• A legjobb védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra

    Dr. Szalóczy Péter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    A bélrendszerhez hasonlóan a hüvelynek is megvan a saját ökoszisztémája, melyben egyensúlyi állapot esetén éppen annyi jótékony baktérium található, amely képes a fertőzések elleni védekezést biztosítani. Mikor beszélünk egészséges hüvelyről? Mi fokozhatja a fertőzések kialakulásának esélyét?

    Egy kis anatómia

    Fiatal leányoknál az első menstruációs vérzés jelzi, hogy megindult a hormonális kapcsolat az agyalapi mirigy női serkentőhormonjai és a petefészek között. A női ivari hormontermelés számos szövetre, szervre van hatással: a nőies formák kialakulása, a mell, a nemi szervek, a szőrzet fejlődése szembetűnő gyorsasággal létrejön. A petefészek hormonok hatására az azokra legérzékenyebb szövet, a méhet bélelő nyálkahártya hámsejtjeinek ciklikusan gyors növekedése, majd menzesz formájú lelökődése jön létre.

    A hüvelyt bélelő többrétegű laphám szintén érzékeny a petefészek hormonjaira. Az alsó alapréteg sejtjei a tüszőhormon hatására a ciklus elején gyors osztódásnak, növekedésnek indulnak, megnőnek, éles sejtfal határral kiterülnek, plazmájukban glikogén halmozódik fel. Középidő és ovuláció után a kialakuló sárgatest hormontermelés hatására a legfelső, legérettebb sejtréteg szétesik, a sejthatárok megszűnnek, és a sejttörmelékből kiszabadul a glikogén.

    Ez a folyamat a hüvelyváladék megfestésével és mikroszkópos vizsgálatával jól követhető, megkülönböztető. Egyedül ez a mikroszkópos kép adta alapját régen (a korszerű, pontos, vérből vett mai hormonvizsgálatok korszaka előtt) a hormon citológiának.

    Hirdetés

    A hüvely védekezőképességének feltételei

    A helyes hormonháttér és a hüvelyhám ehhez igazodó változásai adják a hüvely kémiai-mikrobiológiai védekezőképességét a kórokozók ellen. A hüvelybemenet közvetlenül a külvilággal és a végbél szomszédságával köti össze ezt az egyenletes hőmérsékletű, glikogéndús táplálékkal borított, védett üreget, amely így a legtökéletesebb, legvonzóbb kórokozó tanyája lehet akár bakteriális, akár gombás elözönlésnek.

    Ennek kivédésére alakult ki az emberré válás évezredei folyamán egy nagyszerű, biológiai önvédelmi rendszer, melyet szakmailag a hüvely mikro-ökoszisztémájának nevezünk. Ennek lényege, hogy a legfelső, széteső hüvelyhám réteg glikogénjét egyedül a jelenlévő tejsav baktériumok (Döderlein baktériumok) tudják anyagcseréjükkel egyszerű kémiai átalakítással tejsavvá változtatni. A tejsav középerős sav, a pH savassági skálán 3,5 és 4 közötti értékkel bír.

    Az egészséges hüvely kenetében mikroszkóposan sok milliárd tejsav csoporthoz tartozó hasznos baktérium mellett látható egy-egy elszaporodni nem tudó kórokozó baktérium, vagy spóra, de a milliárd tejsavbaktérium elfogyasztja a korlátozott glikogéntartalmat, termeli a kémiai tejsavat és ebben a közegben más baktérim nem tud elszaporodni, nem él meg. A gomba elsenyved benne valahogy, de elszaporodni, panaszt okozni szintén nem tud.

    A hüvely természetes védelmi mikro-ökoszisztémája egyik kulcsa tehát a jól fejlett hüvelyhám glikogéntartalma, a másik az abból tejsavat készítő minél dúsabb tejsavbaktérium-flóra jelenléte.

    Ez a nagyszerűen kifejlett önvédelmi rendszer sajnos nagyon sérülékeny. Ezért van az, hogy a nőgyógyászati rendelők zsúfolt folyosóin minden második beteg hüvelyváladék tünettel, csípő, égő, viszkető, kellemetlen panasszal várakozik. Zömmel az ivarérett, termékeny korosztályra jellemző a hasonló panaszok gyakori kialakulása. A népbetegséggé vált tömeges hüvelyi fertőzések létrejöttében sajnos fontos szerepet játszanak a mai társadalmak korszerűnek tartott, de nem midig hasznos adottságai.

    Melyek a hüvelyi önvédelmi rendszer legfőbb ártalmazói?

    Ide sorolható minden tényező, amely rontja a hormonálisan jól felépülő, sokrétegű, ellenállóképesebb hüvelyhám kifejlődését, egyben csökkenti a tejsavképződéshez szükséges glikogéntartalmát:

    • az alacsonyabb vagy szabálytalan hormonszint,
    • a vékonyabb hüvelyhám,
    • a kevesebb glikogéntartalom,
    • a gyérebb tejsavbaktérium-flóra, kevesebb tejsav,
    • a lúgosabba forduló hüvely kémiai állapot, mely kedvez a kórokozóknak.

    Fogamzásgátló szedése

    Ezt eredményezheti például a tartós hormonális fogamzásgátlás. Ezek által a napi bevitt hormonmennyiség kevesebb, mint amit a petefészkek (amelyek ilyenkor nem működnek) a véráramba jutattak volna. Makacs, ismétlődő újrafertőződés esetén jó hatású a hormonális fogamzásgátlás átmeneti szüneteltetése és mással pótlása.

    Bővebben A fogamzásgátlásról részletesen

    Hormonszegény állapotok

    Vannak hormonszegény élettani állapotok, mint a szoptatás ideje, amikor a tejmirigyeket serkentő prolaktin agyalapi mirigy hormon gátolja a petefészkek funkcióját. Vagy előrehaladott menopauza állapota, a petefészek működésének megszűntével. Ilyenkor a fokozott figyelem mellé napjainkban már a később említendő egyszerű védelmet adhatunk a tejsavbaktérium-flórának.

    Túlzott antibiotikum fogyasztás

    Közismert napjainkban a nemkívánatos visszaélés az antibiotikumokkal. Az ellenálló baktériumok kifejlődésén túl bármely okból és szakma által azonnal felírt antibiotikumok bármelyike elsőnek elpusztítja a nem ellenállóképes tejsavbaktérium gárdát. Úgy is mondhatnánk, hogy elpusztul a várból a katonaság és az első kóbor arra járó elfoglalhatja és betelepíti. Az antibiotikumok a gombákra hatástalanok és szinte törvényszerű, hogy fül-orr-gégészeti, fogászati, urológiai, esetleg belgyógyászati okból azonnal felírt antibiotikus kúra végén, napokon belül megjelenik a beteg a nőgyógyászaton a kellemetlen, gombás hüvelyi fertőzés tüneteivel.

    Olvasson tovább! Mit kell tudni a hüvelygombáról?

    Mit lehet tenni, mit kéne tenni, hogy csökkenjen a rendelőkben a hüvelyi panaszok száma?

    Egyetlen feladat adódik: megteremteni, fenntartani, segíteni a hüvelyi tejsavbaktérium-flórát!

    Már két generációval korábban is alkalmazták a nők a macerás tejsavas irrigálás, hüvelyöblítés módszerét, szörnyű beöntő edényes tartályba hígítva a tömény tejsavat és hosszú gumicső toldalék végén egy üvegcső végződéssel feljutva a hüvelybe, magasra emelt tartállyal átöblítették azt. Korszerűbb és egyszerűbb forradalmi megoldást jelentett a kolpokliner pezsgőtabletta kis tartállyal, melybe az adódó mennyiségű kevés vízben oldódott fel a tabletta kellő töménységű tejsavas folyadékká egyszerű, kipumpáló átöblítéshez.

    Szerencsére, ma már számos, úgynevezett hüvelyi protexin kapható recept nélkül, kapszulás, kúpos vagy feltölthető gél formájában. Ezek milliárdnyi élő tejsavbaktérium törzseket juttatnak a hüvelybe táptalajjal együtt, melyek azonnal elözönlik, birtokba veszik a hüvelyt és megkezdik tejsavat gyártó, védő tevékenységüket. Nagyszámú katonasággal telik meg a vár és elfoglalhatatlan lesz idegenek számára.

    Hogyan, mikor használjuk ezeket?

    Bármely okból alkalmazott antibiotikus kúra alatt, akár szájon át, akár helyileg a hüvelyen át használva, minden másnap helyezzünk a hüvelybe egy recept nélkül kapható gombaellenes kúpot, a közti napokon használjunk hüvelyi protexint. Az antibiotikus korszak befejeztével még alkalmazzuk néhány napig naponta a protexint, majd hetente egyszer, ha lehet, hosszú távon. Így mindig teljes lesz a hüvely védekezőképessége a kellemetlen fertőzések elkerülésére.

    Tartós hormonális fogamzásgátló szedése esetén hetente egy protexinnel támogassuk friss tejsavbaktérium-flórával a hormonszegényebb, glikogén szegényebb hüvelyhám miatt meggyérült tejsavbaktérium társaságot.

    Ugyan így heti 1-2x hasznos a protexin a hüvelyhám védekezését gyengítő hormonszegény vagy hormonhiányos állapotokban, mint a szoptatás vagy a menopauza. Jó hatású védelemfokozó még legyengült, immunszegényebb állapotban és cukorbetegségben károsodottabb hámszövetek esetén.

    A hüvelyi mikro-ökoszisztéma egyensúlya felborulásának tünetei társadalmi szinten jelentenek problémát, melyben a fiatalság szabadosabb szexuális élete is szerepet játszik.

    Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    Módosítva: 2017.09.02 05:21, Megjelenés: 2017.09.02 05:21
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    A hüvelygyulladás tünetei, okai és kezelése

    A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése, ami fiatal és idősebb életkorban egyaránt kialakulhat. A kellemetlen tünetekkel járó betegség hátterében számos ok állhat, megfelelő kezelése elengedhetetlen. Mi okozza, melyek a tünetei és hogyan kezelhető?

    Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

    Általában, amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy fehér. A baktériumok között vannak halálos betegséget okozók, és olyanok is, amik nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    A leggyakoribb hüvelyfertőzések

    A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.