A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos bizonyítékok?

szerző: Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
frissítve:

Az erjesztett italok, így a sör mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire minden tudományos megalapozottság nélkül.

Arra van bőséges bizonyíték, hogy az iszákosság vagy nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása káros az egészségre és a munkára, azonban vannak olyan adatok is, amelyek szerint a kis mennyiségű ital rendszeres fogyasztásának vannak jótékony hatásai.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a sör?

A sör a világon az egyik legtöbbet fogyasztott alkoholtartalmú ital, amely szénhidrátokban, aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és más anyagokban, például polifenolokban gazdag. A sör antioxidáns-tartalma ugyan alacsonyabb, mint a vörösboré, ugyanakkor magasabb, mint a fehérborban található mennyiség.

Egyik alapanyaga, a komló virágzata adja a sör polifenol-tartalmának kb. 30%-át, a többi polifenol a másik fontos alapanyagból, a malátából származik. A jelentős mennyiségű és sokféle polifenol laboratóriumi körülmények között különböző hatásokat mutat: antioxidáns, daganatellenes, gyulladáscsökkentő, ösztrogénszerű és vírusellenes tulajdonságaik vannak. Az azonban kérdéses, hogy e hatásokat a laboratóriumon kívül, a szervezetben is kifejtik-e.

A vitaminok közül gazdag B-vitaminokban, ezen belül található benne niacin, riboflavin, B6-vitamin és folsav. Ásványi anyag összetétele kedvező, tartalmaz sok káliumot és magnéziumot, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

Mit várhatunk egy pohár sörtől?

A szív-érrendszeri betegségek és a sör

A kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása – egészséges májműködés esetén – csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét, a magas LDL-koleszterin-szint a keringési megbetegedések egyik kockázati tényezője. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása viszont rontja a koleszterinértékeket.

Az erek egészsége szempontjából az oxidatív stressz, vagyis a káros, oxidatív hatású szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlyának felborulása, szintén fontos szerepet játszik. Egészséges, nem dohányzó férfiakon végzett vizsgálatok szerint a napi rendszerességű, mérsékelt sörfogyasztás csökkenteni látszik az oxidatív stresszt. Ugyanakkor az alkohol lebontása közben szabadgyökök termelődnek, és csökken a glutation termelődése, amely a sejtek legfőbb védekező eszköze az oxidatív stressz ellen.

A sör alkoholon kívüli összetevői egy állatkísérlet szerint csökkentik a magas vérzsír-tartalom érfalkárosító hatását. Egy magas keringési kockázatú betegeken végzett tanulmány szerint a sörfogyasztás növeli a vérben lévő, az érfalak javításáért felelős csontvelői eredetű sejtek mennyiségét. Egy másik, nem dohányzó, egészséges önkénteseken végzett vizsgálatban az érfalak rugalmassága nőtt a sörfogyasztás hatására, ami a magas vérnyomás és más érbetegségek kialakulása szempontjából előnyös. Ez utóbbi vizsgálatban a kedvező hatás az alkoholmentes sör esetében jóval gyengébbnek mutatkozott.

Egy szakértői csoport összegezte a sörfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait. Eszerint a mérsékelt sörivás – a borhoz hasonlóan – csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Tehát míg általában az alkohol hatása az oxidatív stressz és az erek állapota szempontjából némileg ellentmondásos, kis mennyiségben fogyasztva inkább pozitívnak tekinthető. A sör polifenoltartalma még inkább ellensúlyozza az alkohol kedvezőtlen hatásait.

Daganatos megbetegedések és a sör

A sörfogyasztás előnye a különböző daganatok vonatkozásában már korántsem ilyen egyértelmű. Az alkoholról bebizonyosodott, hogy többfajta daganat kialakulásának a kockázatát is fokozza. Az egyik vizsgálatban például a legalább napi három alkalommal alkoholt fogyasztók körében több daganat, főleg az emlőrák rizikója megemelkedett. Egy másik vizsgálatban a jelentősebb sörivást a vastagbélrák gyakoriságának növekedésével hozták összefüggésbe. Ez mind a sör, mind a bor, mind más szeszek fogyasztása esetén látható volt. Más esetekben, alacsonyabb adagok mellett nem tapasztaltak ilyen veszélyeket.

A sörben lévő xantohumol az egyik legtöbbet tanulmányozott rákellenes anyag. Csökkenti a rákkeltő anyagok képződését, aktiválja a méregtelenítő enzimeket, és korai stádiumban gátolja a tumornövekedést. Ezenkívül a sörben más rákellenes hatású anyagok is találhatók, ezek felszívódási, illetve biohasznosulási hatásfoka azonban meglehetősen alacsony, viszont a vastagbélben nem túl magas, mégis elegendő koncentrációt érhetnek el. Egy 1200 fős kanadai vizsgálatban a rendszeres sörfogyasztás (napi 10 g alkoholnak megfelelő, azaz kb. egy pikoló) mérhetően csökkentette a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Régebben több vizsgálat is tanulmányozta a sör rákkeltő hatását a benne lévő karcinogén nitrózaminok miatt. Ma már ez a probléma egyre inkább háttérbe szorul, néhány évtizede ugyanis a sörkészítési technológiában teljesen új malátázási eljárások miatt a mai sörök nitrózamin tartalma lényegesen alacsonyabb.

Mozgásszervi bántalmak és a sörfogyasztás

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a rendszeres sörfogyasztás mellett a térd-, illetve csípőízületi artrózis (porckopás) gyakorisága körülbelül a kétszeresére növekedett. Egy másik fontos, népbetegségnek számító mozgásszervi probléma, az oszteoporózis, azaz a csontritkulás gyakorisága viszont ritkább volt a sörfogyasztók körében, a komlóban lévő anyagok ugyanis akadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását.

Mindezen vizsgálatok bizonyító ereje azonban – akár pro, akár kontra – nem igazán elegendő. Többségüket ugyanis olyan lehetséges torzító tényezők terhelik, amelyek miatt az eredményeket csak nagyfokú óvatossággal szabad értékelni. Ilyen például, hogy az alkoholfogyasztás gyakoriságának vagy mennyiségének adatait a résztvevők saját bevallása alapján gyűjtötték, ami pedig magában hordozza a szándékos vagy akaratlan torzítás lehetőségét.

További valószínűsíthető hatások

  • A sör kevés kalciumot tartalmaz és sok magnéziumot, ezzel csökkentheti az epe- és vesekőképződés kockázatát. A vesekő kockázatát a mértékkel történő sörfogyasztás kb. 40%-kal csökkenti, ugyanakkor ebben döntő szerepe a folyadék-, és nem kizárólag a sörfogyasztásnak van.
  • Több kutatás szerint a sört kis mennyiségben fogyasztók körében alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • Kisebb a demencia kialakulásának esélye a sört heti több alkalommal kis mennyiségben fogyasztók körében, mint azoknál, akik egyáltalán nem, vagy sokkal többet ittak.
  • A sörivás kis mennyiségben nem feltétlenül jelent súlygyarapodást, mert az italban nincs zsír, kalóriatartalma nem túl magas. A sörhas nem elsősorban a sör miatt alakul ki, sokkal inkább a zsírban gazdag táplálkozás és a mozgásszegény életmód következménye, emellett persze a rendszeres, nagy mennyiségű sörfogyasztás is okozhatja.
  • Alkoholtartalma ellenére a víz mellett fogyasztott sör megfelelő hidratálásra is, például sportolás vagy intenzív fizikai munka után, köszönhetően a benne található tápanyagoknak és 93 százalékos víztartalmának.
  • A sörbe kis mennyiségben olyan ártalmas anyagok is kerülhetnek (a gabonaféléken megtelepedő gombák által termelt mycotoxinok, a gyártás során felhasznált nehézfémek), melyek kis mennyiségben fogyasztva veszélytelenek, nagy mennyiségben már járhatnak káros következményekkel.

Mikor tilos sört inni?

A sörivás semmilyen mennyiségben nem ajánlható gyermekeknek és serdülőknek, várandósoknak és azoknak, akiknél fennáll az alkoholfüggőség veszélye. Szintén teljes önmegtartóztatásra van szükség akkor, ha valaki szívizombetegségben, szívritmuszavarban, depresszióban, máj- vagy hasnyálmirigy betegségben szenved, illetve aki összpontosítást és koordinációt igénylő tevékenységet végez. Bizonyos betegségek esetén a szedett gyógyszerek miatt kell teljesen kizárni az alkoholfogyasztást, az ugyanis például súlyos májkárosodáshoz vezethet.

Általában a sörfogyasztás egészségre gyakorolt összhatása egy „J”-alakú görbével írható le, azaz egy bizonyos, nem túl nagy mennyiségnél pozitív hatásokat tapasztalhatunk. Feltehetően itt a legerősebb például a sörben található polifenolok hatása, míg a nagyobb mennyiségnél már előtérbe kerülnek az alkohol egyértelműen negatív következményei. A fogyasztásra ajánlott mennyiség férfiaknál nagyjából egy korsó, nőknél napi 1 pohár sör, heti néhány nap.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a rendszeres, de mértékletes sörivás egészségre gyakorolt jótékony hatása csak a szív- és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában tekinthető többé-kevésbé bizonyítottnak. Más betegségek tekintetében az eredmények ellentmondásosak vagy elégtelenek. Az egészséges felnőttek számára a mértékletes sörfogyasztás azonban nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ezt olvasta már? A vörösbor jótékony hatásai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

Felhasznált források:

  • Landmann M, Wagnerberger S, Kanuri G, et al. Beer Is Less Harmful for the Liver than Plain Ethanol: Studies in Male Mice Using a Binge-Drinking Model. Alcohol and Alcoholism 2015; 50(5) 493–500.
  • de Gaetano G, Costanzo S, Di Castelnuovo A. et al. Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2016; 26(6): 443−467.
  • Arranz S, Chiva-Blanch G, Valderas-Martínez P, et al. Wine, Beer, Alcohol and Polyphenols on Cardiovascular Disease and Cancer. Nutrients 2012; 4; 759−781.
Frissítve: 2025.05.01. 10:10, Megjelent: 2017.11.09. 05:21
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Sör téma, Alkoholfogyasztás téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló