

Egyéb egészségügyi kockázatok

  • Az utóbbi időben Haitin ismételt nyúlpestis esetekről számoltak be. A betegségért felelős kórokozó (Francisella tularensis) rágcsálókról, macskákról, kutyákról kerül az emberre. Óvakodjon a kóbor kutyáktól, macskáktól vagy szelídnek tűnő vadállatoktól, rágcsálóktól!
  • A térség minden szigetén fokozott a HIV-fertőzés kockázata, ezért a szexuális tevékenységek során az óvszer használata erősen ajánlott! Haitin a városi lakosság mintegy 12%-a fertőzött a vírussal, ugyancsak Haiti a Karib-térség legfertőzöttebb országa! A HIV-fertőzés lehetséges kockázata miatt csak abban az esetben egyezzen bele a vérkészítmények felhasználásával járó orvosi kezelésbe, ha arra életveszély miatt azonnal szükség van! Egyes kórházakban még a fecskendők és a tűk is szennyezettek lehetnek!

Kötelező védőoltások

  • A Karib-térség országaiba való közvetlen utazás során nincs szükség kötelező védőoltásra. Azonban mivel az egyes országok az egészségügyi előírásaikat többször is megváltoztathatják, utazás előtt érdeklődjön az érvényben lévő szabályokról az adott ország nagykövetségén.
  • Fertőzött területről való beutazás során Antigua és Barbuda, Aruba, Bahama-szigetek, Barbados, Grenada, Guadeloupe, Haiti, Jamaica, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint Trinidad és Tobago követeli a sárgaláz elleni oltást. Trinidad és Tobago területére Dél-Amerikából utazva mindenkinek érvényes sárgaláz elleni oltási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. Mivel Trinidad délkeleti dzsungelében gyakori a sárgalázfertőzés, az ide utazók számára ajánlott a betegség elleni oltás. Ugyanakkor Tobagoban nem áll fenn a fertőzés veszélye.

Általános és speciális oltási ajánlások

  • A tetanusz és torokgyík (diftéria) elleni emlékeztető védőoltást – függetlenül az útitervtől – ajánlott legalább 10 évente megújítani.
  • A Karib-térségben fokozott a hepatitis A-fertőzés kockázata. A vírus elsősorban élelmiszerrel és ivóvízzel, ritkábban a beteggel való közvetlen fizikai kontaktus által terjed. A betegség elleni védőoltás még utazás előtt időben ajánlott!
  • A hepatitis B rendszeresen és tömegesen fordul elő (például Puerto Ricoban országszerte), ezért azok számára különösen ajánlott a védőoltás, akik több mint 3 hónapig terveznek a régióban tartózkodni, mivel a vírus vérrel és testnedvekkel terjed. Az immunizáláshoz érdemes kombinált, hepatitis A és B elleni oltást kérni. Ne feledkezzen meg nemi aktus során a kondomhasználatról sem!
  • A hastífusz elleni védőoltás különösen ajánlott, ha az úticél a Dominikai Köztársaság, Guadeloupe, Haiti vagy Puerto Rico. Amennyiben több mint 3 hónapot tölt Antigua és Barbuda, Aruba, a Bahamák, Barbados, a Kajmán-szigetek, Grenada, Jamaica, Kuba, Martinique, Montserrat, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek és a Virgin-szigetek valamelyikén, ugyancsak ajánlott beoltatnia magát, mivel ezekben az országokban gyakran fordul elő a fertőzés.
  • Haitire és a Dominikai Köztársaságba utazva feltétlenül gondoskodjon malária elleni gyógyszerről!
  • A vadon élő állatok (különösen róka) vagy kóbor háziállatok által terjesztett veszettség kockázata a Dominikai Köztársaság, Haiti, Kuba, Trinidad és Tobago vidéki területein jelent fokozott veszélyt. A betegség emberre nyállal, a fertőzött állat harapásával terjed, ezért legyen különösen óvatos a vidéki területeken a kóbor kutyákkal, macskákkal, még ha szelídnek is tűnnek! A veszettség elleni oltást megelőzés céljából nem adják be az utazóknak, csak azoknak, akik szakmai vagy egyéb okok miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Egyéb utazási tippek

A Karib-tengerben élő állatok, mint a medúzák, tengeri sünök, korallok veszélyesek lehetnek az emberre. Fürdőzés előtt mindig érdeklődje meg, mely területeken biztonságos a fürdés!

A kígyók különösen veszélyesek lehetnek az emberre, ha fenyegetve érzik magukat. Emiatt célszerű bizonyos óvintézkedéseket hoznia! Ne aludjon a padlón, vizsgálja át az ágyát lefekvés előtt, rázza ki a cipőjét, mielőtt felvenné azt, illetve viseljen magas szárú cipőt a természetjárás során!

Az utazás tervezésénél ne feledkezzen meg arról, hogy a Karib-térségben a nyári hónapok extrém melegek és fülledtek, mely jelentős terhet róhat a szív- és érrendszerre. Fontos ezért a megfelelő mennyiségű, alkohol- és koffeinmentes folyadékbevitel! Ne feledkezzen meg magas faktorszámú naptej és a laza, de teljes testet fedő ruházat által a napégés elleni védelemről sem, hiszen a nap ereje és a napégés kockázata jelentősen magasabb, mint idehaza.

Ezen túlmenően különösen az egészségügyileg kiszolgáltatott állapotban lévőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a betegellátás színvonala a Karib-térség országaiban (különösen Antigua és Barbuda, Grenada, Jamaica, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago területén) lényegesen rosszabb, mint Európában.

Utazás előtt ajánlott speciális utazási egészségbiztosítást kötni, mely súlyos esetben a hazaszállítási költséget is tartalmazza, mert az orvosi kezelés költségeit ezekben az országokban sokszor nem fedezi az alapbiztosítás. Ezzel kapcsolatban az utazás előtt érdeklődjön az utazási irodánál!

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; onmeda.de
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.