• D-vitamin: hiányzik, mint egy falat kenyér!

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Ön mennyi D-vitamint juttat be a szervezetébe? Mikor volt vérvételen, ahol a D-vitaminszintet is megtudhatja? Egy új állásfoglalás szeretné ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára.

    A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás és a sejtek működésének szabályozása. Ősztől tavaszig naponta mintegy 80 egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe különböző élelmiszerek (tej, tojás sárgája, olajos hal, gomba) segítségével, a jelenlegi ajánlás pedig ennek többszöröse, 1500-2000 NE. Nyáron más a helyzet, szervezetünk saját maga előállítja a D-vitamint a napfény hatására.

    Hirdetés

    Mitől alakulhat ki D-vitamin hiány?

    Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet, ez főleg az idős embereknél fordul elő. A hiányos táplálkozás is okozhatja, ha nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiségű és minőségű tejet, tejterméket, vagy mellőzzük az olajos halak fogyasztását. Köztudott, hogy nagyon kevés halat eszünk.

    A belekből való csökkent D-vitaminfelvétel is hiányhoz vezethet, de a kadmium mérgezés is okozhatja. D-vitamin hiányhoz vezethet a vese fokozott működése, valamint a mellékpajzsmirigy-alulműködés és a pajzsmirigy-túlműködés is. Ezek mellett az angolkór (rachitisz) egyes típusaiban is megfigyelték a D-vitamin hiányt.

    A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság kezdeményezte, hogy minden év február 23-án D-vitamin Napot szervezzenek. Úgy vélik a társaság tagjai, hogy nem minden orvos előtt ismert a hiányállapot a csontokra, a szív-, ér- és idegrendszerre, valamint az immunrendszerre és a fogamzásra gyakorolt negatív hatása. 

    Egységes álláspont

     Konszenzus született 


    A konszenzus létrehozásában részt vevő szakmai tudományos társaságok, illetve képviselőik:

    • Magyar Dermatológiai Társaság, dr. Ottó Iringó Ágnes
    • Magyar Endokrin Társaság, prof. dr. Lakatos Péter
    • Magyar Gyermekorvosok Társasága, prof. dr. Szabó András
    • Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága, dr. Kovács Tibor
    • Magyar Kardiológusok Társasága, dr. Jambrik Zoltán
    • Magyar Klinikai Immunológiai és Allergológiai Társaság, prof. dr. Bodolay Margit
    • Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, dr. Toldy Erzsébet
    • Magyar Menopauza Társaság, dr. Várbíró Szabolcs
    • Magyar Nefrológiai Társaság, prof. dr. Szabó András
    • Magyar Onkológusok Társasága, dr. Bittner Nóra
    • Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság, dr. Szekeres László
    • Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület, dr. Benkő Ilona, dr. Kiss Emese, prof. dr.
    • Marton István, dr. Takács István

    Konszenzus született a D-vitamin hiány kezelése, annak megelőzése érdekében 12 hazai szakmai társaság egyeztetése alapján. Az állásfoglalás kezdeményezője dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika docense, belgyógyász, endokrinológus, aki a WEBBeteg.hu érdeklődésére elmondta: a magyar orvostársadalom a világon egyedülálló, példaértékű összefogásának eredményeképpen jött létre az új ajánlás a D-vitamin bevitelére, amely az egészséges felnőttek esetében napi 1500-2000 NE. Korábban ez a nemzetközi egység 400, majd 800 NE volt. Több irányelv is létezett eddig, különböző ajánlások születtek az egyes szakterületeken.

    A napi 1500-2000 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában ajánlott bevinni ősztől tavaszig, tehát most a tavaszi időszakban is - mondja az egyetemi docens. A biztonságos határértékről is ismertek adatok, a felnőttek esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a szervezetben.

    Nyáron könnyebb?

    Nyáron nincs szükség külön D-vitamin bevitelre, az egészséges felnőttek szükségletét fedezi, ha elegendő időt, 15-20 percet töltenek a napfényen. Jó, ha tudjuk, figyelmeztet dr. Takács István, hogy a 20 percnél több napozással nem keletkezik egyre több D-vitamin, egy bizonyos szinten állandósul. A napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek ilyenkor.

    A szolárium nem helyettesíti a napozást, illetve a D-vitamin bevitelt, nem biztos, hogy a barna bőr egészséges embert takar.

    Miért fontos?

    A napi bevitel normalizálásával csökkenthető a D-vitamin hiányban szenvedők nagy száma, illetve csökkenthető olyan betegségek kockázata, mint például az egyes típusú diabétesz, nem beszélve arról, hogy minden korosztályban romlik a csontok minősége, ami kóros csontritkuláshoz, törésekhez vezethet. Egy felmérés rámutat: 50 százalék az esélye egy 50 év feletti nőnek, hogy csontritkulás következtében törést szenved, ez az arány a férfiak esetében 25 százalék. Amennyiben megfelelő lenne a D-vitamin bevitel, negyedével csökkenne a csípőtáji törések száma. 

    Ön tudta?


    Az alacsonyabb D-vitamin-szint fokozza mindazon betegségek kockázatát, amelyekben a gyulladásnak kórtani szerepe van (fertőzéses eredetű betegségek, az autoimmun, az osteoporosis és a daganatos betegségek).

    A D-vitamin emeli a csontképző sejtek, az oszteoblasztok számát és aktivitását, a folyamatban részt vevő fehérjék képződését, fokozza a csont alapállományának kiépülését.

    A D-vitamin-hiány nagyon gyakori időskorban, hajlamosít a cardiovascularis betegségekre, a hiány együtt járt az idős emberek rossz kedélyállapotával és csökkent szellemi teljesítőképességével. Az alacsonyabb D-vitamin-szint fokozza a HIV-fertőzés súlyosságát és csökkenti a túlélés időtartamát.

    Dr. Barna Judit reumatológus elmondta: a D-vitamin szerepet játszik az izomműködés koordinációjában is, ezért feltétlenül gondolni kell rá az esések megelőzésénél. Tudományos-fantasztikus anyagról van szó: a D-vitamin hatására megtörténik a duodenumból, a vékonybél kezdeti szakaszából az aktív kalcium feszívódása, a vesében visszatartja a kalciumot, és ne feledjük, a D-vitamin és a kalcium nélkül nem tudják kifejteni hatásukat a csontritkulás során alkalmazott antiporotikus gyógyszerek.

    Fontos megemlíteni a csecsemőket, fejlődésükhöz a D-vitamin is nélkülözhetetlen, a nem megfelelő mennyiségű bevitel a később jelentkező betegségek alapját képezhetik. Sőt, már a terhesség idején is nagyon fontos figyelni a korszerű táplálkozásra, a megfelelő vitaminbevitelre – mondja dr. Gönczi Ferenc, a Kenézy Kórház Csecsemő és Gyermek Osztályának osztályvezető főorvosa, aki úgy véli: nem csak a gyermekünk, hanem az unokánk és a dédunokánk egészségi állapotát is megalapozzuk azzal, milyen életet élünk, hogyan táplálkozunk.

    A D-vitamin hiány nem csak az édesanyát, hanem a csecsemőt is veszélyezteti. Azt is figyelembe kell venni, hogy az anyatej D-vitamin tartalma nem elegendő a csecsemő egészséges fejlődéséhez, ezért pótolni kell azt.

    A betegség megelőzés szempontjából a gyermek egy éves koráig a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium ajánlásával kötelező a D vitamin napi pótlása, azoknál a gyermekeknél, akik a téli időszakban lesznek egy évesek, további félévig szükséges a bevitel. Az újabb kutatási eredmények alapján a többi korosztályban is az ősztől tavaszig terjedő időszakban fontos lenne a D-vitamin pótlás bevezetése. A napi ajánlott mennyiség jelenleg 400 NE. Most is nyugodtan lehet adni a gyermekeknek csepp vagy táplálék kiegészítő formájában, de ezt beszéljék meg a háziorvossal, a védőnővel.

    A tej tényleg élet, erő és egészség!

    Méresse meg!

    Az alacsony D-vitamin-szint tekintetében a női nem, az időskor, illetve a téli hónapok független kockázati tényezőnek bizonyultak - derül ki az Semmelweis Egyetem betegei között végzett vizsgálatból. Az elemzés során 3936 nő és 1872 férfi esetében mért D-vitamin-szinteket értékeltek. A mérsékelt D-vitamin-hiány előfordulási gyakorisága a teljes populációban 72, a súlyos D-vitamin-hiányé 12 százalék volt. A legalacsonyabb átlagos szinteket decemberben, a legmagasabbakat augusztusban mérték.

    Az átlagos D-vitamin-szint 30-60 ng/ml. Érdemes kiderítenie, hogy mekkora a D-vitamin-szintje, ezt egy rutin vérvételből megtudhatja. Beutalót háziorvosától kérjen!

    Dr. Gönczi Ferenc elmondta azt is, a fiatalok életéből „száműzve lett” a tej, helyette cukrozott üdítőket és energia italokat isznak. Fontos lenne felhívni a figyelmet a megfelelő minőségű tej és más táplálékok fogyasztására, amelyek magas D-vitamintartalmúak.

    Be kell látnunk, számos betegség vonatkozásában nagyobb jelentőséggel bír a D-vitamin, mint azt korábban gondolta az orvosi szakma, ezért is kell nagyobb hangsúlyt kapnia, koncentrálva a megelőzésre, fel kell ismerni a hiányát, és gondoskodni kell a pótlásáról – tette hozzá a főorvos.

    Fontos megemlíteni a betegségmegelőzés szempontjából, hogy hatalmas összegeket spórolhatna a társadalom az orvosságokon és a kezeléseken, ha megfelelő D-vitamint juttatna be a szervezetébe.

    Máris támadások érik a szakmát, hogy a gyógyszerlobbi áll a háttérben, de meg kell nézni ezeknek a vitaminoknak az árát és kiderül: kedvező áron lehet hozzájutni egy-egy készítményhez (például egy 20 ml-es csepp 1000 forintba, 90 darab kapszula pedig 1300 forintba kerül).

    (WEBBeteg - T. A., újságíró)

    Módosítva: 2012.03.27 05:21, Megjelenés: 2012.03.27 05:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

    D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.

    A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

    Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

    A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg hagyjanak fel a vegetáriánus életmóddal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA