A szívsövények hiánya

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A szívsövények hiányai lehetnek kis, közepes és nagyméretűek is, illetve meghatározó az is, hogy a szív mely területén fordulnak elő, a pitvarban vagy a kamrában.

Pitvari sövényhiány

Általában nem okoz tüneteket, nem hátráltatja a növekedést. Kezelőorvos által hallott szívzörej kivizsgálása során vagy esetleg szív UH szűrés kapcsán fedezik fel.

Oka, hogy a két pitvar között összeköttetés van, a közöttük lévő sövényen észlelhető szívizom-hiány miatt.

Gyakorisága kb. 5-10% a veleszületett szívhibák között. Kis sövényhiányok a növekedés során spontán záródhatnak, életmódbeli korlátozást nem, csak ellenőrzést igényelnek.

A két pitvar között nagy vérkeveredést lehetővé tevő sövényhiány esetén előfordulhat, hogy gyógyszeresen kell a szív pumpafunkcióját támogatni. A nagy sövényhiány zárása szívkatéterezés során speciális záró eszközökkel megoldható.

Kamrai sövényhiány

Kicsiny sövényhiány nem okoz tüneteket, általában az orvosi hallgatózás során észlelt szívzörej hívja fel rá a figyelmet.

Közepes méretű sövényhiány esetén, a baba az etetések során fáradékonyabb lehet, súlygyarapodása elmaradhat az átlagtól, és hajlamosabb lehet légúti fertőzésekre. A szegycsont bal alsó széle felett kis surranást lehet tapintani, a vizsgáló orvos pedig hangos szívzörejt hall.

Nagyméretű sövényhiány hamar és komoly panaszokat okoz. A baba szaporán veszi a levegőt, szemmel láthatóan nehézlégzése van, mely kapcsán erősen izzad. A szegycsont bal alsó széle mentén surranás tapintható, az orvos zörejt hall. Már pár hetes korban légúti fertőzés jelentkezik, a pici nehezen etethető, hamar elfárad, nem gyarapszik.

Oka, hogy a szív kamrái között szívizom-hiány miatt összeköttetés van.

A leggyakoribb veleszületett szívhiba, előfordulása 20-25% a rendellenességgel születettek körében. Gyakran társul hozzá egyéb rendellenesség is.

A növekedés során a kis sövényhiány spontán záródhat, ezért a követésen kívül nem igényel különösebb teendőt.

Közepes sövényhiány esetén, ha a gyermek növekedése nem kielégítő, akkor a sövényhiány mértéke nem fog csökkeni, és ilyenkor nem várható spontán javulás a baba állapotában, sőt gyógyszeres támogatás nélkül keringési elégtelenség alakulhat ki. Végleges megoldása a sövényhiány sebészi zárásával történik.

Nagyméretű sövényhiányban a pici vérkeringése gyógyszeres támogatást igényel, míg a végleges megoldást a műtéti zárás jelenti.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

A szívbillentyűk leggyakoribb...

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Ezek jelezhetik előre a...

Bizonyos pótütések vagy az alkalmanként jelentkező erős szívdobogás érzése előre vetítheti a pitvarfibrilláció kialakulását. Dr. Sztancsik...

Rendetlen szív - Idősebb korban sem...

Idősebbek gyakran természetesnek tekintik, ha be-bedobban, kihagy a szívverésük vagy mellkasi fájdalmat tapasztalnak. Holott Dr. Sztancsik Ilona, a Budai...

A szívnagyobbodás

A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során...

6 tünet, amellyel kardiológushoz kell...

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.