Okozhat-e koraszülést az alkohol?

Dr. Farkas Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Legutóbb frissítve: 2020.12.30

A terhesség alatti alkoholfogyasztás a terhesség alatt ellentmondásos véleményeket szült. Amíg egyes irányelvek szerint az alkohol tilos a terhesség alatt, addig vannak olyan tudósok, akik szerint a terhesség alatt a kis mennyiségű alkohol fogyasztása valószínűleg nem okoz semmilyen károsodást a fejlődő magzatban.

A terhesség korai szakaszában a túlzott alkoholfogyasztás koraszüléshez vezethet, állapították meg legutóbb ausztrál kutatók. Valószínűleg a nők ekkor még nem is tudják, hogy terhesek.

A közel 5000 ausztráliai nő bevonásával végzett vizsgálat során majdnem 80 százalékos kockázatnövekedést találtak azoknál a nőknél, akik a terhességük első trimesztere alatt túl sok alkoholt fogyasztottak. A kutatók figyelmeztettek, hogy az eredmények lehet, hogy csak egy statisztikai hiba következményeként jelentek meg.

A British Journal egyik tanulmánya ugyanakkor nem talált semmilyen problémát a terhességük alatt végig kis mennyiségű alkoholt fogyasztó terhesek körében.

Meglepő eredmények

A legutóbbi tanulmány alapján a tivornyázásnak, és sok alkohol fogyasztásának az első trimeszter idején van a legnagyobb hatása. A terhességek mintegy 40 százaléka nem előre tervezett, így van egy olyan, néhány hétből álló időszak, amíg a nők nincsenek tudatában annak, hogy gyermeket hordanak a szívük alatt.

A meglepő eredmény szerint a legszorosabb összefüggést az alkoholfogyasztás és a koraszülés között azon terhesek esetében találták, akik az első trimeszter alatt mérsékelten, vagy túlzottan fogyasztottak alkoholt, majd a terhesség további időszakában teljesen felhagytak azzal.

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat az lenne, hogy a hirtelen történő alkoholmegvonás következtében felléphet egy gyulladásos reakció, ami ismeretlen módon károsíthatja a fejlődő magzatot. A felmérés alatt erre vonatkozó teszteket viszont nem végeztek.

Csak óvatosan!

Dr. Colleen O''Leary, aki a Nyugat- Ausztráliai Egyetemen a kutatást vezette, elmondta, hogy a legnagyobb kockázatot a koraszülésre a túlzott alkoholfogyasztóknál és a tivornyázóknál találták. "Fel kell hívni a nők figyelmét arra, hogy a kicsit is több alkoholfogyasztásnak milyen következményei lehetnek a babára nézve, ezért az a legbiztonságosabb döntés, ha egyáltalán nem isznak alkoholt."

Professzor Phillip Steer, a British Journal Szülészeti- és Nőgyógyászati kiadásának szerkesztője szerint a tanulmány olyan, mint egy figyelmeztetés a nők számára. "Ha figyelembe vesszük az előre nem tervezett terhességek számát, nagyon valószínűnek tűnik, hogy mire egy nő észreveszi azt, hogy terhes, már túl késő lesz, és a károsodás addigra már kialakul."

Az eredmények még mindig nem egyértelműek

Az eredményeket mindezek miatt óvatosan kell értelmezni. Előfordulhat, hogy a felmérésben részt vevők száma relatívan alacsony volt, így az eredmények csak egy statisztikai csavart tükröznek. Több kutatást kell végezni, hogy megismerhessük a valós kockázatot, amit a terhesség alatti alkoholfogyasztás okozhat.

Mindenesetre azoknak a nőknek, akiknél fennáll a teherbeesés kockázata, elővigyázatosnak kellene lenniük. A tivornyára indulóknak gondolniuk kellene erre is, és kihasználhatnák azt is, hogy manapság már olyan terhességi teszteket is lehet kapni, amik segítségével a terhesség már a menses kimaradása előtt is kimutatható.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógász; Forrás: news.bbc.co.uk)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Cushing-szindróma Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg glükocorticoid hormonjának túltermelése okozza.

Agresszív magatartás Agresszív magatartás

Hogyan viselkedjünk laikusként, ha agresszív magatartást tapasztalunk?

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a...

Praktikus tanácsok kontaktlencsét...

Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és...

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Terhesség meleg időben - Hogyan...

A nyári hőség sokakat megvisel, ám várandósan sokkal melegebbnek tűnik, mint amilyen az valójában. Amennyiben Ön is azon gondolkodik, hogyan...

Magzati alkohol szindróma

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.