Úti patika - Mit vigyen magával utazásra, nyaralásra?

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

Az egészségügyi csomag összeállításakor fontos figyelembe venni, hogy az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, utazik-e velünk gyermek.

Mit készítsünk össze?

Krónikus betegségére/betegségeire rendszeresen szedett/alkalmazott gyógyszereiből feltétlenül készítsen be elegendő mennyiséget.

Baleset esetén: kötszer, ragtapaszt, fertőtlenítőszer (jód stb.), égésre (spray vagy kenőcs formában), elasztikus pólya, csipesz, olló.

Megfázás esetén: lázmérő, lázcsillapító, C-vitamin, torokfertőtlenítő pasztilla, gyógytea (kamilla), orrcsepp, köptető, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő tartalmú készítmény, antibiotikum.

Fájdalomcsillapító: olyan gyógyszert érdemes vinni, amely többféle problémára (fejfájás, torokfájás stb.) is jó.

Görcsoldó: menstruációs fájdalomra.

Hasmenés esetére: hasmenés elleni gyógyszerek közül rendelkezésre állnak a bélmotilitást csökkentő "hasfogók", széntabletta, illetve ajánlatosak ilyenkor a különböző probiotikus készítmények, amelyek a hasmenés után állítják helyre a bélflórát.

Hányinger- és hányás elleni szer, B6-vitamin.

Székrekedés elleni szer.

Emésztést segítő, felfújódás elleni szer.

Rovarcsípés esetén: antihisztaminos készítmények. Amennyiben Önnek ismert rovarcsípés-allergiája van, akkor mindig magánál kell hordania egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „tollat”, amit csípés esetén alkalmaznia kell.

Napvédő krém: magas faktorszámú naptej, napozás utáni krém.

Kézfertőtlenítő kendő vagy gél, spray.

Arcmaszkok.

Hasznos tanácsok

Érdemes egy listát írnunk utazás előtt! Kérjük gyógyszerészünk, vagy orvosunk segítségét, hogy mindent időben beszerezhessünk. Ha egzotikus országba utazunk, mindenképp tájékozódjunk a kötelező oltásokról, még időben oltassuk be magunkat (előfordulhat, hogy több hétbe telik a védettség kialakulás), és az oltási bizonyítványt vigyük magunkkal az útra.

Ügyeljünk arra, hogy úti patikánk minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen. Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban.

Külföldre utazáskor a repülőgépen kérhetnek igazolást arra vonatkozóan, hogy magunknál tarthatjuk-e a nálunk lévő gyógyszereket, erről hivatalos igazolást formanyomtatvány szerint a háziorvos tud kiállítani. Arról bővebben, hogy milyen igazolást kell beszerezni a gyógyszerek szállításához külföldi utazás során (bármilyen járművel is utazik), az OGYÉI honlapján olvashat.

Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

A legkedveltebb nyaralási célpontok - mint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom – közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében, ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolnunk kell. Afrika országaiban és a legtöbb trópusi országban gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. Olyan országokban, ahol rossz a közműellátottság, vagy könnyen szennyeződhet az ivóvíz, akár járványok is könnyen kitörhetnek.
Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.