PET téma

Diagnosztikai módszerek: PET

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István

A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal jelölnek meg, melyeket részecskegyorsítóban állítanak elő. Ezeket a betegbe juttatják, a létrejövő pozitronsugárzást PET-kamerával detektálják, majd számítógép segítségével történik a képek létrehozása.

Csokoládé és cukros üdítő segít kimutatni a daganatot

MTI

Csokoládé, szénsavas üdítő, azaz bármilyen cukortartalmú étel jelezheti a rákos daganatot a testben a University College of LONDON (UCL) kutatói szerint.

Nemzetközi elismerés a budapesti Pozitron-Diagnosztika Központnak

Napidoktor.hu

A Pozitron-Diagnosztika Központ Magyarországon elsőként és egyedüliként nyerte el az Európai Nukleáris Medicina Társaság (EANM) minősítési akkreditációját.

Diagnosztikai módszerek - SPECT

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, szakorvosjelölt

A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat használják fel a vizsgálatok során. Beavatkozást tekintve a nem invazív vizsgálat közé tartozik, mely kisebb megterhelést jelent a beteg számára.

Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

WEBBeteg, otvenentul.hu

Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

PET/CT a nőgyógyászati daganatok diagnosztikájában

Daganatok.hu

Évente közel 5000 nőnél fedeznek fel a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganatot hazánkban. Ezek leggyakoribb kiindulási helyei a méhnyálkahártya, a méhnyak és a petefészek.

Új teszt az Alzheimer-kór kimutatására

Független Hírügynökség

Finn kutatók szerint tomográfos vizsgálati módszerrel kimutathatók az Alzheimer-kórra jellemző abnormális agyi fehérje-lerakódások. Eddig az Alzheimer-betegség egyetlen megbízható diagnosztikai eszköze az agyból vett szövetminta elemzése volt.

Újdonság a koszorúsér betegségek diagnosztizálásában

WEBBeteg - H. I.

Gyorsabb, fájdalommentes, kevésbé kockázatos, mint a korábbi eljárások, azonban drágább és a TB jelenleg még nem támogatja. Ez a szív-CT (cardio-CT). A szakma szerint tízszer annyi ilyen vizsgálatra lenne szükség, mint jelenleg.

Kevesebb izotóppal a daganatok ellen

WEBBeteg

Új, világszínvonalú PET/CT berendezést adtak át május 19-én a Pozitron-Diagnosztika Központban. A diagnosztikai eljárás - két különböző módszer együttes alkalmazásával - jelentős változást hozott a daganatos betegségek korai felismerésében.

Új szakmai javaslatok a daganatok kezelésére

FH

Szinte valamennyi érintett szakorvos beutalhatja majd betegét PET/CT vizsgálatra, ha a döntéshozók is elfogadják azt az állásfoglalást, amelyet több mint 100 kórház képviselője, az Onkológiai Intézet és más szakmai szervezetek képviselői közösen hagytak jóvá.