PET téma

Diagnosztikai módszerek: PET

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István - 2018-09-29 05:21
A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal jelölnek meg, melyeket részecskegyorsítóban állítanak elő. Ezeket a betegbe juttatják, a létrejövő pozitronsugárzást PET-kamerával detektálják, majd számítógép segítségével történik a képek létrehozása.

Diagnosztikai módszerek - SPECT

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes - 2011-07-17 00:05
A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat használják fel a vizsgálatok során. Beavatkozást tekintve a nem invazív vizsgálat közé tartozik, mely kisebb megterhelést jelent a beteg számára.

Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2010-10-25 17:12
Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

Új teszt az Alzheimer-kór kimutatására

Független Hírügynökség - 2008-08-13 14:03
Finn kutatók szerint tomográfos vizsgálati módszerrel kimutathatók az Alzheimer-kórra jellemző abnormális agyi fehérje-lerakódások. Eddig az Alzheimer-betegség egyetlen megbízható diagnosztikai eszköze az agyból vett szövetminta elemzése volt.
Gyorsabb, fájdalommentes, kevésbé kockázatos, mint a korábbi eljárások, azonban drágább és a TB jelenleg még nem támogatja. Ez a szív-CT (cardio-CT). A szakma szerint tízszer annyi ilyen vizsgálatra lenne szükség, mint jelenleg.

Kevesebb izotóppal a daganatok ellen

WEBBeteg - 2008-05-21 16:15
Új, világszínvonalú PET/CT berendezést adtak át május 19-én a Pozitron-Diagnosztika Központban. A diagnosztikai eljárás - két különböző módszer együttes alkalmazásával - jelentős változást hozott a daganatos betegségek korai felismerésében.

Új szakmai javaslatok a daganatok kezelésére

Független Hírügynökség - 2008-04-14 11:33
Szinte valamennyi érintett szakorvos beutalhatja majd betegét PET/CT vizsgálatra, ha a döntéshozók is elfogadják azt az állásfoglalást, amelyet több mint 100 kórház képviselője, az Onkológiai Intézet és más szakmai szervezetek képviselői közösen hagytak jóvá.

PET CT, Pet CT

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2017-01-16 01:38
Tisztelt Doktor Úr! 4 évvel ezelőtt a rendszeres panaszaimtól félve elmentem vastagbél tükrözésre, majd 2 éve egy gyomor tükrözésre is. Mindkét alkalommal távolítottak el polipokat, és a vizsgálat 2 éves megismétlését javasolták. Sajnos teszek is

PET/CT vizsgálatról

Orvos valaszol - Dr. Laki András - 2011-04-20 08:18
Tisztelt Dr.Nő/Úr! 4 éve műtöttek mellrákkal, bár nem volt áttét, a hónaljnyirokmirigyek /részben? / eltávolításra kerültek. /Volt kemo, sugárkez./ Most aktuális az éves kontroll, DE! Mindkét műtét helye fáj azóta is, ezen a héten a szívtáján

Jogosultság a PET/CT vizsgálatra

Orvos valaszol - Dr. Nagykálnai Tamás - 2010-06-09 09:57
Első kérdésfeltevés volt: Tisztelt Szakember! A alábbiakban szeretném kérni a tanácsadásukat: 2007-ben jobb felső lebenyi pulmonális tumor miatt lobectomia anamnézis, a következő szövettani eredménnyel, mely után semmilyen utókezelésre nem kerül