A kávé és tea csökkenti a méhrák kockázatát

MTI
megjelent:

Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik - közölték amerikai kutatók.

Ennek a típusú ráknak kockázati tényezője az idősebb életkor, az elhízás és minden, ami több ösztrogén hatásának teszi ki a nőt, például a késői menopauza vagy az ezt követő hormonterápia.

Az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában megjelent tanulmányban 1100 nővel készült felmérés adatait összegzik. E szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy teát vagy kávét ittak, fele akkora valószínűséggel jelentkezett endometriális rák, mint a teát-kávét nem fogyasztóknál. Azoknak a nőknek, akik kettőnél több csésze teát ittak naponta, 44 százalékkal volt kisebb kockázatuk a méhrákra.

Azoknál a nőknél, akik csak kávét ittak, nem volt ennyire egyértelmű az eredmény, bár náluk is 29 százalékos kockázatcsökkenést tapasztaltak a kutatók. Susan E. McCann, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kávé és tea védőhatása vélhetően a koffeinnek tulajdonítható, ám ez csak az egyik lehetséges ok. Mindenesetre amikor a koffeinmentes kávét fogyasztók adatait vetették össze a nem kávézókéval, nem találtak különbséget a rákkockázat mértékében.

McCann szerint a koffein olyan enzimeket aktivál, melyek csökkenthetik a rákkeltő anyagok hatását a szervezetben. A kutatók úgy vélik, az italokban jelenlévő más anyagok is szerepet játszhatnak, így a flavonoidok és más antioxidáns anyagok, melyek a károsodástól védik a sejteket.

McCann arra is utalt, hogy a vizsgálatukban szereplő kávézó és teázó nők átlagos súlya kisebb volt, mint a többieké, az italok előnyös hatása ezzel is kapcsolatban lehet.

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló