Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

Rendszeresen ellenőrzött fürdők

Az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztálya válaszolt a strandokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra: mikor és hogyan ellenőrzik azokat a vizeket, ahová gyermekeinket engedjük a nyári forróságban? A strandok (természetes fürdők, tavak, folyók) vízminőségét és az uszodák vízminőségét rendszeresen ellenőriztetik az üzemeltetők a jogszabályban meghatározott gyakorisággal.

A természetes fürdővizeket bakteriológiai szempontból, az uszodák vízminőségét bakteriológiai és kémiai szempontból vizsgálják. Nagy forróságban a zsúfolt medencék vízminősége mikrobiológiailag gyakrabban kifogásolt. Az ellenőrzéseket nyitás előtt, illetve a szezon alatt legalább egy alkalommal végzi az ÁNTSZ. Az úszómestereknek a vonatkozó rendelet szerinti úszómesteri vagy uszodamesteri vizsgát kell tenniük. A fürdőmedencék mellett a teljes üzemidő alatt szakképzett uszodamesternek kell szolgálatban lennie.

Biztonságos éttermek, fagyizók...

Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Étkezetés Vendéglátás-felügyeleti Osztály vezetője pedig néhány egyszerűen betartható tanácsot is adott azt illetően, hol lakjunk jól.

A hivatal az akciószerű ellenőrzések mellett a létesítmények tevékenysége, mérete, az ellátottak körének ( gyermek, beteg, idős stb.) ismerete alapján készül az ellenőrzések kockázati alapú éves (összességében 3 éves) ütemezése, az ellenőrzések gyakoriságának meghatározása.

A hatósági ellenőrzés mellett hangsúlyozni kell a vállalkozások önellenőrzését és felelősségét, továbbá a fogyasztói felelősséget is.

Az igényes fogyasztó a választásával sokat tehet az élelmiszer-biztonságáért, mert a szennyezett, ápolatlan személyzettel működő, „egyszerű jó ízléssel” nem megfelelőnek ítélt helyeket elkerüli, az ilyen helyekről származó élelmiszereket nem fogyasztja el. Így már jó eséllyel kerülhet el akár egy ételmérgezést, akár egy szalmonellát.

Hogyan működik a szankcionálás?

Tapasztalataik alapján a fagyizók esetében általában jó az élelmiszerbiztonság, de problémák azért előfordulnak, mint például az adagolókanál kezelése (öblítés után mosogatórongyokra ütögetik), az üzletek elé kihelyezett pultok védelme a napfénytől, az alkalmi, szezonban foglalkoztatott dolgozók egészségügyi kivizsgáltsága, élelmiszer-higiénés ismeretei.

WC-ülőke és fertőzések

A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék.A Micrococcusok gennyes bőrfertőzéseket, a Coryneform baktériumok diftériát, májgyulladást, a Streptococcusok torokgyulladást, bőrfertőzést, tüdőgyulladást, a Pseudomonasok húgyúti fertőzést és vérmérgezést, az enterobaktériumok húgyúti fertőzést, tífuszt, illetve szalmonellózist, shigellózist okozhatnak.
WC-ülőke és fertőzések | Utazók hasmenése

A szankció a hatóságok kezében végső eszköz, aminek célja a szabályok betartásának kikényszerítése. A szankciókat jogszabályok rögzítik, amelynek mindig arányosnak kell lennie a szabályszegéssel, annak felmérhető egészségkárosító következményeivel. Ha az ellenőrzésen feltárt hibák felszámolásában a vállalkozás partner, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy pénzbírság kiszabására ne kerüljön sor. A szankciók között említhető például a termék forgalmazásának megtiltása, vagy az adott tevékenység felfüggesztése is, mindaddig, amíg az élelmiszerbiztonsági veszélyt el nem hárítják. Ez pedig elsősorban a megelőzést, a fogyasztók biztonságát szolgálja.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Czibere Anikó, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.