Élelmiszerbiztonság téma

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-07-25 09:33
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-06-13 18:03
A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás esetén a fertőzésveszélyt.

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2021-06-19 19:33
A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

Dísztököt csak díszíteni

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2020-12-20 12:23
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020-07-12 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában).
A Nébih szemléletformáló munkája során minden eszközt megragad ahhoz, hogy a vásárlókat a hétköznapokban is a helyes vásárlói magatartásra ösztönözze. A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi higiéniai szabályok szigorú betartásával a lakosság is sokat tehet a járvány megfékezéséért.

Zabkásáknál talált hibákat a Nébih

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2019-03-28 09:52
A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Lágyítószer oldódott ki üveges chiliolaj fedeléből

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2019-02-19 15:37
A Nébih a RASFF-on keresztül értesült arról, hogy a holland hatóság határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chiliolajban. A termék Hollandián keresztül több mint 15 Unió-országba eljutott, köztük hazánkba is.

Toxinos zabalapú termékeket vontak ki a forgalomból

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2018-12-04 10:17
Határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt gluténmentes zab alapanyagok és termékek forgalomból való kivonását rendelte el azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

Debreceni Egyetem - 2018-07-12 23:05
A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.
Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci vállalkozások számára, akik nyilatkoztak arról, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak. A hivatal eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki jegyzőkönyvet - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) az MTI-vel.

Legyen tudatos vásárló: ne csak nézze, olvassa is

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017-06-25 07:38
Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása, illetve maga a bevásárlás.

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017-06-20 20:54
A szalmonella-fertőzéseket – melyek a Salmonella enterica baktérium enterica alfajának egy új szerotípusához köthetőek – összesen 47 alkalommal mutattak ki 2016 márciusa és 2017 májusa között Csehországban, Németországban, Görögországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban.

Rióba utazik? Ezekre figyeljen étkezésnél!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2016-08-04 07:38
Napokon belül elkezdődnek a 31. Nyári Olimpiai Játékok. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tudnivalókat a Brazíliába utazók számára, hogy csak a sportversenyek okozzanak izgalmas pillanatokat.

Speciális sókat vont ki a forgalomból a hatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2015-10-02 11:25
Speciális - például jódozott, fluorozott vagy csökkentett nátrium-tartalmú - sókat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melynek eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás - közölte az élelmiszer-biztonsági hatóság.

Élelmiszer-biztonsági mobil alkalmazást indít a NÉBIH

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2014-12-08 17:25
December 1-jétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új mobil alkalmazása a NÉBIH Navigátor, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2014-07-02 02:51
Annak érdekében, hogy nyaralásunkról ne betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat.
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon kedden.

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2013-06-06 12:05
A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.