Egészségügy

Egészségügy

Hibás az e-recept, mit tehet a beteg?

dr. Bujdosó Gréta
2021-11-09 10:44

Kinek a felelőssége, ha a beteg hibás adatok miatt nem a neki megfelelő gyógyszert kapja? Az orvos, a gyógyszerész vagy a Felhő-szolgáltató lesz számon kérhető? A KNP LAW szakértője igyekszik válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Mesterséges intelligencia segíti a betegellátást

Semmelweis Egyetem
2021-11-09 08:38

Az emlő- és a tüdődaganatok, a légmell, valamint a sürgősségi tüdőelváltozások pontosabb és gyorsabb felismerését, diagnózisát teszi lehetővé az a két, mesterséges intelligencia alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és egy új mammográfiás készülék.

Hogy működik, hogyan véd egy oltás? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. med habil Mészner Zsófia
2021-11-08 16:03

A védőoltással igyekszünk leutánozni azt, ami velünk történik, ha elkapunk egy fertőzést, de úgy, hogy a betegség tüneteit elkerülhessük és csak a védettséget szerezzük meg - Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakembert kérdeztük.

Hová tűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre
2021-11-05 11:03

A mérések szerint az influenzavírus-detektálások száma csak kb. 1 százaléka volt a „szokásosnak”. A címben megfogalmazott kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Az altatók és mellékhatásaik

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2021-10-29 17:03

Sokan szednek altatókat és álmatlanság elleni szereket, mert az alváshiány jelentősen kihat másnapi teljesítményünkre, befolyásolja közérzetünket, kapcsolatainkat. Ezeknek a gyógyszereknek azonban veszélyesebb mellékhatásaik lehetnek, mint gondolnánk.

A gyógyszerek nevében rejlő információk

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
2021-10-29 13:03

Dolo, Plus, Forte, Uno... A legtöbb gyógyszer nevében találkozhatunk hasonló kifejezésekkel, ám nem mindig világos, hogy mire is utalnak. Vajon csak egyszerű marketing kifejezésekről van szó, vagy komoly gyógyszerészeti jelentéssel bírnak?

Koronavírus elleni védőoltás - A munkaadók előírhatják

MTI
2021-10-28 11:37

A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lesz elegendő influenza elleni oltás idén?

WEBBeteg szerkesztőség
2021-10-28 07:30

A tavalyi szezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felvásárolta a patikai forgalomnak szánt influenza vakcinákat a háziorvosoknál jelentkező igény biztonságos kielégítéséhez, aminek következtében azonban sokan még önköltségen sem jutottak védőoltáshoz a patikákban. Vajon megismétlődhet-e mindez idén is?