A szívsövények hiánya

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

A szívsövények hiányai lehetnek kis, közepes és nagyméretűek is, illetve meghatározó az is, hogy a szív mely területén fordulnak elő, a pitvarban vagy a kamrában.

Pitvari sövényhiány

Általában nem okoz tüneteket, nem hátráltatja a növekedést. Kezelőorvos által hallott szívzörej kivizsgálása során vagy esetleg szív UH szűrés kapcsán fedezik fel.

Oka, hogy a két pitvar között összeköttetés van, a közöttük lévő sövényen észlelhető szívizom-hiány miatt.

Gyakorisága kb. 5-10% a veleszületett szívhibák között. Kis sövényhiányok a növekedés során spontán záródhatnak, életmódbeli korlátozást nem, csak ellenőrzést igényelnek.

A két pitvar között nagy vérkeveredést lehetővé tevő sövényhiány esetén előfordulhat, hogy gyógyszeresen kell a szív pumpafunkcióját támogatni. A nagy sövényhiány zárása szívkatéterezés során speciális záró eszközökkel megoldható.

Kamrai sövényhiány

Kicsiny sövényhiány nem okoz tüneteket, általában az orvosi hallgatózás során észlelt szívzörej hívja fel rá a figyelmet.

Közepes méretű sövényhiány esetén, a baba az etetések során fáradékonyabb lehet, súlygyarapodása elmaradhat az átlagtól, és hajlamosabb lehet légúti fertőzésekre. A szegycsont bal alsó széle felett kis surranást lehet tapintani, a vizsgáló orvos pedig hangos szívzörejt hall.

Nagyméretű sövényhiány hamar és komoly panaszokat okoz. A baba szaporán veszi a levegőt, szemmel láthatóan nehézlégzése van, mely kapcsán erősen izzad. A szegycsont bal alsó széle mentén surranás tapintható, az orvos zörejt hall. Már pár hetes korban légúti fertőzés jelentkezik, a pici nehezen etethető, hamar elfárad, nem gyarapszik.

Oka, hogy a szív kamrái között szívizom-hiány miatt összeköttetés van.

A leggyakoribb veleszületett szívhiba, előfordulása 20-25% a rendellenességgel születettek körében. Gyakran társul hozzá egyéb rendellenesség is.

A növekedés során a kis sövényhiány spontán záródhat, ezért a követésen kívül nem igényel különösebb teendőt.

Közepes sövényhiány esetén, ha a gyermek növekedése nem kielégítő, akkor a sövényhiány mértéke nem fog csökkeni, és ilyenkor nem várható spontán javulás a baba állapotában, sőt gyógyszeres támogatás nélkül keringési elégtelenség alakulhat ki. Végleges megoldása a sövényhiány sebészi zárásával történik.

Nagyméretű sövényhiányban a pici vérkeringése gyógyszeres támogatást igényel, míg a végleges megoldást a műtéti zárás jelenti.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.