Szója téma

Szója és pajzsmirigy

Dr. Jäger Szilvia - 2022-06-02 22:03
Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

Szója, egy ellentmondásos étel - Együk vagy kerüljük?

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2022-01-10 22:06
Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb könyvtárat töltenének meg. Jó-e a szója vagy rossz? Együk vagy kerüljük? Erre a kérdésre kerestük a választ a szakirodalomban.

Szójaallergia - hagyományos tesztekkel nem mindig lehet kimutatni

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2021-08-12 03:03
Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. Azonban a szója is okozhat allergiás tüneteket, de ezt nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni.

Az ételallergia kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2020-06-09 17:05
Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

Funkcionális élelmiszerek

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2019-10-07 18:35
Funkcionális élelmiszer
Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

Mennyire egészséges a szója?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2017-11-21 16:04
Szója
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány?
Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás.

Mennyi szóját fogyasszunk?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2015-08-10 02:51
A szív- és érrendszeri betegségek hátterében egyrészt nem befolyásolható, örökletes tényezők állnak, másrészről olyan okok, melyek ellen mi magunk is tehetünk, hogy csökkentsük a rizikót. A befolyásolható tényezők közé tartozik például a táplálkozás.

Amikor a szója okoz allergiát

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-07-21 13:21
A szójabab a benne lévő fehérje miatt igen sokoldalúan hasznosítható élelmiszernek számít. A vegetáriánusok és laktózérzékenyek étrendjének alapvető eleme a szója, és a belőle készült különféle termékek. Ám a szóját tartalmazó élelmiszerek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.
Sokan vártak a szójatejben lévő fehérjék és növényi ösztrogének fogyasztásától kedvező eredményt olyan szempontból is, hogy így csökkenthető a szívinfarktus esélye. Korosodó nők ilyen irányú vizsgálata azonban nem jelzett semmiféle kedvező változást - adta hírül a Nutrition Research tanulmánya.

A szójától gyengül a spermakoncentráció

Független Hírügynökség - 2008-07-24 09:01
Kisebb a spermakoncentrációjuk azoknak a férfiaknak, akik sok szóját esznek, fedezték fel brit tudósok. Már két naponként egy pohár szójaital kimutathatóan csökkenti a spermiumok számát.

A szója káros?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-08-16 14:15
Sportolás mellett szójafehérje-izolátum étrendkiegészitőt szeretnék fogyasztani. Okoz-e a szója szívelégtelenséget, pajzsmirigy és veseműködés rendellenességet, csökkenti-e a spermiumok számát? Érdemes szójatermékeket fogyasztani?