Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

A vizsgálat során olyan anyagot juttatnak a szervezetbe, melyet pozitronkibocsátásán keresztül nyomon tudnak követni. Ez a nyomjelző anyag eloszlik a szervezetben, az áramlása pedig világosan megmutatja, hol, mely területek anyagcseréjében látható fokozott aktivitás. Anélkül, hogy ennél részletesebben ismertetnénk az eljárást, röviden annyit érdemes tudni, hogy a felvételen, amely a nyomjelző anyag eloszlását mutatja, akár 1-2 milliméteres elváltozás is világosan látható.

Intézetek, ahol a vizsgálatot elvégzik

Ha szeretne bővebb tájékoztatást kapni, keresse fel azon intézmények egyikét, ahol végeznek PET/CT-t!

Pozitron Diagnosztika Központ: 1117 Budapest, Hunyadi J. u. 9. Tel: (1) 505-8881, Infovonal: (1) 505 -8888

Weboldal Debreceni Egyetem OEC PET Centruma: 4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel:(52) 423-592

PET-CT Központ 1145 Budapest, Laky Adolf u. 44-46, Tel: (1) 422-3880, (1) 422-3888

PET/CT Centrum: 6000 Kecskemét, Nyíri út 38. Tel:(76) 516-700 mellék: 5955

A PET és a CT kombinációjával, azaz a PET/CT-vel valójában a PET-eljárást – tehát a szövetekben zajló anyagcsere nyomon követését – kombinálják a jól ismert CT-vel, amely a szervek szerkezeti elváltozásait mutatja. A vizsgálatok nagy része onkológiai jellegű, tehát rákos elváltozásokkal kapcsolatos, közöttük is különösen jól alkalmazható néhány daganatfajtára:

A PET/CT-t emellett a kardiológiában is gyakran használják, például szívinfarktuson átesett betegek szívizomszövetének vizsgálatához. Olvasson bővebben a diagnosztikai módszerekről a WEBBetegen

A diagnózis

A vizsgálat azoknak ajánlott, akik a családban előforduló daganatos betegségek, esetleg munkájuk vagy egyéb tényező miatt fokozottan ki vannak téve a rákos megbetegedés veszélyének, de öt éven keresztül legalább évente tanácsos azoknak is elvégeztetniük, akik már felgyógyultak daganatos megbetegedésből.

Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Miért halnak meg egyre többen...

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.