Élelmiszerbiztonság téma

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában). Az összeállítást a Biztonságos Élelmiszerek (első) Világnapjára (június 7.) hozták nyilvánosságra, nem véletlenül a téma szempontjából amúgy különösen kritikus nyári idényre időzítve.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok a lakosság részére a koronavírus-járvány idején

Nemzeti Népegészségügyi Központ

A Nébih szemléletformáló munkája során minden eszközt megragad ahhoz, hogy a vásárlókat a hétköznapokban is a helyes vásárlói magatartásra ösztönözze. A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi higiéniai szabályok szigorú betartásával a lakosság is sokat tehet a járvány megfékezéséért.

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívtak vissza

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Szalmonella szennyezettség miatt visszahívta a Mikado Pizza fűszerkeveréket a Lidl Magyarország Bt.

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

Debreceni Egyetem

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

Emelkedett a szalmonella-fertőzések száma

MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

Magyarországra is érkezhetett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A RASFF rendszeren tegnap délután érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert.

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A szalmonella-fertőzéseket – melyek a Salmonella enterica baktérium enterica alfajának egy új szerotípusához köthetőek – összesen 47 alkalommal mutattak ki 2016 márciusa és 2017 májusa között Csehországban, Németországban, Görögországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban. Az alábbiakban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal közös jelentését foglaljuk össze.

Mire figyeljünk az utcai ételvásárláskor?

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az augusztus 20-i ünnepséget számos szabadtéri rendezvény is kíséri. A gyorsaság és egyszerűség miatt sokan választják ilyenkor az utcai ételárusok kínálatát. A NÉBIH összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk, ha gyrososnál, lángossütőnél vagy fagylaltárusnál vásárolunk.