• Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

    A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2,5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.

    A önkitöltős tesztek java része ezeknek a tüneteknek a meglétére kérdez rá, vagyis jellemző-e a levert hangulat, örömtelenség, érdeklődés beszűkülése, aktivitás és kezdeményezőkészség csökkenése, alvás, étvágy, szexuális vágy megváltozása, figyelmetlenség, esetleg feledékenység, gondolkodás negatív irányú változása (bűntudat, csökkentértékűség érzése, fokozott aggódás, halálvágy). A tünetek számának és súlyosságának függvénye, hogy enyhe, közepes vagy súlyos depresszióról beszélünk.

    Amennyiben ezek a tünetek legalább két hete fennállnak, és a korábbi  magatartás megváltozásaként jelennek meg, érdemes komolyan venni. A testi okok kizárása (mint pl. pajzsmirigy-alulműködés) céljából szükség lehet labor, vagy egyéb szakorvosi vizsgálatra is.

    Nem mind depresszió, ami annak látszik

    Magyarországon ma 200-250 ezer beteg szenvedhet hasonló tünetektől. Köznapi értelemben minden nyomott hangulatú periódust ennek neveznek, holott a rossz hangulat nem elég a depresszió diagnosztizálásához.

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról, mert tünetei inkább testi betegségekre hasonlítanak, vagy túlterheltséggel, stresszel, munkahelyi és családi problémákkal magyarázza, holott elképzelhető, hogy épp a depressziója miatt nem tud megbirkózni gondjaival.

    Olvasson tovább! A depresszió tünetei

    Hirdetés

    Nem elmebetegség

    Tévhit, hogy a depresszió „elmebetegség”! Magyarul kedélybetegségnek nevezhetjük. Kialakulásában több tényező játszik szerepet. A depressziós epizódot gyakran valamilyen negatív életesemény provokálja. Mindenképp nagyobb figyelmet érdemelnek azok, akiknek hajlama van a kedélybetegségre (családi halmozódás), vagy rosszabb a stressz megküzdő képességük.

    Alternatív gyógymódok

    Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy beszélje meg orvosával, mielőtt szedni kezdené őket.

    Mivel a depressziós állapot  zárkózottsággal, döntési nehézséggel- képtelenséggel is járhat, emiatt fontos a közelálló személyek támogatása, segítség nyújtása a mielőbbi kezelés megkezdéséhez. Ne mondjuk, hogy „Szedd össze magad, csak akarni kell!”, mivel a betegségre nem hat az akaraterő. Ezzel ugyanis csak fokozzuk a beteg elégedetlenségének érzését, ami tovább mélyíti az önvádolást és így a depressziót.

    Arra kell felhasználni a beteg akaratát, hogy elfogadja a szakszerű segítséget, és elviselje ezt az állapotot, amíg a gyógyszer(ek) hatása (2-4 hét) jelentkezik. Tapasztalat, hogy a nők könnyebben kérnek segítséget, mint a férfiak, akik sokszor szégyellik eme „gyengeségeket”. A depressziós férfira az eltúlzott cselekedetek, az agresszivitás, a tolerancia hiánya jellemző. Ebből kifolyólag a férfiak öngyógyításba fognak, vagyis kábító hatású szerekhez nyúlnak (alkohol, drog), illetve esetükben az öngyilkosság is sajnos gyakrabban fordul elő.

    Tanácsok a depresszió elleni küzdelemhez

    • Rendszeresen keresse fel orvosát, hogy orvosa folyamatosan követni tudja az állapotát és gyógyszerelését ahhoz igazíthassa!
    • Az előírást pontosan betartva szedje gyógyszereit! Az Ön számára legjobb gyógyszer megtalálásának akkor van esélye, ha maximálisan követi orvosa előírását. Lehetséges, hogy néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy az eredményt észlelje. Akkor is folyamatosan szedje tovább gyógyszereit, ha már jobban érzi magát.
    • Ne izolálódjon! Próbáljon meg részt venni a normális tevékenységekben.
    • Gondoskodjon magáról! Táplálkozzon egészségesen, aludjon és mozogjon eleget. A mozgás nemcsak segít megőrizni kondícióját és egészségét, de a depresszió bizonyos formáin javíthat is, csökkenti a stresszt és hozzájárul ahhoz, hogy Ön ellazuljon.
    • Kerülje az alkohol és a marihuána használatát, depresszióban lassítja a gyógyulást.
    • Kérje orvosa vagy egy szociális nővér segítségét abban, hogy megismerhesse, milyen önsegítő csoportok működnek lakhelyéhez közel!

    Gyógykezelés: forduljunk bizalommal orvosunkhoz

    A depresszióra is igaz, hogy minél előbb fordul valaki szakemberhez, annál gyorsabban javulhat ez az állapot. A kezelésben egyaránt szerepe van a gyógyszereknek és a pszichoterápiás módszereknek, kombinált alkalmazásuk sokkal eredményesebb, mint bármelyik önmagában. A depresszió gyógyulása nem egyik napról a másikra történik, így mind a páciens, mind az orvos, mind a környezet részéről türelmet igényel.

    A sikeres kezelés fontos tényezője, hogy a páciens minden érzését, tapasztalatát és aggodalmát megossza kezelőjével. A kezelés időtartamát a depresszió formája, súlyossága, fennállásának ideje, esetleges társuló betegségek is befolyásolják, ezért a terápia mindig személyre szabott. Fontos tudni, hogy a hatásos gyógyszert a javulás (tünetmentesség elérése) után is kell szedni ahhoz, hogy csökkentsük a visszaesés kockázatát. Érdemes szem előtt tartani, hogy a terápiától legfeljebb olyan mértékű javulás várható, ami a betegség kialakulása előtt volt!

    Olvasson tovább! A depresszió kialakulásának okai

    Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

    Módosítva: 2019.12.27 21:08, Megjelenés: 2017.02.12 23:01
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A depresszió tünetei

    A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

    Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. Ezek között is vezető helyen szerepelnek a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) szerek, melyek fokozzák az agyban a felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejtik ki pozitív, kedélyjavító hatásukat.

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

    Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

    Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de a legtöbb ember csak azt hangoztatja, hogy viszolyog a téltől. Valaki messze, meleg tájakra vágyik, néhányan viszont el is kezdik megszervezni az egzotikus utazást.

    Hangulatjavító szerek, hízás és örömképesség

    A depresszió és a különböző szorongásos betegségek kezelése során alkalmazott hangulatjavítóknak számos mellékhatásuk van.

    A disztímia és tünetei

    A disztímiát a depressziónak egy hosszasabb lefolyású, ám kevésbé súlyos változataként szokták jellemezni. Kutatások szerint kezelés nélkül az ebben szenvedő betegek tünetei idővel egyre súlyosabbak lehetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.