Milyen a magyar élelmiszerbiztonság?

MTI
megjelent:

Jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.

A magyar élelmiszerbiztonság megfelel az uniós átlagnak, a magyar élelmiszerek biztonságosak - jelentette ki Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója szerdán Budapesten, a szervezet múlt évet értékelő háttérbeszélgetésén.

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla. Mit kell tudni a liszteriózisról?

A főigazgató az MTI kérdésére részletezve közölte: kijelentését az uniós adatok is alátámasztják. Tavaly az Európai Unió takarmányokra és élelmiszerekre vonatkozó gyorsriasztási rendszerében mintegy 3.200 riasztás történt.

Ebből Magyarország mindössze 98 esetben volt érintett. Ám a kifogásolt termékek közül csak 19 volt magyarországi származású, ami miatt riasztást kellett elrendelni.

Ez utóbbi arány elenyésző. Belföldön pedig szintén csökkent e területen a jogsértések száma - tette hozzá.

A főigazgató beszélt arról is, hogy készül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program, amelynek tervezetét a MÉBiH, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Élelmiszerbiztonsági Albizottságával közösen dolgozza ki.

Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program

A program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése.

Az élelmiszerbiztonság fokozásával, a program eredményeként az élelmiszer eredeti megbetegedések számának csökkenését, a lakosság egészségi állapotának javulását várják. Továbbá úgy vélik a program készítői, hogy a lefektetett elvek alkalmazásával a magyar termékek piac- és versenyképessége egyaránt tovább fokozható.

Fontos elem a nyomonkövethetőség

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Mi van az élelmiszercímkéken?

A program alapelvei közé tartozik többek között a nyomonkövethetőség biztosítása, az átláthatóság, a tudományos megalapozottság, az integrált megközelítés is. Szeitzné Szabó Mária az MTI kérdésére hozzátette: többek között növelni kell a szakemberek felkészültségét, valamint a változásokhoz való alkalmazkodást is előtérbe kell helyezni. A terv első véglegesített változata várhatóan májusban kerül a döntéshozókhoz.

Mint mondta, jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt.

Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.

Táplálkozási tippek

A hivatal mindössze 18 fővel működik. Elsődleges feladata a nemzetközi és a belföldi kapcsolattartás a különböző szakmai szervezetek között, valamint azok koordinációja, az élelmiszerekben előforduló szennyeződések egészségügyi kockázatának becslése, az élelmiszer és a takarmánybiztonság érdekében.

A főigazgató külön aláhúzta: ellenőrzést az általa irányított szervezet nem végez, de segítséget nyújt az ellenőrzéseket végző hatóságoknak a kockázatbecslésen alapuló tervezéshez.

Az MTI kérdésére a főigazgató közölte: a MÉBiH a múlt évben 143,2 millió forintból gazdálkodott, ez 5 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.