Mi az a Campylobacter-fertőzés?

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A Campylobacter-fertőzést vagy campylobakteriózist a Campylobacter baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok okozzák leggyakrabban a hasmenéses betegségeket az Egyesült Államokban. Hazánkban pedig ez a fertőzés fordul elő leggyakrabban a nyári hónapokban.

A FoodNet (az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket aktívan megfigyelő hálózat) adatai azt mutatják, hogy 100 000 lakosból évente körülbelül 20 esetet diagnosztizálnak. Ennél sokkal több olyan eset van, ami diagnosztizáltalan marad, vagy ami nem kerül bejelentésre. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) becslései szerint a Campylobacter-fertőzés 1,5 millió amerikai lakost érint évente. A legtöbb eset nem kerül bele a jelentésekbe, és több eset fordul elő nyáron, mint télen.

Melyek a Campylobacter-fertőzés tünetei?

A Campylobacter-fertőzésben szenvedő személyeknek rendszerint hasmenése (gyakran véres), láza és gyomorgörcse van. A hasmenést hányinger és hányás kísérheti. A tünetek általában 2-5 nappal a fertőzést követően kezdődnek, és nagyjából egy hétig tartanak. Néhányan szövődményeket tapasztalhatnak, köztük irritábilis bél szindrómát (IBS), átmeneti bénulást és ízületi gyulladást (arthritis). Azoknál a személyeknél, akiknek legyengült az immunrendszerük, például akik hematológiai megbetegedésben szenvednek, akik AIDS-esek, vagy akik kemoterápiás kezelésben részesülnek, a Campylobacter baktérium bizonyos esetekben átterjedhet a véráramba, ezáltal életveszélyes fertőzést okozva.

Hogyan lesz Campylobacter baktériummal szennyezett az élelmiszer és a víz?

A Campylobacter baktérium számos módon kerülhet az élelmiszerbe és a vízbe.

Számos csirke, pulyka, szarvasmarha és más állat, amelyeknél ugyan nem jelentkeznek a betegség tünetei, hordozzák a Campylobacter baktériumot. A Campylobacter baktérium előfordulhat az állatok beleiben, májában és más szerveiben, és az állat levágásakor más ehető részeire is átkerülhet. 2015-ben a NARMS (amerikai Országos Antimikrobiális Rezisztencia Monitorozó Rendszer) egy vizsgálata megállapította, hogy a boltban vásárolt nyers csirkék 24%-ánál előfordult a Campylobacter baktérium.

A tej akkor szennyeződhet a baktériummal, ha a tehén tőgyében Campylobacter-fertőzés fordul elő, vagy ha a tej trágyával szennyezett. A pasztörizálás biztonságossá teszi a tej fogyasztását.

A gyümölcsök és zöldségek akkor szennyeződhetnek a baktériummal, ha olyan talajjal vagy vízzel kerülnek érintkezésbe, ami szarvasmarhák, madarak vagy más állatok ürülékét (székletét) tartalmazza. Az állati ürülék a tavakat és a patakokat is szennyezheti. A gyümölcsök és zöldségek mosása, tisztítása, valamint a kezeletlen ivóvíz fertőtlenítése segít a fertőzések megelőzésében.

Hogyan fertőződhetnek meg az emberek a Campylobacter baktériumokkal?

Nagyon kevés Campylobacter baktérium is elegendő ahhoz, hogy valaki megbetegedjen. A nyers csirkéből származó testnedv egyetlen cseppje elegendő baktériumot tartalmazhat ahhoz, hogy valaki megfertőződjön.

A legtöbb Campylobacter-fertőzés valószínűleg a nyers, vagy nem kellően megfőzött vagy megsütött baromfi elfogyasztásából ered, esetleg olyan élelmiszer elfogyasztásából, ami érintkezett fertőzött élelmiszerekkel. A Campylobacter baktériumok terjedhetnek más élelmiszerek által, ideértve a tenger gyümölcseit, a húst és a terményeket; állatokkal való érintkezés útján; és kezeletlen ivóvíz elfogyasztásával is.

Az emberek elkaphatják a fertőzést, ha a nyers csirke darabolásához és elkészítéséhez használt vágódeszkát nem mossák meg, mielőtt a nyersen vagy enyhén főve fogyasztott ételek, például saláta vagy gyümölcs készítésére használják azt.

Az emberek úgy is megfertőződhetnek, ha fertőzött kutya vagy macska ürülékével érintkeznek. Nagyon ritka esetben megfertőződtek emberek fertőzött vér átömlesztése által.

A Campylobacter baktériumok rendszerint nem terjednek át egyik emberről a másikra.

A járványkitörések a baromfikkal, a nyers (pasztörizálatlan) tejtermékekkel, a tenger gyümölcseivel, a kezeletlen ivóvízzel, a terményekkel és fertőzött kölyökkutyákkal való érintkezéssel álltak összefüggésben.

A Campylobacter-fertőzés a szegényebb országokban gyakori, és a külföldre utazó emberek nagyobb eséllyel fertőződnek meg. Nagyjából minden ötödik, FoodNet hálózatnak jelentett Campylobacter-fertőzés nemzetközi utazáshoz kapcsolódott.

Hogyan diagnosztizálják és hogyan kezelik a Campylobacter-fertőzést?

Diagnózis

A Campylobacter-fertőzés diagnózisa akkor kerül felállításra, ha egy laboratóriumi vizsgálat kimutatja a Campylobacter baktériumokat a székletben, a testszövetekben vagy a testnedvekben. A vizsgálat történhet egy baktériumokat izoláló tenyészettel vagy egy gyors diagnosztikai teszttel, ami kimutatja a baktériumok genetikai anyagát.

Kezelés

A legtöbb ember antibiotikumkezelés nélkül gyógyul meg a Campylobacter-fertőzésből. A betegeknek több folyadékot kell fogyasztaniuk a hasmenés fennállásának időszaka alatt.

Néhány beteg esetében, akiknél a betegség súlyos lefolyású, vagy fennáll annak kockázata, antibiotikumkezelésre lehet szükség. Ide tartoznak a 65 évesek vagy annál idősebbek, a várandós nők és azok, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, például akik hematológiai betegségben szenvednek, akik AIDS-esek vagy kemoterápiás kezelésben részesülnek.

A Campylobacter-fertőzés súlyos?

A legtöbb Campylobacter-fertőzésben szenvedő beteg egy héten belül teljesen meggyógyul, habár néhányan a felépülést követően hetekig ürítik a Campylobacter baktériumokat a székletükben. A Campylobacter-fertőzés ritkán okoz hosszú távú egészségügyi problémákat. Egyes vizsgálatok becslései szerint a Campylobacter-fertőzésben szenvedő emberek 5–20%-ánál alakul ki korlátozott ideig fennálló irritábilis bél szindróma, és 1–5%-uknál jelentkezik ízületi gyulladás.

Körülbelül minden jelentett 1 000 Campylobacter-fertőzésből 1 vezet Guillain-Barré-szindrómához (GBS). A GBS akkor fordulhat elő, amikor egy személy immunrendszere működésbe lép egy fertőzés következtében, de úgy, hogy a kórokozó ellen termelődő antitestek a szervezet bizonyos saját sejtjeit is károsítják. A GBS-ben szenvedő embereknél izomgyengeség vagy időnként bénulás jelentkezhet, ami hetekig is eltarthat, és gyakran intenzív orvosi ellátást igényel. A GBS-ből a legtöbb ember teljesen felépül, de néhány esetben maradandó idegkárosodás fordulhat elő. Becslések szerint az Egyesült Államokban a GBS-esetek akár 40%-át Campylobacter-fertőzés válthatja ki.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Campylobacteriosis - Questions and Answers (Centers for Disease Control and Prevention (CDC))
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral...

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

A szemüveg tárolása, védelme...

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk...

A pénisz daganata

A hímvessző tumoros elváltozása viszonylag ritka, de kiemelkedő fontosságú az, hogy bármilyen aggasztó tünetet észlel, ne halogassa a problémát...

Mi a cöliákia és miért szükséges...

A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a...

Tovább csökken a szennyvízben a...

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Koronavírus - 4749 az új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 408 742 fő, közülük 6 194 964 fő a második, 3 872 440 fő a harmadik, 295 989...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.