A szívsövények hiánya

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A szívsövények hiányai lehetnek kis, közepes és nagyméretűek is, illetve meghatározó az is, hogy a szív mely területén fordulnak elő, a pitvarban vagy a kamrában.

Pitvari sövényhiány

Általában nem okoz tüneteket, nem hátráltatja a növekedést. Kezelőorvos által hallott szívzörej kivizsgálása során vagy esetleg szív UH szűrés kapcsán fedezik fel.

Oka, hogy a két pitvar között összeköttetés van, a közöttük lévő sövényen észlelhető szívizom-hiány miatt.

Gyakorisága kb. 5-10% a veleszületett szívhibák között. Kis sövényhiányok a növekedés során spontán záródhatnak, életmódbeli korlátozást nem, csak ellenőrzést igényelnek.

A két pitvar között nagy vérkeveredést lehetővé tevő sövényhiány esetén előfordulhat, hogy gyógyszeresen kell a szív pumpafunkcióját támogatni. A nagy sövényhiány zárása szívkatéterezés során speciális záró eszközökkel megoldható.

Kamrai sövényhiány

Kicsiny sövényhiány nem okoz tüneteket, általában az orvosi hallgatózás során észlelt szívzörej hívja fel rá a figyelmet.

Közepes méretű sövényhiány esetén, a baba az etetések során fáradékonyabb lehet, súlygyarapodása elmaradhat az átlagtól, és hajlamosabb lehet légúti fertőzésekre. A szegycsont bal alsó széle felett kis surranást lehet tapintani, a vizsgáló orvos pedig hangos szívzörejt hall.

Nagyméretű sövényhiány hamar és komoly panaszokat okoz. A baba szaporán veszi a levegőt, szemmel láthatóan nehézlégzése van, mely kapcsán erősen izzad. A szegycsont bal alsó széle mentén surranás tapintható, az orvos zörejt hall. Már pár hetes korban légúti fertőzés jelentkezik, a pici nehezen etethető, hamar elfárad, nem gyarapszik.

Oka, hogy a szív kamrái között szívizom-hiány miatt összeköttetés van.

A leggyakoribb veleszületett szívhiba, előfordulása 20-25% a rendellenességgel születettek körében. Gyakran társul hozzá egyéb rendellenesség is.

A növekedés során a kis sövényhiány spontán záródhat, ezért a követésen kívül nem igényel különösebb teendőt.

Közepes sövényhiány esetén, ha a gyermek növekedése nem kielégítő, akkor a sövényhiány mértéke nem fog csökkeni, és ilyenkor nem várható spontán javulás a baba állapotában, sőt gyógyszeres támogatás nélkül keringési elégtelenség alakulhat ki. Végleges megoldása a sövényhiány sebészi zárásával történik.

Nagyméretű sövényhiányban a pici vérkeringése gyógyszeres támogatást igényel, míg a végleges megoldást a műtéti zárás jelenti.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mi lehet a kiváltó ok? Hogyan előzze meg az aranyér kialakulását?

Antibiotikumok alkalmazása...

A gyerekek esetében gyakrabban ütheti fel a fejét baktérium okozta fertőzés. Az orvos ilyenkor antibiotikumok szedését javasolja, amelynek használata...

A szívnagyobbodás

A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során...

A szívbillentyűk leggyakoribb...

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

Vegyük komolyan a gyermek fájdalmát!

Június első keddje a németországi Fájdalomtársaság kezdeményezésére lett a fájdalommegelőzés napja. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a...

Ezek jelezhetik előre a...

Bizonyos pótütések vagy az alkalmanként jelentkező erős szívdobogás érzése előre vetítheti a pitvarfibrilláció kialakulását. Dr. Sztancsik...

Rendetlen szív - Idősebb korban sem...

Idősebbek gyakran természetesnek tekintik, ha be-bedobban, kihagy a szívverésük vagy mellkasi fájdalmat tapasztalnak. Holott Dr. Sztancsik Ilona, a Budai...

Ön tudja, hogy hány éves a szíve?...

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve öregebb, mint a valós életkora. Dr. Vaskó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.