Milyen a magyar élelmiszerbiztonság?

Szerző: MTI

Jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.

A magyar élelmiszerbiztonság megfelel az uniós átlagnak, a magyar élelmiszerek biztonságosak - jelentette ki Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója szerdán Budapesten, a szervezet múlt évet értékelő háttérbeszélgetésén.

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
Mit kell tudni a liszteriózisról?>>
A főigazgató az MTI kérdésére részletezve közölte: kijelentését az uniós adatok is alátámasztják. Tavaly az Európai Unió takarmányokra és élelmiszerekre vonatkozó gyorsriasztási rendszerében mintegy 3.200 riasztás történt.

Ebből Magyarország mindössze 98 esetben volt érintett. Ám a kifogásolt termékek közül csak 19 volt magyarországi származású, ami miatt riasztást kellett elrendelni.

Ez utóbbi arány elenyésző. Belföldön pedig szintén csökkent e területen a jogsértések száma - tette hozzá.

A főigazgató beszélt arról is, hogy készül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program, amelynek tervezetét a MÉBiH, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Élelmiszerbiztonsági Albizottságával közösen dolgozza ki.

Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?
Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.A MÉBiH tájékoztatása szerint sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásuk. Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta.
Bővebben az előzményekről>>

Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program

Vitaminok, nyomelemek
Tudjon meg mindent a WEBBetegen az egészséges táplálkozásról!
 • Vitamonok és nyomelemek
 • Élelmiszer adalékanyagok
 • Koleszterintáblázat
 • Tápanyagtartalom
 • A program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése.

  Az élelmiszerbiztonság fokozásával, a program eredményeként az élelmiszer eredeti megbetegedések számának csökkenését, a lakosság egészségi állapotának javulását várják. Továbbá úgy vélik a program készítői, hogy a lefektetett elvek alkalmazásával a magyar termékek piac- és versenyképessége egyaránt tovább fokozható.

  Fontos elem a nyomonkövethetőség

  Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
  Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
  Mi van az élelmiszercímkéken?>>
  A program alapelvei közé tartozik többek között a nyomonkövethetőség biztosítása, az átláthatóság, a tudományos megalapozottság, az integrált megközelítés is. Szeitzné Szabó Mária az MTI kérdésére hozzátette: többek között növelni kell a szakemberek felkészültségét, valamint a változásokhoz való alkalmazkodást is előtérbe kell helyezni. A terv első véglegesített változata várhatóan májusban kerül a döntéshozókhoz.

  Mint mondta, jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt.

  Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.

  Táplálkozási tippek
 • A rákellenes táplálkozás alapszabályai
 • Dohányosok táplálkozása
 • Helyes táplálkozás - de hogyan?
 • Tartós karcsúság - a legjobb tanácsok
 • Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak
 • Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek
 • Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék
 • A hivatal mindössze 18 fővel működik. Elsődleges feladata a nemzetközi és a belföldi kapcsolattartás a különböző szakmai szervezetek között, valamint azok koordinációja, az élelmiszerekben előforduló szennyeződések egészségügyi kockázatának becslése, az élelmiszer és a takarmánybiztonság érdekében.

  A főigazgató külön aláhúzta: ellenőrzést az általa irányított szervezet nem végez, de segítséget nyújt az ellenőrzéseket végző hatóságoknak a kockázatbecslésen alapuló tervezéshez.

  Az MTI kérdésére a főigazgató közölte: a MÉBiH a múlt évben 143,2 millió forintból gazdálkodott, ez 5 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Méhnyakrák Méhnyakrák

  Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

  Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

  Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

  A Listeria a hűtőben jobban túlél...

  A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

  Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

  A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.