Sugárkezelés, kemoterápia, PET-CT: szabad-e kisgyermekkel vagy várandósan látogatni a beteget?

Dr. Laki András
szerző: Dr. Laki András, radiológus - WEBBeteg
megjelent:

Egy családtagom rendszeresen jár vizsgálatokra, a közeljövőben sugárkezelést és kemoterápiát is kapni fog. A kérdésem: PET-CT után mennyi ideig nem javasolt terhesen, illetve kisbabával meglátogatni őt?

A sugárkezelés és a kemoterápia jelent-e veszélyt kisgyermekekre? Ha igen, mennyi ideig? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dr. Laki András, radiológus válasza

A PET-CT során beadott izotópok általában gyorsan lebomlanak és a vizelettel kiürülnek a szervezetből. Aznap a beteg lehetőleg ne legyen tartósan kisgyermekek és terhesek közelében, de a vizsgálat után 24 órával már korlátozás nélkül találkozhatnak.

Az izotóp kiürülését a bőséges folyadékfogyasztás is elősegíti. A kemoterápia nincs hatással a beteg környezetére.

A sugárterápiával kapcsolatban: ez a kezelés formájától függ. A kívülről, bőrön át adott besugárzás nem marad meg a szervezetben, a beteg utána nem sugároz, bárkivel találkozhat. Ezzel szemben, a ritkábban alkalmazott belső sugárkezelés során (amit például méh- vagy prosztatarákos betegek esetén használnak) a beteg testéből egy bizonyos ideig kiléphet sugárzás, ezalatt terhesek és kisgyermekek közelsége nem ajánlott. Ebben az esetben a részletekről a kezelést végző orvos tud pontosabb információt adni.

Dr. Laki András, radiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Laki András, radiológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.