Elsősegélycsomag - Mit vigyünk magunkkal nyaraláskor?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az egészségügyi elsősegélycsomag része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Jó, ha van nálunk B6-vitamin is. Ezekhez jönnek még a sebellátásra használatos kötszerek, a steril mull-lapok, a sebfertőtlenítő oldat és a gumikesztyű.

A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb tényező a hasmenés, a különböző balesetek, az UV-A/UV-B sugárzás és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése.

Érdemes indulás előtt kikérni a háziorvos vagy a patikus véleményét.

Sebellátás utazáskor

Dr. Késmárky András gyermeksevész, háziorvos, mentőorvos a WEBBetegnek elmondta: nagyon fontos a megfelelő fertőtlenítő oldat kiválasztása, a gyerekeknél szempont, hogy ne csípjen a szer, a háztartásban megtalálható ecet vagy a kommersz alkohol ezért nem megfelelő a gyerek akut sebének kezelésére. Fontos szempont még, hogy ne okozzon allergiás tüneteket, és bekerülhessen közvetlenül a sebbe is, ne csak a környékére. Ne használjunk sebhintőport, az ugyanis túlzottan lezárja a sebet – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Az USA-ban ismét divat a légylárva alkalmazása, már külön gyógyászati célra, akut sebkezelésre is tenyésztenek lárvákat. Nagyon jól tisztítja a szennyezett sebet, nem tartalmaz csak természetes hatóanyagot.

Mit vigyünk magunkkal?

Összeszámoltuk: közel 7000 forintba kerül egy minden szükséges eszközzel, szerrel felszerelt elsősegélycsomag. Dr. Késmárky András azonban hangsúlyozza: ne csak utazáskor gondoljunk az elsősegélyre - mindig legyen otthon ilyen csomag.

  • Láz-és fájdalomcsillapító tabletta, kúp és szirup formájában, hogy az egész család használhassa, ha baj van. A tablettát ugyan össze lehet törni, fel lehet oldani, de az íze miatt nem biztos, hogy megissza a gyerek. Több kúpot kínálnak a gyógyszertárak vény nélkül is.
  • Az egészségügyi csomag része legyen még a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény, a B6-vitamin a hányás, hányinger csillapítására, illetve, ha előírták, a malária megelőzésre szolgáló gyógyszer.
  • Kötszerek, sebtapasz, mull-lap és mullpólya, fertőtlenítő oldat, például a jódtartalmú Betadine, amelynek rovarriasztó hatása is van, így nem száll a sebre a légy.
  • Fertőzéses eredetű hasmenés kezelésére rehidrációs készítmények por vagy folyadék formájában. Ilyenkor lényeges a kálium és a magnézium pótlása, a normál flóra visszaállítása.
  • UVA/UVB sugárzás ellen használatos krémek, valamint a napszemüveg, sapka vagy kendő a gyereknek.
  • Kullancsriasztó szer a megelőzésre, kullancseltávolító kanál arra az esetre, ha már baj van.
  • Ne felejtsük otthon a rendszeresen szedett gyógyszereinket sem, azok nélkül semmiképpen se induljunk útnak, ugyanis ezek pótlása külföldön komoly nehézséget tud okozni. Ha külföldre utazunk, a repülőgépen kérhetnek igazolást arról, hogy magunknál tarthatjuk-e a nálunk lévő gyógyszereket, erről hivatalos igazolást a háziorvos tud kiállítani formanyomtatvány szerint. Arról, hogy milyen igazolást kell beszerezni a gyógyszerek szállításához külföldi utazás során (bármilyen járművel is utazik), bővebben az OGYÉI honlapján tájékozódhat.

Tovább Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá?

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.