• A szívzörej tünetei, diagnosztizálása és kezelése

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Fáklya Mónika, belgyógyász; Dr. Molnár Dóra, kardiológus

    A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. A vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenségre sokan azt hiszik, hogy súlyos szívfejlődési rendellenességről van szó, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem így van.

    Veleszületett szívhibák

    A szívfejlődési rendellenességek  nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat.

    Veleszületett szívhibák

    1000 újszülött közül 8-10 gyermeknél lehet számítani veleszületett szívbetegségre, a tünetek jelentkezési ideje, súlyossága, jellege függ a betegség típusától. Vannak sürgős, szívműtét nélkül az élettel összeegyeztethetetlen betegségek, és vannak akár spontán rendeződő állapotok is.

    Ezek a szív üregeit, billentyűit, nagyereit, izomzatát, sövényét, működését, szív ritmusát egyaránt érinthetik, akár kombinált formában is. A kóros állapotok leggyakoribb tünetei közé tartozik az orvosi vizsgálat során észlelhető szívzörej.

    Idősebb korban is kialakulhat

    Előfordul, hogy a szívzörej már újszülött korban jelentkezik, de későbbi életszakaszban is kialakulhat. Erősségét 1/6-tól 6/6-ig jelölik, ahol az 1/6 a leggyengébben hallható hangot jelenti. A korábban nem észlelt, újonnan megjelent zörejt mindig nagyon komolyan kell venni. Ha betegség gyanúja merül fel, vagy egy másik betegség szövődményeként alakul ki a probléma, részletes kardiológiai vizsgálatot, EKG-t, illetve szívultrahangot végezhetnek el.

    Hirdetés

    Egy újszülött esetében a szívzörej az első egy-két napon normális is lehet, hiszen a magzati életben szükséges erek nem mindig záródnak be hamar. Ha azonban 1-2 nap múltán is hallható, vagy a zörej jellege szívbetegségre gyanús, feltétlenül gyermekkardiológusnak kell megmutatni a gyermeket, hiszen ilyenkor felmerül a szívhiba gyanúja.

    Gyakori kérdések

    1. Vérnyomás és szívzörej
    Vizsgálat alatt felment a vérnyomásom 170-re, ami egyébként sosem szokott magas lenni. Szapora volt a szívverésem, és az orvos hallott egy kis halk szívzörejt.
    Okozhatja magas vérnyomás?

    2. Szívzörej kinövése
    Gyermekkoromban szívzörejt állapítottak meg, de azóta szívgyógyász nem látott.
    Kinőhető?

    3. Észlelték, majd eltűnt
    Azt mondta az orvos, hogy szívzörejem van a szívcsúcsnál, és nyakig vezetődik. Későbbi vizsgálatokon nem észleltek semmit.
    Eltűnhet?

    4. Szisztolés vagy diasztolés
    A kislányomnak eddig szisztolés zöreje volt, most pedig a gyermekorvos azt mondta, hogy diasztolés zörejt hall!
    Mi a különbség?

    5. Kihagyás, majd erős dobbanás
    Általában terhelésre jelentkezik, de van olyan is, mikor csak ülök, és akkor jön elő, nem csak egy, hanem kapcsoltan.
    Mi válthatja ki?

    A szívzörej tünetei és kivizsgálása

    Amikor nincs komoly baj a háttérben

    A gyermekek viszonylag nagy, 60 százalékánál találhatunk ártalmatlan szívzörejt. Ezekről nyilvánvalóan csak a vizsgálat után lehet megmondani, hogy nincs mögöttük betegség.

    Jellemző rájuk, hogy a gyermek teljesen tünetmentes, szépen fejlődik, nem fáradékony. A szívciklus első felében hallhatóak és halkak, felüléskor halkulnak vagy akár el is tűnhetnek. Ilyen esetekben a kardiológus a vizsgálat után megnyugtatja a szülőket, és időnként ellenőrző vizsgálatra rendeli a gyermeket. Ezek a szívzörejek kicsit hangosabbak akkor, ha a gyermek náthás vagy vérszegény – sok esetben a korábban nem hallott zörej ilyenkor válik hallhatóvá.

    A gyermek növekedésével eltűnhetnek ezek a zörejek, de ez nem mindenkinél következik be. Aggodalomra azonban ekkor sincs ok, a gyermek normális életet élhet, sportolhat.

    Ha szívbetegség áll a háttérben

    Szerencsére ritkábban, de szívbetegséget is jelezhet a szív felett hallható, oda nem illő hang. Tapasztalt, sokat vizsgáló kardiológusok füle olyan érzékeny, hogy már a hallgatózással is többnyire pontos diagnózist tudnak mondani. Ekkor sem maradhatnak el természetesen a műszeres vizsgálatok, a probléma okának feltárásához ultrahangvizsgálat elvégzésére van szükség. A kóros szívzörejek többségükben hangosabbak, hosszabbak, felüléskor nem tűnnek el, még hangosodhatnak is, a szívciklus első vagy második felében hallhatóak, de akár a teljes szívciklust is kitölthetik.

    A kis csecsemők nagyon hamar rossz állapotba kerülhetnek. Ha az alábbi tüneteket észleljük a gyermeken, és még nem volt kardiológusnál, azonnal vigyük orvoshoz.

    • nehezen szopik,
    • nem fejlődik,
    • szopáskor elfárad,
    • szaporán és nehezen lélegzik,
    • bőrszíne szürkéskékes, sápadt.

    Ha csecsemőkorban nem derül ki, hogy szívfejlődési rendellenesség áll fenn, akkor az alábbi tünetek később is jelentkezhetnek:

    • fejlődési lemaradás,
    • alacsony növés,
    • soványság,
    • fáradékonyság,
    • alacsony terhelhetőség,
    • kékes-szürkés bőrszín,
    • ájulás, eszméletvesztés.

    A szívzörej kialakulásának okai

    Szívbetegség nélkül is állhat a hátterében:

    Minden olyan tényező, amely megnöveli a szíven átáramló vér mennyiségét vagy a vér áramlási sebességét, szívzörej kialakulásához vezethet. A szívbillentyűk, szívet elhagyó nagyerek relatíve szűknek bizonyulhatnak ezekben a helyzetekben, és itt ennek megfelelően gyorsult, akár örvénylő áramlás alakul ki, vagyis szívzörej keletkezik.

    Veleszületett szívhiba esetén:

    Többnyire az alábbiak, illetve ezek kombinációja lehet a kiváltó ok:

    • A szívből kilépő artériák és a szívbe visszaérkező vénák rendellenesen helyezkednek el, illetve nem megfelelő kapcsolatban állnak egymással.
    • A kamrák vagy pitvarok közti sövény nem záródott be.
    • A billentyűk nem nyitnak vagy zárnak rendesen.

    A szívzörej kezelése

    Vannak olyan veleszületett szívfejlődési rendellenességek, amelyek maguktól, műtét nélkül gyógyulnak, de műtéti megoldással a legtöbb súlyos szívhiba ma már orvosolható.

    Enyhe billentyűhibák okozta zörej esetén: általában elegendő az időszakos ellenőrzés, többnyire nincs speciális teendő.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Súlyosabb billentyűhibák, illetve az erek rendellenes elhelyezkedése esetén: a test megfelelő vérellátásának biztosítására és a szív terhelésének csökkentésére műtétre lehet szükség. Többféle eljárás létezik, mindig a szakorvos választja ki, hogy az adott helyzetben melyik módszer (plasztika, műbillentyű, egyéb összetett beavatkozások) segíthet a betegen. Sajnos, néha több műtétre is sor kerül a növekedéssel változó helyzet miatt. Manapság egyre több probléma megoldására (például sövényzáródási hiba) létezik katéteres eljárás is, amennyiben a hiba jellege alapján alkalmazható a módszer, akkor elkerülhető a nyitott szívműtét.

    Nagyon fontos a szívbetegség korai felismerése. Általában a szívhiba gyanúját már a szülészeti intézményben vagy (korai hazaadásnál) az otthoni első gyermekorvosi vizsgálatok során felvetik, megtörténik a szükséges kivizsgálás, és a beteg még időben az állapotának megfelelő kezelésben részesül.

    Forrás:  WEBBeteg összeállítás
    Orvos szakértőink: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász; Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

    Módosítva: 2019.01.27 20:36, Megjelenés: 2018.01.24 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Váltófürdő

    Váltófürdő

    G.A., újságíró

    Milyen előnyei vannak? Miért lehet hasznos? Utánajártunk a hatásainak.

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    A Fallot-tetralógia

    A Fallot-tetralógia egy összetett, veleszületett, többnyire cianózissal (azaz elkékülő ajkakkal, illetve körmökkel) járó szívbetegség. Ritkán fordul elő, a szívfejlődési rendellenességek kevesebb mint 10 százaléka.

    A szaunázás előnyei és kockázatai - Szívbetegségek

    Bár a szaunázás sok átmeneti szív- és érrendszeri és hormonális változást okoz, a legtöbb egészséges felnőtt és gyermek mégis könnyen és jól viseli, sőt szereti, és jó hatással van egészségükre is.

    Folyton hideg végtagok - Betegség tünete is lehet

    Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

    Szívizombántalom - Milyen tünetei vannak?

    A cardiomiopátia a szívizomzat megbetegedése, melynek következtében a szív összehúzódásának ereje csökken, így a szív nem képes kellő mennyiségű vér keringetésére.

    Szívbetegség és autóvezetés

    Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője is veszélynek van kitéve, ha vétünk.

    Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

    A szív nem csak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA