A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 3. rész

Szerző: WEBBeteg - Dr. Falussy Linda, pszichiáter

A hangulatzavarok kialakulásában számos tényezőt feltételeznek, a depresszió kronobiológiai elméletének fókuszában a biológiai ritmusok áthangolódása áll. A cirkadián elmélet létjogosultságát erősíti a depresszió tüneteinek egy napon belüli (diurnális) ingadozása.

Hangulatingadozások

Megváltozik pozitív affektusok egy napon belüli ritmusa, a hangulat jellegzetes eltéréseket mutat a nap folyamán, délelőtt rosszabb, ilyenkor a negatív affektusok is megjelennek (pl. a hajnali, reggeli öngyilkossági kísérlet gyakori), délutánra viszont gyakran a hangulat, energiaszint, aktivitás javulása figyelhető meg.

Az alvászavar és a depresszió

A cirkadián ritmusok érintettségének másik bizonyítéka a depresszióban nagyon gyakran megfigyelhető alvászavar. Az alvásszabályozás és a diurnális ritmicitás szempontjából kulcsfontosságú a melatonin nevű anyag, mely a hipotalamusz (a köztiagy része) egy speciális magjában, a szuprakiazmatikus magban termelődik. Ezt nevezik a szervezet belső órájának, ez ugyanis a ritmusos működések összehangolásában játszik szerepet.

A melatonin szerepe

A melatonin termelésében is megfigyelhető a ritmicitás: napközben a fény gátolja, míg elalvás előtt kb. két órával fokozódik a termelődése, és a legmagasabb vérszintet éjszaka éri el. Az alvást, a nemi hormonok termelődését, a testsúlyt és az energiaháztartást szabályozza. Lebontása során aktív komponensek képződnek enzimatikus úton. Az enzim genetikai eltéréseinek szerepet tulajdonítanak bizonyos veleszületett alvászavarokban, illetve jelenleg az enzim gyógyszeres befolyásolását kutatják, mely segíthet az alvászavarok terápiájában.

A melatonin termelődése az életkorral csökken, ennek szerepe felmerül az időskori alvászavarok kialakulásában. Melatonin működészavart feltételeznek számos pszichiátriai kórkép esetén, például hangulatzavaroknál, unipoláris és bipoláris depressziónál és egyes alvászavaroknál is.

Depresszióban a melatonin szintnek nem a mennyiségi eltérései, hanem a melatonin szint cirkadián ritmusának áthangolódása vezet a hangulat negatív irányú eltolódásához és a társuló pszichés tünetekhez. Ennek bizonyítéka, hogy a melatonin pótlása önmagában nem hat a depresszióra, de már van olyan antidepresszív szer, amely magába foglalja a melatonin rendszeren való hatást is.

A téma cikkei

4/1 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 1. rész
4/2 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 2. rész
4/3 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 3. rész
4/4 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 4. rész

(Dr. Falussy Linda, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

A depresszió tünetei

A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

A depresszió és a cukorbetegség...

Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a...

A depresszió kezelése -...

Hogyan kezelhető a depresszió? Mikor van szükség pszichoterápiára, mikor gyógyszeres kezelésre, és mikor a kettő kombinációjára? Mi alapján...

Az időskori depresszió

Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is...

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

A napszaki ritmus és az időskor

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.