• Pet téma

    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István
    A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal jelölnek meg, melyeket részecskegyorsítóban állítanak elő. Ezeket a betegbe juttatják, a létrejövő pozitronsugárzást PET-kamerával detektálják, majd számítógép segítségével történik a képek létrehozása.
    Napidoktor.hu
    A Pozitron-Diagnosztika Központ Magyarországon elsőként és egyedüliként nyerte el az Európai Nukleáris Medicina Társaság (EANM) minősítési akkreditációját.
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, szakorvosjelölt
    A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat használják fel a vizsgálatok során. Beavatkozást tekintve a nem invazív vizsgálat közé tartozik, mely kisebb megterhelést jelent a beteg számára.
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.
    Daganatok.hu
    Évente közel 5000 nőnél fedeznek fel a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganatot hazánkban. Ezek leggyakoribb kiindulási helyei a méhnyálkahártya, a méhnyak és a petefészek.
    Független Hírügynökség
    Finn kutatók szerint tomográfos vizsgálati módszerrel kimutathatók az Alzheimer-kórra jellemző abnormális agyi fehérje-lerakódások. Eddig az Alzheimer-betegség egyetlen megbízható diagnosztikai eszköze az agyból vett szövetminta elemzése volt.
    WEBBeteg - H. I.
    Gyorsabb, fájdalommentes, kevésbé kockázatos, mint a korábbi eljárások, azonban drágább és a TB jelenleg még nem támogatja. Ez a szív-CT (cardio-CT). A szakma szerint tízszer annyi ilyen vizsgálatra lenne szükség, mint jelenleg.
    FH
    Szinte valamennyi érintett szakorvos beutalhatja majd betegét PET/CT vizsgálatra, ha a döntéshozók is elfogadják azt az állásfoglalást, amelyet több mint 100 kórház képviselője, az Onkológiai Intézet és más szakmai szervezetek képviselői közösen hagytak jóvá.
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    Tisztelt Doktor Úr! 4 évvel ezelőtt a rendszeres panaszaimtól félve elmentem vastagbél tükrözésre, majd 2 éve egy gyomor tükrözésre is. Mindkét alkalommal távolítottak el polipokat, és a vizsgálat 2 éves megismétlését...
    Orvos valaszol - Dr. Laki András
    Tisztelt Dr.Nő/Úr! 4 éve műtöttek mellrákkal, bár nem volt áttét, a hónaljnyirokmirigyek /részben? / eltávolításra kerültek. /Volt kemo, sugárkez./ Most aktuális az éves kontroll, DE! Mindkét műtét helye fáj azóta is...