Adalékanyag téma

Hívószavak az élelmiszercímkéken - Amikre valóban érdemes odafigyelni

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-26 07:33
Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni. Cukormentes? Energiaszegény? Gluténmentes? Kinek és mire érdemes odafigyelnie vásárlás során?

A tökéletes fagylalt adalékanyag-mentes

Több mint TestŐr - 2018-09-06 15:40
Maloveczky Miki az egészséges táplálkozás híve, még akkor is, ha fagylaltról van szó. Gödöllőn egy cukrászdában bepillantást nyert, hogy hogy is készül a fagylalt. Az üres tál tanúsága szerint ízlett a műsorvezetőnek.

Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017-10-12 05:21
Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről.

Legyen tudatos vásárló: ne csak nézze, olvassa is

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017-06-25 07:38
Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása, illetve maga a bevásárlás.

Light termékek, E-számok, segítünk eligazodni!

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015-04-22 11:39

Még a gyakorlott háziasszonyoknak is nehéz úgy válogatni termékeket az élelmiszer vásárlás során, hogy azok megfeleljenek az egészséges táplálkozás követelményeinek. Dietetikus szakértőnk, Antal Emese segít eligazodni az E-számok és light termékek útvesztőiben.

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2014-10-17 07:38
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát, eltarthatóságát.
A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.
Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg, halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap. Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul tud.
Jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.