Milyen a magyar élelmiszerbiztonság?
megjelent: 2010.03.03.
Jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.
A magyar élelmiszerbiztonság megfelel az uniós átlagnak, a magyar élelmiszerek biztonságosak - jelentette ki Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója szerdán Budapesten, a szervezet múlt évet értékelő háttérbeszélgetésén.
Hol fordul elő a Listeria monocytogenes? |
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla. Mit kell tudni a liszteriózisról?>> |
Ebből Magyarország mindössze 98 esetben volt érintett. Ám a kifogásolt termékek közül csak 19 volt magyarországi származású, ami miatt riasztást kellett elrendelni.
Ez utóbbi arány elenyésző. Belföldön pedig szintén csökkent e területen a jogsértések száma - tette hozzá.
A főigazgató beszélt arról is, hogy készül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program, amelynek tervezetét a MÉBiH, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Élelmiszerbiztonsági Albizottságával közösen dolgozza ki.
Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt? |
Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.A MÉBiH tájékoztatása szerint sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásuk. Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta. Bővebben az előzményekről>> |
Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program
Vitaminok, nyomelemek |
Tudjon meg mindent a WEBBetegen az egészséges táplálkozásról! |
Az élelmiszerbiztonság fokozásával, a program eredményeként az élelmiszer eredeti megbetegedések számának csökkenését, a lakosság egészségi állapotának javulását várják. Továbbá úgy vélik a program készítői, hogy a lefektetett elvek alkalmazásával a magyar termékek piac- és versenyképessége egyaránt tovább fokozható.
Fontos elem a nyomonkövethetőség
Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk! |
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben. Mi van az élelmiszercímkéken?>> |
Mint mondta, jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt.
Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.
A főigazgató külön aláhúzta: ellenőrzést az általa irányított szervezet nem végez, de segítséget nyújt az ellenőrzéseket végző hatóságoknak a kockázatbecslésen alapuló tervezéshez.
Az MTI kérdésére a főigazgató közölte: a MÉBiH a múlt évben 143,2 millió forintból gazdálkodott, ez 5 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.
(MTI)