A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 4. rész

Szerző: Dr. Falussy Linda, pszichiáter

Az alvászavar a depressziós betegek közel 90 százalékát érinti, legtöbbször a depresszió része, ami jelentheti az alvásmennyiség csökkenését, illetve fokozódását is, utóbbi inkább a szezonális lefolyásra (téli depresszió) utal. Az alvás minősége azonban mindkét esetben romlik.

Öngyilkosság - Megakadályozható lenne?

Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosságot, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt. Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

Az alvászavar jelentőségét a szubjektív szempontok mellett az adja, hogy előrejelezhet depressziós epizódot. Amennyiben maradványtünetként megmarad (és a többi depressziós tünet gyógyul), jelentősen fokozza a depresszióba való visszaesés kockázatát. Az alvászavar jelentősen növeli az öngyilkossági rizikót, ezért különös fontosságot nyernek az alvászavarra és az egyéb cirkadián eltérések javítására irányuló beavatkozások.

Kronoterápiás (időtagoló/ritmusterápiás) módszerek

A depresszió kronobiológiai eltéréseinek normalizálására a kronoterápiás beavatkozások használatosak. Ide soroljuk az alvásmegvonást, a fényterápiát, és a szociális ritmusterápiákat.. A kronoterápiás beavatkozás abban az esetben jön szóba, ha depresszióban markáns cirkadián eltérések mutathatók ki, ha a klasszikus hangulatjavító beavatkozások nem járnak sikerrel, ha idültté vált vagy súlyos hangulatzavarról van szó, illetve ha a hangulatjavítók ellenjavalltak (pl. terhesség), vagy súlyos mellékhatás miatt nem tolerálja a beteg. Újabban premenstruális szindrómában és szezonális mintázatot mutató hangulatzavarban is próbálkoznak kronoterápiás módszerekkel.

Alvásmegvonás

A nap folyamán az alvás a klasszikus felfogás szerint megszakítja a depresszióban a hangulat javulását, ennek megfelelően az alvásmegvonás a hangulat pozitív irányú eltolódását eredményezi. Hatása azonban átmeneti, az első alvás során csökken a hatékonysága. Az alvásmegvonás lehet teljes, részleges (hajnal 2 órakor ébresztik a beteget, és legalább 20 óráig ébren kell lennie), illetve szelektív, csak az alvás REM/gyors szemmozgással járó fázisára vonatkozó beavatkozás, alvászavarokban kombinálható az alvásritmus előrehozásával.

A cirkadián ritmus téma cikkei

4/1 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 1. rész
4/2 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 2. rész
4/3 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 3. rész
4/4 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 4. rész

Az alvásmegvonás negatív affektusokra gyakorolt hatása függ a kronotípustól. A bagoly típusú egyénekben az alvásmegvonás javítja, a pacsirta típusú egyénekben rontja a hangulatot. Alvásmegvonás után a stressz hormon (kortizol) szintjének normalizációja figyelhető meg. Nem alkalmazható pszichotikus szintű depresszióban (téveszmék és hallucinációk jelenléte, a depresszió legsúlyosabb formája) és kifejezett szorongásban, mert rosszabbodhatnak a tünetek.

Óvatosan alkalmazandó, mert egyes betegekben ellenkező előjelű (mániás, emelkedett hangulattal járó állapot) tüneteket provokálhat, bipolaritásra utaló tünetek megléte esetén tehát ellenjavallott az alkalmazása. A legtöbb hangulatjavító gyógyszer hatásának kialakulásához 2-3 hét szükséges, ezalatt jótékony hatású lehet a heti 1-2x alkalmazott alvásmegvonás, illetve az újabb depressziós epizódok kivédésében is helye van a fenntartó kezelés során.

Fényterápia

A fényterápia különösen téli depresszióban hatékony, 10 000 lux fényt alkalmaznak reggelente 30 percig. A központi idegrendszerben blokkolja reggel a melatonin képződést, a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintjét növeli, illetve a biológiai óra működését is pozitív irányban befolyásolja. Alvászavar típustól függően reggel vagy délután alkalmazzák. Ellentétes hatású a sötétség terápia, melyet mániás (felhangolt) epizódok kezelésében használnak.

Kronoterápiás antidepresszív gyógyszerek

Mivel a kutatók régóta ismerik az összefüggést a biológiai ritmusok és a hangulatzavarok között, logikusnak tűnt olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek a depressziót úgy kezelik, hogy az alapjául szolgáló biológiai ritmus-eltéréseket veszik célba. Jelenleg ez egy biztató irány, a pszichiáterek pedig már a gyakorlatban is alkalmazzák.

(Dr. Falussy Linda, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A depresszió kialakulásának okai

Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a...

A depresszió és a cukorbetegség...

Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a...

A depresszió kezelése -...

Hogyan kezelhető a depresszió? Mikor van szükség pszichoterápiára, mikor gyógyszeres kezelésre, és mikor a kettő kombinációjára? Mi alapján...

Az időskori depresszió

Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is...

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

A napszaki ritmus és az időskor

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus...

Az élettani napszaki ritmus és a...

A depresszió kialakulásának számos, egymással is összefüggő oka van. Eddig örökletes tényezőkkel, az idegsejtek közti kommunikáció zavarával...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.