• Kevés nő tartja be a terhesség előtti időszakra vonatkozó utasításokat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Nagyon kevés nő tartja be a szakemberek által ajánlott, a terhességet megelőző időszakra szóló táplálkozási és életmódbeli tanácsokat Nagy-Britanniában – derült ki egy angol kutatásból.

    A mintegy 12 445, 20-34 éves kor közötti nő megkérdezésével végzett felmérésből kiderül, hogy noha 238-an lettek közülük várandósak a felmérést követő három hónapon belül, csak nagyon kevesen tartották be az olyan előírásokat, mint a dohányzás és alkohol mellőzése, illetve a folsav-tartalmú kiegészítők szedése – állítja Dr. Hazel M. Inskip, a Southamptoni Egyetem orvosa.

    Hirdetés

    A vizsgált nőknek csak 2.9 százaléka figyelt oda a megfelelő folsavbevitelre, illetve figyelt oda arra, hogy ne fogyasszon heti három alkoholtartalmú italnál többet a fogantatást megelőző három hónapban.

    Magas alkoholfogyasztás

    Dr. Inskip szerint viszonylag egyszerűbb a nőket arra rávenni, hogy fogyasszanak megfelelő mennyiségű folsavat, mely csökkenti a születési rendellenességek esélyét, illetve hogy mozogjanak többet és táplálkozzanak egészségesen. Sokkal nehezebb meggyőzni őket arról, hogy hagyjanak fel a dohányzással és ne fogyasszanak alkoholt. A fiatalok életének sajnos szerves része a hétvégi ivászat.

    Korábban a gyermeket tervező nőknek azt ajánlották, ne fogyasszanak heti 3-4 alkoholos italnál többet, ám ma már inkább azt tanácsolják, hogy ebben az időszakban teljesen hagyjanak fel az alkoholfogyasztással. Ennek ellenére a fiatal nők negyede lépi túl a a heti 14 italt, mely az ajánlott legfelső határ a gyermeket nem tervezők számára is.

    Fontos lenne az egészséges életmód

    A terhességet megelőző egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása éppen olyan fontos, mint a terhesség alatti életmódra való odafigyelés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a megkérdezett és teherbe esett nők negyede nem tervezte a terhességet.

    A megkérdezett várandós nők 74 százaléka nem dohányzott, míg a nem terhesek esetében ez az arány 69 százalék volt. Mindkét csoport tagjainak csak a fele nyilatkozott úgy, hogy naponta ötször fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt. A teherbe esett nők átlagos alkoholfogyasztása heti nyolc ital volt, ami mindössze egyetlen pohárral kevesebb, mint a nem várandós nők átlagos alkoholfogyasztása. Emellett csak 5.5 százalékuk figyelt oda arra, hogy a megfelelő mennyiségű folsavat jutasson a szervezetébe.

    A felmérésből kiderül, hogy a fogantatást megelőző időszakra vonatkozó, egészséges életmóddal kapcsolatos felvilágosító kampányt ki kell szélesíteni. Fontos ennek ismertetése már iskoláskorban is, és meg kell vele ismertetni a leendő édesapákat is.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters)
    Módosítva: 2011.01.07 14:13, Megjelenés: 2011.01.07 14:13
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Szépségápolás és terhesség

    A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség és a szoptatás idején, mint az azt megelőző időszakban.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek

    A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

    Terhességek rendellenességei: üszögterhesség

    A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében heves hasi fájdalmak és vérzések léphetnek fel. Nagyon ritkán a beteg még a méhét is elveszítheti.

    Terhesség és súlyos tévhitek

    A terhességről szóló könyvek hajlamosak arra, hogy felkészítsék a kismamákat a legrosszabbakra, így aztán rengeteg nő feleslegesen aggódja végig a várandósságot.

    Táplálkozás terhesség idején

    Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt.

    A "leg" ételek terhesség idején

    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.