• Gennyes agyhártyagyulladás - Veszélyek és az elmúlt évek krónikája

    Szerző: MTI

    Gennyes agyhártyagyulladás ellen oltanak be több mint hatszáz középiskolást Körmenden, miután az elmúlt hónapokban öt fiatalnál diagnosztizálták a betegséget a városban és környékén, egy hónapon belül pedig két középiskolás diák betegedett meg. Az MTI Sajtóadatbankjának összeállítása a magyarországi agyhártyagyulladásos megbetegedésekről.

    A Magyarországon a meningococcus meningitis okozta agyhártyagyulladásos megbetegedés ritkán, szórványosan fordul elő, ugyanakkor oltóanyag csak a Magyarországon előforduló baktériumfajták C típusa ellen van. A betegség lappangási ideje 3-5 nap, magas lázzal, erős fejfájással és tudatzavarral jár. 1999 telén és 2000 tavaszán azonban Magyarországon addig szokatlanul nagy számban, járványosan fordultak elő megbetegedések, zárt közösségben élő, fokozott fizikai megterhelésnek kitett, meggyengült immunrendszerű fiatalok fertőződtek meg.

    Hirdetés

     Agyhártyagyulladás - A kórokozók


    Az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói különböznek az életkor függvényében is. Az újszülöttkor (születéstől egy hónapos korig) a legkülönlegesebb kivétel, hiszen a szülőutakon történő átjutáskor a babában megtelepedő baktériumok (B csoportú streptococcusok, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Enterococcusok) különböznek az alábbiakban leírt módon terjedőktől.
    A gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói egy hónapos kor felett a Streptococcus pneumoniae (vagy Pneumococcus), a Haemophilus influenzae (ez nem az influenza kórokozója, csak annak hitték még a vírusok felfedezése előtt) és a Neisseria meningitidis (más néven Meningococcus).
    Mindhárom baktérium olyan külső burokkal rendelkeznek, ami az immunrendszer előli rejtőzködést segíti. A 2-5 év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert éretlen az immunrendszerüknek azon összetevője, ami nagyobbakban valamelyest véd.

    Az agyhártyagyulladás másik veszélyes kórokozója a pneumococcus, ez a baktérium felelős többi között a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és tüdőgyulladásokért is. Az egészségügyi kormányzat 2008 októberétől lehetővé tette a két hónap és két év közötti gyermekek ingyenes, a két év és öt év közötti gyermekek 70 százalékos támogatottságú oltását. Ez az intézkedés jelentősen csökkentette ennek a korosztálynak a megbetegedését.

    Agyhártyagyulladásos megbetegedések az elmúlt öt évben:

    • 2007. január 10. - Fertőző agyhártyagyulladással került kórházba a Pécsi Nemzeti Színház egyik munkatársa.
    • 2007. augusztus 28-31. - Vas és Zala megyében összesen 24 ember került kórházba vírusos agyhártyagyulladás miatt. Mindannyian ugyanattól a Zalaegerszeg környéki tenyésztőtől származó forralatlan kecsketejet fogyasztottak, ezért valószínűsíthető volt, hogy a kullancscsípéssel megfertőződött kecskék tejével terjedtek tovább a kórokozók.
    • 2008. május - Egy agyhártyagyulladással kezelt kisfiú meghalt a Heim Pál Gyermekkórházban. (A tragikus esetben az orvosi mulasztás, a rossz diagnózis is felmerült.
    • 2010. augusztus 10. - Egy tizenhat éves őrimagyarósdi fiú agyhártyagyulladásban meghalt. Már súlyos állapotban került kórházba, nem tudták megmenteni.
    • 2011. március - Halászteleken egy óvodából három gyermeket szállítottak kórházba agyhártyagyulladás gyanújával. Két esetben kizárták a betegséget, egy kislánynál azonban agyhártyagyulladást állapítottak meg.
    • 2011. március 4. - Fertőző agyhártyagyulladást diagnosztizáltak egy 12 éves Borsod megyei fiúnál Kazincbarcikán. Az ÁNTSZ elrendelte a fiú iskolájának fertőtlenítését.

    Olvasson bővebben az agyhártyagyulladásról a WEBBetegen>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.03.24 16:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.