Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

Afrikában a vezetékes víz nem ivóvíz, fogyasztásra alkalmatlan! Feltétlenül szükséges felfőzni és/vagy szűrni a vizet pl. fogmosáshoz is, stb.. Megfelelő vízszűrő, víztisztító készülékek különféle méretben és árkategóriában kaphatók. A jégkockával felszolgált italok is kerülendők! A lezárt, palackozott vizek általában fogyaszthatóak.

A tejet mindig alaposan fel kell főzni!

A gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg tiszta vízzel és hámozzuk meg valamennyit fogyasztás előtt!

Utazás előtt kössön olyan utasbiztosítást, amely magába foglalja a külföldi egészségügyi ellátás igénybevételéhez szükséges baleset- és betegbiztosítást is, valamint baj esetén a hazaszállítást.

Ez is érdekelheti Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

A leggyakoribb betegségek Afrikában

Fertőzések forrásai lehetnek a nem megfelelően megtisztított élelmiszerek, a tisztítatlan ivóvíz, a nem megfelelő kézhigiénia, a nem jól átsütött, nyers vagy romlott ételek vagy a nem pasztörizált tej fogyasztása stb.

Ilyen úton terjednek a:

 • Májbetegségek (hepatitis A) – utazás előtt tanácsos beadatni a védőoltást!
 • Hasmenéssel járó megbetegedések (bakteriális, vírusos vagy parazita okozta gyomor-bélrendszeri fertőzések), kolera, tífusz
 • Gyermekbénulás (poliomyelitis) – Hazánkban a polio elleni oltás a kötelező oltási protokoll része, de a fertőzött vidékre utazók részére javasolt emlékeztető oltás beadatása!
 • Féregfertőzések, például máj- és tüdőmétely (nem kellően átsütött hal vagy vadételek fogyasztása révén juthat a szervezetbe)
 • Öttagú galandféreg (Echinococcus moltilocularis) és háromtagú galandféreg (Echinococcus granulosus) okozta fertőzés.

Rovarok terjesztette fertőzések (elsősorban a csapadékos évszakokban)

 • Malária (az éjjel aktív maláriaszúnyogok (Anopheles) terjesztik): területenként eltérő a kockázat mértéke, repellens (rovarriasztó) szerek alkalmazásával és gyógyszerekkel védekezhetünk. Afrikában mindenhol, de főként a nagy kockázatú területeken mindenképp ajánlott élni a megelőzés lehetőségeivel!
 • Sárgaláz: védőoltással megelőzhető
 • Dengue-láz
 • Lyme borreliosis: kullancsok terjesztik.
 • Álomkór (a cecelégy terjeszti)
 • Ritkán ugyan, de előfordulhat leishmaniasis (lepkeszúnyogok terjesztik), és filariasis (nappal és éjjel aktív szúnyogok által terjesztett féregfertőzés) és további speciális fertőzések. Ezekkel szemben repellens szerekkel ajánlott védekezni.

Szexuális érintkezés útján elkapható fertőzések

 • Vírusfertőzések (többek között hepatitis B, HIV), bakteriális és gombás fertőzések és még számos egyéb nemi úton terjedő betegség. A megelőzés érdekében a legjobb az intim kapcsolatok kerülése. Ha mégis szexuális kapcsolat kialakítására kerül sor, mindenképp tanácsos az óvszer használata, de tudni kell, hogy 100 százalékos védelmet az sem biztosít!

Az orvosi beavatkozások során is kialakulhatnak fertőzések, ha nem megfelelő higiéniás körülmények között végzik azokat

 • Vírusos (pl. hepatitis B, HIV, stb.) vagy bakteriális fertőzések átvihetők.

Betegekkel való szoros kontaktus következtében (cseppfertőzéssel) elkapható fertőzések

 • Bakteriális agyhártyagyulladás: meningococcus okozta meningitis
 • Influenza (nem szezonális és szezonális influenza)
 • További ritka betegségek

Bőrkontaktus útján terjedő fertőzések

 • Édesvízben való fürdés következtében fennáll a féregfertőzések (bilharziózis vagy más néven schistosomiasis) és különféle bakteriális fertőzések veszélye. Különösen veszélyesek ilyen szempontból az állóvizek, például tavak és folyó-mellékágak, holtágak vizei. Fürdéshez használja inkább a hotelek klórozott vizű medencéit, kádjait.
 • A tengervízben élő vörös algák és medúzák is okozhatnak kellemetlenségeket
 • Soha ne közlekedjen mezítláb! A fertőzött talajon (akkor is lehet fertőzött, ha nem látszik!) fekélyeket okozó homoki bolhák és kampósférgek lehetnek.
 • Tetanusz alakulhat ki, például, ha a sebbe kosz, szennyeződés kerül vagy földdel, talajjal érintkezett. – Utazás előtt ajánlott beadatni a védőoltást. Nagyon fontos emellett is a megfelelő sebtisztítás és sebellátás.

Állatokkal való érintkezés útján elkapható betegség

 • A veszettség egész Afrikában elterjedt, komoly problémát jelent. Ha veszettség gyanús kóbor kutyával vagy macskával érintkezett, azonnal forduljon orvoshoz, és adassa be magának a veszettség elleni oltóanyagot!

Tovább A biztonságos nyaralás szabályai

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.