A szívzörej tünetei, diagnosztizálása és kezelése

Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Fáklya Mónika, belgyógyász; Dr. Molnár Dóra, kardiológus

A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. A vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenségre sokan azt hiszik, hogy súlyos szívfejlődési rendellenességről van szó, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem így van.

Veleszületett szívhibák

A szívfejlődési rendellenességek nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat.

Veleszületett szívhibák

1000 újszülött közül 8-10 gyermeknél lehet számítani veleszületett szívbetegségre, a tünetek jelentkezési ideje, súlyossága, jellege függ a betegség típusától. Vannak sürgős, szívműtét nélkül az élettel összeegyeztethetetlen betegségek, és vannak akár spontán rendeződő állapotok is.

Ezek a szív üregeit, billentyűit, nagyereit, izomzatát, sövényét, működését, szív ritmusát egyaránt érinthetik, akár kombinált formában is. A kóros állapotok leggyakoribb tünetei közé tartozik az orvosi vizsgálat során észlelhető szívzörej.

Idősebb korban is kialakulhat

Előfordul, hogy a szívzörej már újszülött korban jelentkezik, de későbbi életszakaszban is kialakulhat. Erősségét 1/6-tól 6/6-ig jelölik, ahol az 1/6 a leggyengébben hallható hangot jelenti. A korábban nem észlelt, újonnan megjelent zörejt mindig nagyon komolyan kell venni. Ha betegség gyanúja merül fel, vagy egy másik betegség szövődményeként alakul ki a probléma, részletes kardiológiai vizsgálatot, EKG-t, illetve szívultrahangot végezhetnek el.

Egy újszülött esetében a szívzörej az első egy-két napon normális is lehet, hiszen a magzati életben szükséges erek nem mindig záródnak be hamar. Ha azonban 1-2 nap múltán is hallható, vagy a zörej jellege szívbetegségre gyanús, feltétlenül gyermekkardiológusnak kell megmutatni a gyermeket, hiszen ilyenkor felmerül a szívhiba gyanúja.

Gyakori kérdések

1. Vérnyomás és szívzörej
Vizsgálat alatt felment a vérnyomásom 170-re, ami egyébként sosem szokott magas lenni. Szapora volt a szívverésem, és az orvos hallott egy kis halk szívzörejt.
Okozhatja magas vérnyomás?

2. Szívzörej kinövése
Gyermekkoromban szívzörejt állapítottak meg, de azóta szívgyógyász nem látott.
Kinőhető?

3. Észlelték, majd eltűnt
Azt mondta az orvos, hogy szívzörejem van a szívcsúcsnál, és nyakig vezetődik. Későbbi vizsgálatokon nem észleltek semmit.
Eltűnhet?

4. Szisztolés vagy diasztolés
A kislányomnak eddig szisztolés zöreje volt, most pedig a gyermekorvos azt mondta, hogy diasztolés zörejt hall!
Mi a különbség?

5. Kihagyás, majd erős dobbanás
Általában terhelésre jelentkezik, de van olyan is, mikor csak ülök, és akkor jön elő, nem csak egy, hanem kapcsoltan.
Mi válthatja ki?

A szívzörej tünetei és kivizsgálása

Amikor nincs komoly baj a háttérben

A gyermekek viszonylag nagy, 60 százalékánál találhatunk ártalmatlan szívzörejt. Ezekről nyilvánvalóan csak a vizsgálat után lehet megmondani, hogy nincs mögöttük betegség. Jellemző rájuk, hogy a gyermek teljesen tünetmentes, szépen fejlődik, nem fáradékony. A szívciklus első felében hallhatóak és halkak, felüléskor halkulnak vagy akár el is tűnhetnek. Ilyen esetekben a kardiológus a vizsgálat után megnyugtatja a szülőket, és időnként ellenőrző vizsgálatra rendeli a gyermeket. Ezek a szívzörejek kicsit hangosabbak akkor, ha a gyermek náthás vagy vérszegény – sok esetben a korábban nem hallott zörej ilyenkor válik hallhatóvá.

A gyermek növekedésével eltűnhetnek ezek a zörejek, de ez nem mindenkinél következik be. Aggodalomra azonban ekkor sincs ok, a gyermek normális életet élhet, sportolhat.

Ha szívbetegség áll a háttérben

Szerencsére ritkábban, de szívbetegséget is jelezhet a szív felett hallható, oda nem illő hang. Tapasztalt, sokat vizsgáló kardiológusok füle olyan érzékeny, hogy már a hallgatózással is többnyire pontos diagnózist tudnak mondani. Ekkor sem maradhatnak el természetesen a műszeres vizsgálatok, a probléma okának feltárásához ultrahangvizsgálat elvégzésére van szükség. A kóros szívzörejek többségükben hangosabbak, hosszabbak, felüléskor nem tűnnek el, még hangosodhatnak is, a szívciklus első vagy második felében hallhatóak, de akár a teljes szívciklust is kitölthetik.

A kis csecsemők nagyon hamar rossz állapotba kerülhetnek. Ha az alábbi tüneteket észleljük a gyermeken, és még nem volt kardiológusnál, azonnal vigyük orvoshoz.

 • nehezen szopik,
 • nem fejlődik,
 • szopáskor elfárad,
 • szaporán és nehezen lélegzik,
 • bőrszíne szürkéskékes, sápadt.

Ha csecsemőkorban nem derül ki, hogy szívfejlődési rendellenesség áll fenn, akkor az alábbi tünetek később is jelentkezhetnek:

 • fejlődési lemaradás,
 • alacsony növés,
 • soványság,
 • fáradékonyság,
 • alacsony terhelhetőség,
 • kékes-szürkés bőrszín,
 • ájulás, eszméletvesztés.

A szívzörej kialakulásának okai

Szívbetegség nélkül is állhat a hátterében:

Minden olyan tényező, amely megnöveli a szíven átáramló vér mennyiségét vagy a vér áramlási sebességét, szívzörej kialakulásához vezethet. A szívbillentyűk, szívet elhagyó nagyerek relatíve szűknek bizonyulhatnak ezekben a helyzetekben, és itt ennek megfelelően gyorsult, akár örvénylő áramlás alakul ki, vagyis szívzörej keletkezik.

Veleszületett szívhiba esetén:

Többnyire az alábbiak, illetve ezek kombinációja lehet a kiváltó ok:

 • A szívből kilépő artériák és a szívbe visszaérkező vénák rendellenesen helyezkednek el, illetve nem megfelelő kapcsolatban állnak egymással.
 • A kamrák vagy pitvarok közti sövény nem záródott be.
 • A billentyűk nem nyitnak vagy zárnak rendesen.

A szívzörej kezelése

Vannak olyan veleszületett szívfejlődési rendellenességek, amelyek maguktól, műtét nélkül gyógyulnak, de műtéti megoldással a legtöbb súlyos szívhiba ma már orvosolható.

Enyhe billentyűhibák okozta zörej esetén: általában elegendő az időszakos ellenőrzés, többnyire nincs speciális teendő.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Súlyosabb billentyűhibák, illetve az erek rendellenes elhelyezkedése esetén: a test megfelelő vérellátásának biztosítására és a szív terhelésének csökkentésére műtétre lehet szükség. Többféle eljárás létezik, mindig a szakorvos választja ki, hogy az adott helyzetben melyik módszer (plasztika, műbillentyű, egyéb összetett beavatkozások) segíthet a betegen. Sajnos, néha több műtétre is sor kerül a növekedéssel változó helyzet miatt. Manapság egyre több probléma megoldására (például sövényzáródási hiba) létezik katéteres eljárás is, amennyiben a hiba jellege alapján alkalmazható a módszer, akkor elkerülhető a nyitott szívműtét.

Nagyon fontos a szívbetegség korai felismerése. Általában a szívhiba gyanúját már a szülészeti intézményben vagy (korai hazaadásnál) az otthoni első gyermekorvosi vizsgálatok során felvetik, megtörténik a szükséges kivizsgálás, és a beteg még időben az állapotának megfelelő kezelésben részesül.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőink: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász; Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

Kinőhető a szívzörej? - Az orvos...

Tizennyolc éves vagyok, a napokban elmentem orvoshoz fáradékonyságom miatt. Elküldött vérvételre, és észrevette azt is, hogy szívzörejem van......

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.