Zöldség- és gyümölcsfogyasztás téma

Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus fennállása esetén ízületi deformitás, tophus alakul ki, ezért fontos, hogy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát.

Hogyan szerettessük meg gyermekünkkel a zöldséget?

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász

Minden szülőnek, anyának ismerős a helyzet: órákat tölt a konyhában, hogy egészséges, vitaminban gazdag és finom ételt készítsen gyermekei elé, de csak fintorgást kap viszonzásul. Vannak trükkök, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekeink megkedveljék az egészséges ételeket.

Vitaminpótlás télen

Budai Egészségközpont

Télen sokszor és gyakran már a tél közeledtével is hajlamosak vagyunk a szabadtéri programokat kihagyni. Szabadidőnket kényelmes otthonunkban töltjük el inkább egy forró csokoládé vagy gőzölgő almás pite társaságában. Ilyenkor kevésbé kívánjuk a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, pedig ebben a hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és influenzás megbetegedések.

A helytelen életmód következményei

Több mint TestŐr

A mozgás, a főleg zöldségek és gyümölcsök fogyasztására alapuló életmód, és a gyógygombakivonatok sokat segíthetnek abban, hogy ne alakuljanak ki gyulladásos folyamatok a szervezetben, megelőzzük az inzulinrezisztenciát, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hiszen hazánkban világviszonylatban is nagy az elhízás aránya, amely számos komoly megbetegedéshez is vezet.

A zöldség-gyümölcsfogyasztás folyékony alternatívája

Több mint TestŐr

Tavasszal sokan böjtölni kezdenek, a böjt egyik formája a léböjt. A szakember azt tanácsolja, hogy először csak zöldséget és a gyümölcsöt kell fogyasztani, utána lehet fokozatosan áttérni a hidegen préselt zöldség-, gyümölcslevekre. Így a vitamin- és ásványianyag-bevitel megmarad, viszont az emésztőrendszer terhelését csökkentjük. A sok zöldség és gyümölcslé a máj tisztító mechanizmusát is segíti.

Paradicsomszezon: nem mindenki eheti, vagy csak mértékkel?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek a Nébih által vizsgált paradicsomok. Jó hír, hogy többségük hazai termék! Jó tudni, hogy a túlzásba vitt paradicsomfogyasztás is okozhat puffadásos panaszokat, lágyabb székletet, esetleg hasmenést - figyelmeztet a dietetikus.

A változókor - Testsúlygyarapodás, alvászavarok és a ciklus változásai

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A változókor a nők életének természetes szakasza, a hormonális átállás időszaka, melyben mind testi, mind lelki változások bekövetkeznek.

11 egészséges élelmiszer, amit nem fogyasztunk

drportal.hu

Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

WEBBeteg - T. A., újságíró

Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.