Primer amőbás meningoencephalitis (PAM)

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A Naegleria fowleri (közismert nevén az agyevő amőba) egy szabadon élő, mikroszkopikus amőba (egysejtű organizmus), ami az agy ritka és pusztító fertőzését, úgynevezett primer amőbás meningoecephalitis-t (primer amőbás agyvelő- és agyhártyagyulladás (PAM)) okozhat.

Az amőba jellemzően meleg édesvizekben (pl. tavakban, folyókban és termálvizekben), valamint a talajban fordul elő. A Naegleria fowleri általában akkor okoz fertőzést, amikor az ember orrán keresztül a szervezetbe szennyezett víz kerül. Miután az amőba az orrba kerül, az agyba jut, ahol primer amőbás meningoecephalitis-t idéz elő, ami rendszerint halálos kimenetelű.

Hogyan kapható el a Naegleria fowleri fertőzés?

Ha Naegleriával szennyezett vizet iszunk, akkor nem kaphatjuk el a fertőzést. Csak abban az esetben fertőződhetünk meg, ha a szennyezett víz az orrba kerül.

A Naegleria fowleri akkor okoz fertőzést, ha az amőbával szennyezett víz az orron keresztül a szervezetbe jut. Ez rendszerint akkor következhet be, amikor az emberek meleg édesvizekben, például tavakban és folyókban úsznak vagy búvárkodnak. A Naegleria fowleri amőba az orron keresztül az agyba jut, ahol elpusztítja az agyszövetet. Nagyon ritka esetekben Naegleria-fertőzések akkor is előfordulhatnak, ha más forrásokból származó szennyezett víz (például nem megfelelően klórozott úszómedence vize vagy meleg, szennyezett csapvíz) kerül az orrba; például amikor az emberek a fejüket a víz alá merítik, vagy amikor megtisztítják az orrukat vallási gyakorlat során, vagy amikor szennyezett csapvízzel öblítik az orrmelléküregeiket. Még nem bizonyított, hogy a Naegleria fowleri terjed-e párával vagy aeroszol cseppekkel (például zuhanypermettel vagy párásítóból származó gőzzel).

Hol fordul elő a Naegleria fowleri?

A Naegleria fowleri az egész világon megtalálható, és főként az alábbi helyeken fordul elő:

  • meleg édesvizekben, például tavakban, folyókban,
  • termál fürdővizekben, például hőforrásokban,
  • ipari létesítmények által kiengedett meleg vízben,
  • termál ivóvízforrásokban,
  • nem megfelelően karbantartott, minimálisan klórozott és/vagy nem klórozott úszómedencékben,
  • vízmelegítőkben,
  • talajban.

A Naegleria fowleri sós vizekben, például óceánokban nem fordul elő.

Milyen vízhőmérsékleten okoz fertőzést a Naegleria fowleri?

A Naegleria fowleri melegkedvelő (termofil) organizmus. Legjobban magas hőmérsékleten (46°C-os hőmérsékletig) fejlődik, és rövid ideig még ennél magasabb hőmérsékleten is képes életben maradni. Ahogy a hőmérséklet csökken, egyre kevésbé valószínű az előfordulása a vízben. Viszont tavak vagy folyók üledékében jóval alacsonyabb hőmérsékleten is megtalálható, mint ahogy a vízben előfordulna.

Mivel táplálkozik a Naegleria fowleri?

A Naegleria fowleri más organizmusokkal táplálkozik, például a tavak és folyók üledékeiben található baktériumokkal.

Elkapható-e a Naegleria fowleri fertőzés egy fertőtlenített úszómedencében?

Nem. Egy megfelelően tisztított, karbantartott és fertőtlenített úszómedencében nem kapható el a Naegleria fowleri fertőzés.

Mikor fordul elő leggyakrabban a Naegleria fowleri fertőzés?

Noha Naegleria fowleri fertőzés ritkán fordul elő, főként a meleg nyári hónapokban (júliusban, augusztusban) és szeptemberben jelentkezik. A fertőzések általában a hosszabb ideig tartó meleg időszakokban fordulnak elő, aminek következtében a vízhőmérséklet magasabb és a vízszint alacsonyabb.

Mik a Naegleria fowleri fertőzés tünetei?

A Naegleria fowleri primer amőbás meningoecephalitis (PAM) betegséget okoz, azaz az agy olyan fertőzését idézi elő, ami az agyszövet pusztulásához vezet. Kezdeti stádiumában a PAM tünetei hasonlóak lehetnek a bakteriális agyhártyagyulladás (meningitis) tüneteihez.

A PAM kezdeti tünetei körülbelül 5 nappal a fertőzést követően jelentkeznek (de ez 1-9 nap között változhat). A kezdeti tünetek közé tartozhat a fejfájás, láz, hányinger vagy hányás. A későbbiekben a következő tünetek jelentkezhetnek: nyaki merevség, zavartság, a koncentrálóképesség hiánya, egyensúlyvesztés, rohamok és hallucinációk. A tünetek jelentkezését követően a betegség gyors lefolyású, és rendszerint 5 napon belül (1-12 nap között) halálhoz vezet.

Hogyan okoz halált a Naegleria fowleri fertőzés?

A fertőzés elpusztítja az agyszövetet, ami agyi duzzanatot okoz és halálhoz vezet.

Mekkora a halálozási arány azoknál, akiknél megjelennek a betegség jelei és tünetei?

A halálozási arány meghaladja a 97%-ot. Az Egyesült Államokban 1962 és 2018 között 145 fő ismerten Naegleria fowlerivel fertőzött személyből csak 4 fő maradt életben.

Létezik hatékony kezelés a Naegleria fowleri fertőzés esetén?

Ez nem egyértelmű. Néhány gyógyszer laboratóriumi körülmények között hatékony a Naegleria fowlerivel szemben. Hatékonyságuk azonban nem egyértelmű, mivel majdnem mindegyik eddigi fertőzés halállal végződött, még akkor is, amikor a betegeket hasonló gyógyszer-kombinációval kezelték. Az utóbbi időben két Naegleria-fertőzött személy maradt életben, miután egy új gyógyszerrel, a miltefosine-nal (parazita- és amőbafertőzésben használt készítmény) kezelték őket más gyógyszerekkel együtt alkalmazva azt, az agyi duzzanat agresszív kezelése mellett.

Milyen gyakran fordul elő a Naegleria fowleri a környezetben?

A vizet szabadidős tevékenységek céljából használó személyeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a meleg édesvizekben mindig fennáll a fertőzés egy kis kockázata. Nagyon ritka esetekben a Naegleriát egyéb vízforrásokban is kimutatták, például nem megfelelően klórozott úszómedence vizében vagy meleg, szennyezett csapvízben.

Úszás közben hogyan fertőződhetünk meg az agyevő amőbával?

A fertőzéssel összefüggésbe hozható tevékenységek közé tartozik a búvárkodás, vízbe ugrás, a fej víz alá merítése vagy egyéb olyan vízhez kapcsolódó tevékenység, amelynek következtében a víz bejuthat az orrba.

Hogyan csökkenthető a Naegleria fowleri fertőzés kockázata?

Az agyevőamőba-fertőzés kockázatának csökkentésére irányuló személyes intézkedéseknek a víz orrba kerülésének megakadályozására, illetve a Naegleria fowleri vízben való előfordulási esélyének csökkentésére kell fókuszálniuk.

Olvasson tovább!

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Parasites - Naegleria fowleri - Primary Amebic Meningoencephalitis (PAM) - Amebic Encephalitis (cdc.gov), Parasites - Naegleria fowleri - Primary Amebic Meningoencephalitis (PAM) - Amebic Encephalitis (cdc.gov)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Szokatlan tünetek is jelezhetik a Lyme...

A Lyme-kór fertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Sok esetben - de nem mindig! - a csípés helyén kokárdaszerű piros bőrtünet jelenik meg...

Paraziták, amik rajtunk és bennünk...

Cikkünkben néhány jól ismert és több kevésbé ismert parazitát ismertetünk, amelyek közt vannak külső (ektoparazita) és belső élősködők...

Kullancs terjesztette betegségek és...

Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. Az embereket és állatokat is veszélyeztető kórok közül az emberek szempontjából a négy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.