Primer amőbás meningoencephalitis (PAM)

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A Naegleria fowleri (közismert nevén az agyevő amőba) egy szabadon élő, mikroszkopikus amőba (egysejtű organizmus), ami az agy ritka és pusztító fertőzését, úgynevezett primer amőbás meningoecephalitis-t (primer amőbás agyvelő- és agyhártyagyulladás (PAM)) okozhat.

Az amőba jellemzően meleg édesvizekben (pl. tavakban, folyókban és termálvizekben), valamint a talajban fordul elő. A Naegleria fowleri általában akkor okoz fertőzést, amikor az ember orrán keresztül a szervezetbe szennyezett víz kerül. Miután az amőba az orrba kerül, az agyba jut, ahol primer amőbás meningoecephalitis-t idéz elő, ami rendszerint halálos kimenetelű.

Hogyan kapható el a Naegleria fowleri fertőzés?

Ha Naegleriával szennyezett vizet iszunk, akkor nem kaphatjuk el a fertőzést. Csak abban az esetben fertőződhetünk meg, ha a szennyezett víz az orrba kerül.

A Naegleria fowleri akkor okoz fertőzést, ha az amőbával szennyezett víz az orron keresztül a szervezetbe jut. Ez rendszerint akkor következhet be, amikor az emberek meleg édesvizekben, például tavakban és folyókban úsznak vagy búvárkodnak. A Naegleria fowleri amőba az orron keresztül az agyba jut, ahol elpusztítja az agyszövetet. Nagyon ritka esetekben Naegleria-fertőzések akkor is előfordulhatnak, ha más forrásokból származó szennyezett víz (például nem megfelelően klórozott úszómedence vize vagy meleg, szennyezett csapvíz) kerül az orrba; például amikor az emberek a fejüket a víz alá merítik, vagy amikor megtisztítják az orrukat vallási gyakorlat során, vagy amikor szennyezett csapvízzel öblítik az orrmelléküregeiket. Még nem bizonyított, hogy a Naegleria fowleri terjed-e párával vagy aeroszol cseppekkel (például zuhanypermettel vagy párásítóból származó gőzzel).

Hol fordul elő a Naegleria fowleri?

A Naegleria fowleri az egész világon megtalálható, és főként az alábbi helyeken fordul elő:

  • meleg édesvizekben, például tavakban, folyókban,
  • termál fürdővizekben, például hőforrásokban,
  • ipari létesítmények által kiengedett meleg vízben,
  • termál ivóvízforrásokban,
  • nem megfelelően karbantartott, minimálisan klórozott és/vagy nem klórozott úszómedencékben,
  • vízmelegítőkben,
  • talajban.

A Naegleria fowleri sós vizekben, például óceánokban nem fordul elő.

Milyen vízhőmérsékleten okoz fertőzést a Naegleria fowleri?

A Naegleria fowleri melegkedvelő (termofil) organizmus. Legjobban magas hőmérsékleten (46°C-os hőmérsékletig) fejlődik, és rövid ideig még ennél magasabb hőmérsékleten is képes életben maradni. Ahogy a hőmérséklet csökken, egyre kevésbé valószínű az előfordulása a vízben. Viszont tavak vagy folyók üledékében jóval alacsonyabb hőmérsékleten is megtalálható, mint ahogy a vízben előfordulna.

Mivel táplálkozik a Naegleria fowleri?

A Naegleria fowleri más organizmusokkal táplálkozik, például a tavak és folyók üledékeiben található baktériumokkal.

Elkapható-e a Naegleria fowleri fertőzés egy fertőtlenített úszómedencében?

Nem. Egy megfelelően tisztított, karbantartott és fertőtlenített úszómedencében nem kapható el a Naegleria fowleri fertőzés.

Mikor fordul elő leggyakrabban a Naegleria fowleri fertőzés?

Noha Naegleria fowleri fertőzés ritkán fordul elő, főként a meleg nyári hónapokban (júliusban, augusztusban) és szeptemberben jelentkezik. A fertőzések általában a hosszabb ideig tartó meleg időszakokban fordulnak elő, aminek következtében a vízhőmérséklet magasabb és a vízszint alacsonyabb.

Mik a Naegleria fowleri fertőzés tünetei?

A Naegleria fowleri primer amőbás meningoecephalitis (PAM) betegséget okoz, azaz az agy olyan fertőzését idézi elő, ami az agyszövet pusztulásához vezet. Kezdeti stádiumában a PAM tünetei hasonlóak lehetnek a bakteriális agyhártyagyulladás (meningitis) tüneteihez.

A PAM kezdeti tünetei körülbelül 5 nappal a fertőzést követően jelentkeznek (de ez 1-9 nap között változhat). A kezdeti tünetek közé tartozhat a fejfájás, láz, hányinger vagy hányás. A későbbiekben a következő tünetek jelentkezhetnek: nyaki merevség, zavartság, a koncentrálóképesség hiánya, egyensúlyvesztés, rohamok és hallucinációk. A tünetek jelentkezését követően a betegség gyors lefolyású, és rendszerint 5 napon belül (1-12 nap között) halálhoz vezet.

Hogyan okoz halált a Naegleria fowleri fertőzés?

A fertőzés elpusztítja az agyszövetet, ami agyi duzzanatot okoz és halálhoz vezet.

Mekkora a halálozási arány azoknál, akiknél megjelennek a betegség jelei és tünetei?

A halálozási arány meghaladja a 97%-ot. Az Egyesült Államokban 1962 és 2018 között 145 fő ismerten Naegleria fowlerivel fertőzött személyből csak 4 fő maradt életben.

Létezik hatékony kezelés a Naegleria fowleri fertőzés esetén?

Ez nem egyértelmű. Néhány gyógyszer laboratóriumi körülmények között hatékony a Naegleria fowlerivel szemben. Hatékonyságuk azonban nem egyértelmű, mivel majdnem mindegyik eddigi fertőzés halállal végződött, még akkor is, amikor a betegeket hasonló gyógyszer-kombinációval kezelték. Az utóbbi időben két Naegleria-fertőzött személy maradt életben, miután egy új gyógyszerrel, a miltefosine-nal (parazita- és amőbafertőzésben használt készítmény) kezelték őket más gyógyszerekkel együtt alkalmazva azt, az agyi duzzanat agresszív kezelése mellett.

Milyen gyakran fordul elő a Naegleria fowleri a környezetben?

A vizet szabadidős tevékenységek céljából használó személyeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a meleg édesvizekben mindig fennáll a fertőzés egy kis kockázata. Nagyon ritka esetekben a Naegleriát egyéb vízforrásokban is kimutatták, például nem megfelelően klórozott úszómedence vizében vagy meleg, szennyezett csapvízben.

Úszás közben hogyan fertőződhetünk meg az agyevő amőbával?

A fertőzéssel összefüggésbe hozható tevékenységek közé tartozik a búvárkodás, vízbe ugrás, a fej víz alá merítése vagy egyéb olyan vízhez kapcsolódó tevékenység, amelynek következtében a víz bejuthat az orrba.

Hogyan csökkenthető a Naegleria fowleri fertőzés kockázata?

Az agyevőamőba-fertőzés kockázatának csökkentésére irányuló személyes intézkedéseknek a víz orrba kerülésének megakadályozására, illetve a Naegleria fowleri vízben való előfordulási esélyének csökkentésére kell fókuszálniuk.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Parasites - Naegleria fowleri - Primary Amebic Meningoencephalitis (PAM) - Amebic Encephalitis (cdc.gov), Parasites - Naegleria fowleri - Primary Amebic Meningoencephalitis (PAM) - Amebic Encephalitis (cdc.gov)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.