Vannak-e ellenjavallatai a meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltásnak?

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes
Megjelent: 2022.05.12

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadása biztonságos és minimális mellékhatásokkal vagy kockázatokkal jár. Lehetnek azonban olyan helyzetek, amikor valakinek nem ajánlott beadatnia az oltást, vagy későbbre kellene halasztania annak felvételét.

Agyhártyagyulladást (meningitis) számos baktérium és vírus okozhat, melyekről és az ellenük elérhető védőoltásokról ide kattintva olvashat bővebben.

Jelen cikkünkben kizárólag a Neisseria meningitidis okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltással foglalkozunk.

A meningococcus elleni vakcina a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulaldás ellen nyújt védelmet. Amikor a baktériumok behatolnak a szervezetbe, megfertőzhetik a véráramot és vérmérgezést (szepszis) okozhatnak. Megfertőzhetik az agyhártyákat, az agyat és a gerincvelőt körülvevő szövetet is, agyhártyagyulladást okozva.

A meningococcus okozta meningitis (gennyes agyhártyagyulladás) súlyos és életet veszélyeztető állapot, ami órákon belül halált okozhat. Az agyhártyagyulladás más típusainak is lehetnek káros következményei, ezek azonban sokkal kevésbé súlyosak általában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a bakteriális agyhártyagyulladásban szenvedő betegek esetében 10 emberből 1 meghal, míg 5-ből 1 betegnél hosszú távú szövődmények jelentkeznek, beleértve a hallásvesztést és az értelmi fogyatékosságot.

Habár a meningococcus okozta megbetegedést bárki elkaphatja, a betegség előfordulása az 1 év alatti csecsemők és a 16-23 évesek esetében a legvalószínűbb.

A vakcina és mellékhatásai

A Meningococcus által okozott megbetegedés ellen létezik védőoltás. Mint bármely gyógyszer, az agyhártyagyulladás elleni vakcina is okozhat mellékhatásokat, ezek azonban többnyire enyhék, és általában néhány napon belül elmúlnak.

Az enyhe mellékhatások közé a következők tartoznak:

 • bőrpír vagy fájdalom az injekció beadásának helyén,
 • izomfájdalom,
 • fáradtság,
 • fejfájás,
 • izom- vagy ízületi fájdalom,
 • hányinger,
 • hasmenés,
 • láz vagy hidegrázás.

Bár néhányan fájdalmat érezhetnek az injekció beadásának helyén, vagy akár el is ájulhatnak az oltást követően, a súlyos mellékhatások, mint például a súlyos allergiás reakciók, a súlyos fokú károsodás vagy a halál, rendkívül ritkának számítanak.

Habár akadnak olyan beszámolók, amelyek szerint a vakcina Guillain-Barré-szindrómát (GBS) okozhat, két kiterjedtebb vizsgálat megállapította, hogy ezek előfordulása véletlenszerű volt, és hogy nem áll fenn összefüggés a meningococcus konjugált vakcina és a GBS kialakulása között.

Bővebben Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

Kinek nem ajánlott a védőoltás beadása?

A CDC szerint vannak olyanok, akiknek nem javallott bizonyos védőoltások beadása, vagy érdemes megvárniuk, amíg az orvosuk azt nem mondja azt, hogy ez biztonságos. Közéjük sorolhatók azok, akik:

 • esetében életveszélyes reakciót váltott ki egy korábbi agyhártyagyulladás elleni vakcinadózis,
 • súlyosan allergiások a vakcina bármely összetevőjére,
 • várandósok, vagy szoptatnak (és nincsenek kitéve a fertőzés közvetlen kockázatának).

Azok, akik esetében valamilyen enyhe megbetegedés, például megfázás áll fenn, megkaphatják a védőoltást. Hasonlóképpen, a meningococcus okozta megbetegedés fokozott kockázatának kitett várandós, vagy szoptató személyek viszont megkaphatják ezeket az oltásokat!

Kinek ajánlott a védőoltás beadása?

A CDC azt javasolja, hogy általánosságban mindenki kapja meg a meningitis elleni védőoltást. Mindenkinek azonban, aki a meningococcus okozta megbetegedés magasabb kockázatának van kitéve, meg kell kapnia a védőoltást (amely Magyarországon ingyenes). Ide tartoznak azok,

 • akik komplement komponens deficienciában szenvednek, ami egy ritka immunrendszeri rendellenesség,
 • akik komplement-inhibitorokat szednek,
 • akiknek a lépe sérült vagy eltávolításra került,
 • akik sarlósejtes vérszegénységben szenvednek,
 • akik HIV-fertőzöttek,
 • akik olyan területen élnek, ahol gyakoribb a betegségek előfordulása, mint például a szubszaharai Afrikában,
 • akik olyan országokba utaznak, ahol a betegség előfordulása gyakori, vagy ahol meningococcus okozta megbetegedések kirobbanása tapasztalható.

Csecsemők és gyermekek

Már a 2 hónapos csecsemők is megkaphatják a védőoltást, ha fennáll náluk a megbetegedés kockázata.

A szülőknek vagy gondviselőknek érdemes megfontolni egy orvosi konzultációt ezzel kapcsolatban, hogy megtudják, szükséges-e az oltás és mikor érdemes azt beadatni.

Tizenévesek és kamaszok

Az egészségügyi szakértők a 11-12 éves korú tizenévesek számára javasolják az oltást, majd az emlékeztető oltást, amikor betöltik a 16. életévüket; valamint a 11-18 éves tinédzserek számára javasolják a vakcina felvételét, ha még nem oltották be őket.

Felnőttek

A fentebb említett okokon kívül bizonyos esetekben a felnőtteknél nagyobb a meningococcus okozta megbetegedés kockázata. Ide tartoznak:

 • a mikrobiológusok, akik ki vannak téve a baktériumnak,
 • azok, akik nem rendelkeznek védőoltásokkal,
 • az elsőéves főiskolai hallgatók, aki kollégiumban fognak lakni.

Bővebben Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

Szerző: WEBBeteg - F. Zs. fordító
Forrás: Are there any reasons not to get the meningitis vaccine? (MedicalNewsToday)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Kullancs által terjesztett...

A kullancsok a legkülönbözőbb kórokozók hordozói, melyeket a kullancscsípés során át is adhatnak a gazdának. Ily módon súlyos betegségek...

Új típusú Pfizer vakcina - ők...

Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinát. Jövő héttől már...

A kötelező MMR oltás csecsemőkorban...

Az MMR háromkomponensű vakcina: a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (rózsahimlő) elleni oltóanyagot tartalmazza. Magyarországon kötelező gyermekkori...

Megérkezett Magyarországra az első...

Megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ...

Tbc-s agyhártyagyulladás: mit kell...

A tuberkulózis (gümőkór, tbc) a tüdő bakteriális fertőzése. A tbc-s agyhártyagyulladás (tbc-s meningitis, rövidítve TBM) a tuberkulózis...

Védőoltások az agyhártyagyulladás...

Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb...

Az agyhártyagyulladás

Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos...

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei...

A nyári és őszi időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, például a gennyes agyhártyagyulladás. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.