Élelmiszerbiztonság téma
Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.
Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?
Dísztököt csak díszíteni
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.
Étel okozta megbetegedések
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában).
Élelmiszerbiztonsági tanácsok a lakosság részére a koronavírus-járvány idején
Nemzeti Népegészségügyi Központ
A Nébih szemléletformáló munkája során minden eszközt megragad ahhoz, hogy a vásárlókat a hétköznapokban is a helyes vásárlói magatartásra ösztönözze. A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi higiéniai szabályok szigorú betartásával a lakosság is sokat tehet a járvány megfékezéséért.
Zabkásáknál talált hibákat a Nébih
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
Fémdarabot találtak puffasztott kukorica termékben
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
A német ROSSMANN fémdarabot talált Csehországban gyártott, tengeri sós, puffasztott kukorica termékekben.
Lágyítószer oldódott ki üveges chiliolaj fedeléből
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
A Nébih a RASFF-on keresztül értesült arról, hogy a holland hatóság határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chiliolajban. A termék Hollandián keresztül több mint 15 Unió-országba eljutott, köztük hazánkba is.
Mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma
MTI
Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Toxinos zabalapú termékeket vontak ki a forgalomból
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt gluténmentes zab alapanyagok és termékek forgalomból való kivonását rendelte el azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).