A kávé csökkenti a méhnyakrák veszélyét

Független Hírügynökség
megjelent:

Kisebb százalékban betegednek meg a méhnyakrákban azok a nők, akik naponta több mint 3 pohár kávét isznak - állítják egy hétfőn megjelent japán tanulmány szerzői. Az egészségügyi hatóságok vizsgálata a zöld tea fogyasztásának esetében nem talált semmiféle kapcsolat a betegséggel.

Az egészségügyi minisztérium vizsgálatában 54 ezer nőt figyeltek meg 15 éven át. A vizsgált személyek 40 és 69 éves kor közötti nők voltak. A Japán Nemzeti Rákközpont orvosai a kutatás közben négy csoportra osztották a nőket, aszerint, hogy átlagosan mennyi kávét fogyasztottak.

A kutatók szerint azoknál a nőknél, akik naponta több mint 3 csésze kávét ittak, 60 százalékban kisebb volt a veszélye annak, hogy méhnyakrákban betegedjenek meg, a heti 1 pohár kávét fogyasztókkal szemben. A kutatás 15 éve alatt összesen 117-en betegedtek meg.

A tanulmány szerzői szerint a kávé valószínűleg csökkenti az inzulin-szintet, amitől kevesebb a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A japán orvosi csoport egyúttal a zöld tea fogyasztásának hatásait is vizsgálta, de a kutatási eredményeik szerint a zöld tea esetében semmiféle kapcsolatot nem találtak a méhnyakrákkal.

A méhnyakrák az Egyesült Államok legfőbb közegészségügyi-járványügyi hatósága szerint a rákos megbetegedés a negyedik helyen áll.

(FH)

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Méhnyakrák
A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, mivel sok nő nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.