Antibiotikum és probiotikum - A probiotikumok alkalmazásának előnyei, javallatai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések. Az antibiotikum okozta panaszok mérséklésére bizonyos szabályok figyelembe vételével már az antibiotikumhasználat alatt érdemes elkezdeni a probiotikumkúrát.

Az antibiotikumok által okozott panaszok

Az emberi szervezet béltraktusában hatalmas mennyiségű baktérium él, amelyek számos mechanizmussal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez: segítik az emésztést, vitaminokat állítanak elő, védenek a kórokozó mikróbáktól. Számos kapcsolat van a bélben lévő mikróbák és a gazdaszervezet között, amelynek egyensúlyát az antibiotikumok képesek felborítani.

Hasmenés akkor jelentkezik, ha az antibiotikum felborítja a bélrendszerben élő "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyát, csökkentve az emésztésben fontos szerepet játszó baktériumok koncentrációját, amely egyes esetekben kedvez a káros baktériumok elszaporodásának is. A normál bélflóra helyreállása a kezelést követően egyeseknél több hónapot is igénybe vesz.

Rossz és jó bélbaktériumok
"Rossz" (balra) és "jó" (jobbra) baktériumok a bélrendszerben

Nőknél hasonló mechanizmus alapján, a normál hüvelyflóra felborulásán keresztül kedvez a különböző hüvelyfertőzések kialakulásának.

Tartós károsodások a bélflórában

Az antibiotikumok egyes fajtái, különösen a cefalosporinok, a klindamicin vagy a fluorokinolonok az átmeneti hatáson túl colitist (vastagbélgyulladást) indukálhatnak az arra érzékenyeknél. Ezt a fajta vastagbélgyulladást a Clostridium difficile nevű baktérium által termelt toxinok okozzák, mely baktérium ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, s akkor szaporodik a belekben, mikor annak normális baktériumai az antibiotikumos kezelés hatására elpusztulnak.

A kisgyermekkorban alkalmazott antibiotikum szintén tartós bélrendszeri károsodással állhat összefüggésben. Egy nagyszabású dán kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik 3-4 éves korukra már legalább egy antibiotikum-kúrán átestek, 1,84-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak a későbbiekben emésztőszervi problémákat azokhoz képest, akik soha nem kaptak ilyen gyógyszereket. Minden egyes újabb antibiotikum-terápiával átlagosan 12 százalékkal tovább nőtt a betegségek kialakulásának kockázata. Az irritábilisbél-szindróma (IBS) kialakulásának esélye kétszer nagyobb volt az antibiotikummal kezelt gyerekeknél, a Crohn-betegség későbbi előfordulása pedig három és félszer gyakoribb.

Állatkísérletek szerint az antibiotikumhasználat a különböző hormonok, zsírsavak és epesavak koncentrációjára is hatással van. Ezek mindegyike fontos szerepet tölt be a szervezet egészségében, befolyásolják az immunrendszert, a nemi működést, az ásványi anyagok egyensúlyát, a cukor anyagcserét, és más anyagcsere-folyamatok működését.

Probiotikumok szedésével megvédheti magát az antibiotikumok mellékhatásaitól

Az antibiotikumok esetleges, kellemetlen mellékhatásaitól védheti magát, ha követi az alábbi irányelveket:

  • Az antibiotikumhasználat idején napi két vagy több adag probiotikumot szedjen (az adott készítmény utasításai alapján), és figyeljen arra, hogy legalább 2 óra teljen el az antibiotikum és a probiotikum bevétele között. Ha ugyanis egyidejűleg alkalmazza őket, a gyógyszer megölheti a jó baktériumokat.
  • Különféle probiotikus törzseket használjon – ebben segít, ha a probiotikum mellé joghurtot, kefirt is fogyaszt!
  • A baktériumtörzseket tartalmazó probiotikumok mellett az élesztőgombákat tartalmazó készítmények, termékek is előnyösek. Az antibiotikum csak a baktériumokat pusztítja el, ám az élesztőt nem, így akár az antibiotikummal egy időben is bevehető.
  • Az antibiotikumkúra befejezését követően még legalább egy hétig szedjen extra adag probiotikumot, hogy feltöltse „jó baktérium” készleteit!
  • Támogassa a „jó baktériumok” növekedését azzal, hogy magas rosttartalmú ételeket, valamint elegendő folyadékot fogyaszt! Kerülje ugyanakkor a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztását, amelyek szintén nem kedveznek a bélflóra regenerálódásának.

Ha candidája vagy tejallergiája van

Amennyiben candida gombafertőzése vagy tejallergiája van, a kefir és joghurt nem megfelelő választás, ebben az esetben különösen hasznosak a probiotikumos étrend-kiegészítők. Használjon Saccharomyces boulardiit tartalmazó készítményt, mely nem patogén élesztő, és hatása olyan, mint a probiotikumoké.

A Saccharomyces boulardii élesztőgomba faj teljesen független a Candidától, a gombás fertőzésekért felelős élesztőgombától. Sőt, a Candida túlszaporodása esetén annak kezelésére is ajánlott a S. boulardii. Kutatások azt is kimutatták, hogy ez az élesztő a Clostridium difficile által okozott fertőzés ellen is hatásos.

Tovább Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító; Medipress, MTI
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.