Vastagbélpolip téma

Familiáris adenomatosus polyposis (FAP) - A vastagbél betegsége

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A familiáris adenomatosus polyposis szindróma a vastagbél olyan ritka, öröklött megbetegedése, amely fokozott kockázatot jelent vastagbélrák kialakulására. A betegség megelőzésére jelenleg sajnos nincs lehetőség, ám a beteget műtéttel meg lehet óvni a súlyosabb következményektől.

Vastagbélpolipot találtak - Mit tegyek?

WEBBeteg összeállítás

Bizonyára sok kérdés felmerült Önben, amennyiben vastagbélszűrés vagy más célú endoszkópos beavatkozás során polipot fedeztek fel a szervezetében. Összeállításunkban a vastagbélpolipokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ.

Polipok a vastagbélben - Idejében kellene szűrni!

WEBBeteg - T. A., újságíró

Az egyik legjobban szűrhető rákfajta a vastagbéldaganat, amely így is a második leggyakoribb daganat hazánkban. Mondhatni, három az egyben megoldás: a tükrözéssel a szűrés mellett a felfedezett polypokat is eltávolítják, sőt, mintavétel is történik. De akkor miért nem járunk vastagbéltükrözésre? Miért rosszak a statisztikák? Egyáltalán mennyire vagyunk tisztában a vastagbél betegségeivel, kezelésükkel?

Adenóma

Orvos valaszol - Dr. Szigeti Nóra

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2011.06.16.- án megvolt a polip eltávolításom. Szeretném ha segítene értelmezni a mikroszkopikus leírást és a kórszövettani dianózist. Vastagbélből származó nyálkahártya részleteket láttunk, melyek adenomatosus átalakulást