Demenciára utaló panaszokat észlel? Mutatjuk, kihez kell fordulnia

szerző: Simonfi Noémi, medikus - Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
lektorálta: Dr. Szilágyi Róbert, pszichiáter frissítve:

A demencia olyan betegségcsoport, melyet a lassú, fokozatos, több funkciót is érintő mentális leépülés jellemez. Ha az idős korú beteg, vagy hozzátartozója memóriazavart, beszédlassulást, személyiségváltozást észlel, fontos időben szakemberhez fordulni.

Mert bár végleges gyógyulás ritkán lehetséges, de megfelelő kezelés mellett az érintettek egy részénél a folyamat visszafordítható, másoknál a szellemi hanyatlás lassítható, vagy egyes tünetek enyhíthetőek.

Ráadásul a korai diagnózis felállítása nem csak a tünetek mérséklése miatt ajánlott, de arra is lehetőséget ad, hogy a beteg és családja még időben döntést tudjon hozni kezelését, jövőjét illetően.

Már a demencia első jeleit komolyan kell venni

Milyen orvoshoz érdemes fordulni a tünetek jelentkezésekor?

Demencia gyanúja esetén érdemes először a háziorvost felkeresni, aki már ismeri a beteget, és az anamnézis felvétel során a kikérdezéssel, hozzátartozóktól származó információkkal, memóriatesztekkel nyer teljes képet a beteg állapotáról, a tünetek kezdetéről és súlyosságáról, és ha indokoltnak tartja, a megfelelő szakorvoshoz - neurológushoz, pszichiáterhez - irányítja.

Ahhoz, hogy a biztos diagnózist kimondhassa a szakorvos, számos belgyógyászati és neurológiai társuló tényező megállapítására van szükség, többek között már fennálló magasvérnyomás és cukorbetegség kezelésének ellenőrzése, vérkép, máj- és vesefunkciók, pajzsmirigyfunkciók kivizsgálása. Ezt követően a mentális és neuropszichológiai vizsgálatok (Mini-Mental teszt, reflexek működése) és képalkotó eljárások (koponya-CT- vagy -MRI-vizsgálat) teszik biztossá a diagnózist.

Amennyiben valóban a demencia valamelyik típusával állunk szemben, a gyógyszeres kezelés irányulhat az okok (például Alzheimer-kór, vaszkuláris demencia) kezelésére, illetve a tünetek enyhítésére.

Ki ápolja a beteget?

A betegek többségét saját otthonukban rokonaik, hozzátartozóik ápolják, hiszen - főleg a betegség korai szakaszában, mikor még az érintett önellátó - a megszokott környezet, fix napirend nyugodtabbá teheti mindennapjaikat.

Azonban a középsúlyos-súlyos betegek 24 órás felügyelete szükséges, ami lelkileg és anyagilag is megterhelő lehet a család számára. Ilyen esetben érdemes megfontolni különböző házi ápolási szolgáltatásokat (szakápoló, otthoni felügyelet akár az éjszakák idejére, akár fél napra, míg a család munkában van), demens betegek nappali ellátását, idősek klubját, vagy ápolási otthonok, idősotthonok igénybevételét.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem csak a demenciában szenvedő családtag kezelése és ápolása elsődleges, hanem az őt 24 órában gondozó, ápoló rokonok mentális egészségének fenntartása, a depresszió, és testi tünetek megelőzése is szükségszerű, amiben nagyban segíthetnek a demens betegek hozzátartozóinak önsegítő csoportjai, támogatói csoportok, pszichológus. Szükség esetén ne szégyelljen hozzájuk fordulni!

Bővebben Hasznos információk a demens betegek ápolásáról

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Simonfi Noémi, medikus
Lektorálta: Dr. Szilágyi Róbert, pszichiáter

Források

- dr. Tringer László: Tabularium psychiatriae (2017. 10. 20.)
- Neurológia. Szerk.: Szirmai Imre. Medicina. 2011.
- WEBBeteg kapcsolódó cikkei (2017. 10. 20)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.