• Kevés nő tartja be a terhesség előtti időszakra vonatkozó utasításokat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Nagyon kevés nő tartja be a szakemberek által ajánlott, a terhességet megelőző időszakra szóló táplálkozási és életmódbeli tanácsokat Nagy-Britanniában – derült ki egy angol kutatásból.

    A mintegy 12 445, 20-34 éves kor közötti nő megkérdezésével végzett felmérésből kiderül, hogy noha 238-an lettek közülük várandósak a felmérést követő három hónapon belül, csak nagyon kevesen tartották be az olyan előírásokat, mint a dohányzás és alkohol mellőzése, illetve a folsav-tartalmú kiegészítők szedése – állítja Dr. Hazel M. Inskip, a Southamptoni Egyetem orvosa.

    Hirdetés

    A vizsgált nőknek csak 2.9 százaléka figyelt oda a megfelelő folsavbevitelre, illetve figyelt oda arra, hogy ne fogyasszon heti három alkoholtartalmú italnál többet a fogantatást megelőző három hónapban.

    Magas alkoholfogyasztás

    Dr. Inskip szerint viszonylag egyszerűbb a nőket arra rávenni, hogy fogyasszanak megfelelő mennyiségű folsavat, mely csökkenti a születési rendellenességek esélyét, illetve hogy mozogjanak többet és táplálkozzanak egészségesen. Sokkal nehezebb meggyőzni őket arról, hogy hagyjanak fel a dohányzással és ne fogyasszanak alkoholt. A fiatalok életének sajnos szerves része a hétvégi ivászat.

    Korábban a gyermeket tervező nőknek azt ajánlották, ne fogyasszanak heti 3-4 alkoholos italnál többet, ám ma már inkább azt tanácsolják, hogy ebben az időszakban teljesen hagyjanak fel az alkoholfogyasztással. Ennek ellenére a fiatal nők negyede lépi túl a a heti 14 italt, mely az ajánlott legfelső határ a gyermeket nem tervezők számára is.

    Fontos lenne az egészséges életmód

    A terhességet megelőző egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása éppen olyan fontos, mint a terhesség alatti életmódra való odafigyelés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a megkérdezett és teherbe esett nők negyede nem tervezte a terhességet.

    A megkérdezett várandós nők 74 százaléka nem dohányzott, míg a nem terhesek esetében ez az arány 69 százalék volt. Mindkét csoport tagjainak csak a fele nyilatkozott úgy, hogy naponta ötször fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt. A teherbe esett nők átlagos alkoholfogyasztása heti nyolc ital volt, ami mindössze egyetlen pohárral kevesebb, mint a nem várandós nők átlagos alkoholfogyasztása. Emellett csak 5.5 százalékuk figyelt oda arra, hogy a megfelelő mennyiségű folsavat jutasson a szervezetébe.

    A felmérésből kiderül, hogy a fogantatást megelőző időszakra vonatkozó, egészséges életmóddal kapcsolatos felvilágosító kampányt ki kell szélesíteni. Fontos ennek ismertetése már iskoláskorban is, és meg kell vele ismertetni a leendő édesapákat is.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters)
    Módosítva: 2011.01.07 14:13, Megjelenés: 2011.01.07 14:13
   • Cikkajánló

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány idején

    A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.

    Terhesség során jelentkező aranyér

    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Terhesség és súlyos tévhitek

    A terhességről szóló könyvek hajlamosak arra, hogy felkészítsék a kismamákat a legrosszabbakra, így aztán rengeteg nő feleslegesen aggódja végig a várandósságot.

    Táplálkozás terhesség idején

    Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt.

    A "leg" ételek terhesség idején

    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
     Kovácsics Bernadett

    Kovácsics Bernadett

    Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások