Bélrák - Mi növeli a kockázatot?

MTI
megjelent: 2011.05.24.

Az elfogyasztott vörös és feldolgozott húsok mennyiségének csökkentése, a több rost étrendbe iktatása és a rendszeres testmozgás 43 százalékkal szoríthatná le a bélrákos esetek előfordulásának arányát.

A Világ Rákkutatási Alap (WCRF) elnevezésű jótékonysági szervezet megállapítását hétfőn idézte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

Most közzétett jelentésében a WCRF azt javasolja az embereknek, hogy hetente 500 grammnál több vörös húst ne egyenek. "Ez nagyjából öt-hat közepes adag sült marha-, bárány- vagy disznóhúsnak felel meg" - teszi hozzá az ajánlás.

A jelentést 24 korábbi tanulmány áttekintése és elemzése alapján készítették el a szakemberek. Alan Jackson, a szakértői bizottság elnöke, a Southamptoni Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy jelentésükből egyértelműen kiderült: a vörös és a feldolgozott húsok nagyobb mennyiségű fogyasztása emeli a bélrák kockázatát.

A jelentés meggyőzőnek találta a bizonyítékokat arra nézve is, hogy a rostban gazdag ételek - gyümölcsök, zöldségek - fogyasztása viszont védő hatású a bélrákkal szemben. Ezt a hatást korábbi, 2007-es jelentésük még csak valószínűsítette. Ugyancsak megfelelően bizonyítottnak találták a szakértők, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a bélrák kockázatát.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Okosan a napon egész évben!

A világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az...

Neuroendokrin daganatok - hazánkban is...

A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin...

Növeli-e a vörös hús fogyasztása a...

A vörös hús olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek nem előnyösek, sőt ártalmasak is lehetnek számunkra.

A kullancscsípés húsallergiát...

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az...

Mennyi kávét igyunk egy nap?

Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt...

Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez...

Egészséges a vörös húsok és a...

Szervezetünknek szüksége van fehérjékre ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön, növekedjen és működjön.

Két hamburgert és egy metabolikus...

Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.