Okozhat-e koraszülést az alkohol?

Dr. Farkas Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

A terhesség alatti alkoholfogyasztás a terhesség alatt ellentmondásos véleményeket szült. Amíg egyes irányelvek szerint az alkohol tilos a terhesség alatt, addig vannak olyan tudósok, akik szerint a terhesség alatt a kis mennyiségű alkohol fogyasztása valószínűleg nem okoz semmilyen károsodást a fejlődő magzatban.

A terhesség korai szakaszában a túlzott alkoholfogyasztás koraszüléshez vezethet, állapították meg legutóbb ausztrál kutatók. Valószínűleg a nők ekkor még nem is tudják, hogy terhesek.

A közel 5000 ausztráliai nő bevonásával végzett vizsgálat során majdnem 80 százalékos kockázatnövekedést találtak azoknál a nőknél, akik a terhességük első trimesztere alatt túl sok alkoholt fogyasztottak. A kutatók figyelmeztettek, hogy az eredmények lehet, hogy csak egy statisztikai hiba következményeként jelentek meg.

A British Journal egyik tanulmánya ugyanakkor nem talált semmilyen problémát a terhességük alatt végig kis mennyiségű alkoholt fogyasztó terhesek körében.

Meglepő eredmények

A legutóbbi tanulmány alapján a tivornyázásnak, és sok alkohol fogyasztásának az első trimeszter idején van a legnagyobb hatása. A terhességek mintegy 40 százaléka nem előre tervezett, így van egy olyan, néhány hétből álló időszak, amíg a nők nincsenek tudatában annak, hogy gyermeket hordanak a szívük alatt.

A meglepő eredmény szerint a legszorosabb összefüggést az alkoholfogyasztás és a koraszülés között azon terhesek esetében találták, akik az első trimeszter alatt mérsékelten, vagy túlzottan fogyasztottak alkoholt, majd a terhesség további időszakában teljesen felhagytak azzal.

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat az lenne, hogy a hirtelen történő alkoholmegvonás következtében felléphet egy gyulladásos reakció, ami ismeretlen módon károsíthatja a fejlődő magzatot. A felmérés alatt erre vonatkozó teszteket viszont nem végeztek.

Csak óvatosan!

Dr. Colleen O''Leary, aki a Nyugat- Ausztráliai Egyetemen a kutatást vezette, elmondta, hogy a legnagyobb kockázatot a koraszülésre a túlzott alkoholfogyasztóknál és a tivornyázóknál találták. "Fel kell hívni a nők figyelmét arra, hogy a kicsit is több alkoholfogyasztásnak milyen következményei lehetnek a babára nézve, ezért az a legbiztonságosabb döntés, ha egyáltalán nem isznak alkoholt."

Professzor Phillip Steer, a British Journal Szülészeti- és Nőgyógyászati kiadásának szerkesztője szerint a tanulmány olyan, mint egy figyelmeztetés a nők számára. "Ha figyelembe vesszük az előre nem tervezett terhességek számát, nagyon valószínűnek tűnik, hogy mire egy nő észreveszi azt, hogy terhes, már túl késő lesz, és a károsodás addigra már kialakul."

Az eredmények még mindig nem egyértelműek

Az eredményeket mindezek miatt óvatosan kell értelmezni. Előfordulhat, hogy a felmérésben részt vevők száma relatívan alacsony volt, így az eredmények csak egy statisztikai csavart tükröznek. Több kutatást kell végezni, hogy megismerhessük a valós kockázatot, amit a terhesség alatti alkoholfogyasztás okozhat.

Mindenesetre azoknak a nőknek, akiknél fennáll a teherbeesés kockázata, elővigyázatosnak kellene lenniük. A tivornyára indulóknak gondolniuk kellene erre is, és kihasználhatnák azt is, hogy manapság már olyan terhességi teszteket is lehet kapni, amik segítségével a terhesség már a menses kimaradása előtt is kimutatható.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógász; Forrás: news.bbc.co.uk)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Itt a szakmai ajánlás - A...

A koronavírus elleni oltások eddigi egyre kedvezőbb nemzetközi tapasztalatai és tudományos ajánlásai alapján az a szakmai ajánlás született, hogy a...

Magzati alkohol szindróma

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a...

Hogyan vizsgálják a magzat méhen...

Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés...

Kiegyensúlyozott táplálkozás a...

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és...

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.