Flavonoid - Mindennapi ételek a rák ellen?

MTI
megjelent:

A növényi flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek, melyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól.

Az egyebek közt a zellerben és petrezselyemben megtalálható apigenin nevű növényi flavonoid fogyasztása segíthet megelőzni a leukémiát - közölték csütörtökön holland kutatók.

A hollandiai Groningeni Egyetem kutatóinak kísérletei azt mutatták, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló apigenin alkalmas két típusú leukémiás sejt kifejlődésének gátlására.

Az eredmény azt jelzi, hogy az apigenin ígéretes lehet a leukémia megelőzésében - mondta el Maikel Peppelenbosch, a Cell Death and Disease című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a vegyület növelheti a leukémiás betegeknél alkalmazott kemoterápiával szembeni rezisztencia kialakulását is. Utóbbi tulajdonsága miatt inkább megelőzésre ajánlja, és használatának felfüggesztését javasolja a kemoterápia idejére.

A növényi flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek, melyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a zellerben, petrezselyemben, vörösborban, paradicsomlében és más növényi élelmekben megtalálható apigenin a petefészekrák ellen is védő hatású.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Szervadományozás
Szervadományozás

A szervtranszplantáció hazai szabályozása.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.