Zöldség- és gyümölcsfogyasztás téma

Ismerkedjen meg a közösségi mezőgazdálkodással

Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2023-01-18 11:42
Szeretne jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsék egymást? Színes családi programokkal várnak mindenkit február 18-án!
Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

Sokszínűség frissen és fagyasztva

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-03-01 14:43
A tél végéhez közeledve az éléskamrák egyre üresebbé válnak, készülnek a zsenge, friss termények befogadására. Lassan kezdetét veszi a böjti időszak is, amely ismételten a testi-lelki megújulás lehetőségét rejti magában.
Minden szülőnek, anyának ismerős a helyzet: órákat tölt a konyhában, hogy egészséges, vitaminban gazdag és finom ételt készítsen gyermekei elé, de csak fintorgást kap viszonzásul. Vannak trükkök, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekeink megkedveljék az egészséges ételeket.

Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-10-22 07:03
Köszvény
A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus fennállása esetén ízületi deformitás, tophus alakul ki, ezért fontos, hogy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát.

Vitaminpótlás télen

Budai Egészségközpont - 2019-12-12 17:03
Télen sokszor és gyakran már a tél közeledtével is hajlamosak vagyunk a szabadtéri programokat kihagyni. Szabadidőnket kényelmes otthonunkban töltjük el inkább egy forró csokoládé vagy gőzölgő almás pite társaságában. Ilyenkor kevésbé kívánjuk a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, pedig ebben a hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és influenzás megbetegedések.

A helytelen életmód következményei

Több mint TestŐr - 2019-11-28 13:43
A mozgás, a főleg zöldségek és gyümölcsök fogyasztására alapuló életmód, és a gyógygombakivonatok sokat segíthetnek abban, hogy ne alakuljanak ki gyulladásos folyamatok a szervezetben, megelőzzük az inzulinrezisztenciát, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hiszen hazánkban világviszonylatban is nagy az elhízás aránya, amely számos komoly megbetegedéshez is vezet.
Tavasszal sokan böjtölni kezdenek, a böjt egyik formája a léböjt. A szakember azt tanácsolja, hogy először csak zöldséget és a gyümölcsöt kell fogyasztani, utána lehet fokozatosan áttérni a hidegen préselt zöldség-, gyümölcslevekre. Így a vitamin- és ásványianyag-bevitel megmarad, viszont az emésztőrendszer terhelését csökkentjük. A sok zöldség és gyümölcslé a máj tisztító mechanizmusát is segíti.

Paradicsomszezon: nem mindenki eheti, vagy csak mértékkel?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018-08-15 18:43
Paradicsom
Jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek a Nébih által vizsgált paradicsomok. Jó hír, hogy többségük hazai termék! Jó tudni, hogy a túlzásba vitt paradicsomfogyasztás is okozhat puffadásos panaszokat, lágyabb székletet, esetleg hasmenést - figyelmeztet a dietetikus.

Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2017-10-26 13:11
Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017-07-13 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

Alma. Minden nap! - Új Guinness rekord született

Országos Egészségfejlesztési Intézet - 2014-12-06 13:11
Több mint ezren ettek egyszerre almát a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ előtti téren, ezzel megdöntötték az eddig fennálló Guinness rekordot. Az eseményt az Országos Egészségfejlesztési Intézet
Egészségkommunikációs Központja szervezte.

Tippek szájüregi rák ellen

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-05-23 20:11
Egy nemrégiben napvilágot látott kutatásból kiderült, hogy a dohányzó nők között előforduló szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát csökkenti, ha zöld levelű zöldségeket fogyasztanak. A témáról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.
Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet hozni. Az Európai Unió területén csak olyan termék kerülhet a polcokra, amely megfelel a minőségi szabványoknak. Mire kell figyelni a vásárláskor?
A Journal of the American Dental Association című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet abban, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, milyen módszereket érdemes alkalmazniuk a szájüregi rák megelőzésére.

Miért jó a káliumban gazdag étrend?

Medipress - 2011-03-12 17:34
A zöldségeket és a gyümölcsöket régóta az egészséges étrend egyik jelképének tartják, és most újabb jótékony hatásukra derült fény.
Aki azt gondolja, hogy napi öt adag zöldséggel és gyümölccsel letudja a rákmegelőzést, jobb, ha nem ennyire biztos a dolgában. Ezen ételek fogyasztása nem véd a daganatos betegségek ellen, mivel az alkoholfogyasztáshoz és elhízáshoz viszonyítva igen kicsi a hatásuk, állítja a British Journal of Cancer folyóirat egyik új tanulmánya.
Európa tíz országában gyűjtötték össze azt a fél milliónál is több önkéntest, aki részt vesz a tudományos munkában. A vizsgálat célja, hogy felderítsék: van-e összefüggés táplálkozásunk, ételeink, italaink és a rosszindulatú daganatos betegségek között.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben.