Inzulinkezelés téma

Tévhitek az inzulinról

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-12-18 20:03
Inzulinkezelés
Csak a fiatalkori cukorbetegség kezelésére használatos az inzulin. Ez nem igaz. Tény ugyan, hogy az elsősorban fiatalkorban jelentkező, 1-es típusban mindig inzulinkezelést igényelnek a betegek.

Cukorbeteg vagyok és sikerült fogynom, mi a következő lépés?

Cukorbetegközpont - Dr. Bibok György, diabetológus - 2022-10-06 09:33
A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők az esetek többségében túlsúllyal rendelkeznek, mely csak ront az állapotukon. Éppen ezért lényeges a terápiájuk keretein belül a súlyfelesleg leadása. Amennyiben ez sikerül, úgy érdemes felkeresni szakembert, aki módosíthat az addigi kezelésen. A témáról dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-05-01 22:03
Inzulin
A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.

Mit tehet a beteg? - A 2-es típusú diabétesz kezelése

Diabetes - Dr. Bedő Csaba - 2022-05-01 15:03
A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, amelyben a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a folyamata zavart szenved. Ez két okból következhet be: egyfelől a szövetek érzékenysége az inzulin hatásával szemben csökkenhet, másfelől nem termelődik a vércukor normális értékek között tartásához elégséges mennyiségű inzulin.

Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus - 2022-04-28 11:03
Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

Az inzulinok típusai - Humán és analóg inzulinok

WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus - 2022-04-28 07:33
A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak, az inzulinnak jut. A diabétesz kezelésében használatos inzulinoknak több csoportja létezik.

Inzulinkezelési sémák

WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus - 2022-04-26 11:03
Cukorbetegség
Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

Inzulin vagy tabletta - mikor melyikre van szükség?

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - 2022-03-13 20:36
A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa hallatán a legtöbben úgy gondolják, hogy életük végéig inzulinkezelésre szorulnak, pedig van, hogy elég a gyógyszeres terápia. Hogy mikor melyiket kell alkalmazni, és hogy mikor van szükség váltásra, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus - 2022-01-19 20:33
A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

Az inzulinkezelésről általában: az inzulinok felszívódása

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus - 2021-12-22 17:03
Cikkünkben a gyors hatású, ultragyors hatású, elhúzódó hatású, hosszú hatástartamú és premix inzulinkészítményekről olvashat. Megtudhatja, mitől függ az inzulin felszívódásának sebessége, és hogy kell-e számolni mellékhatásokkal.

Félelem az inzulinkezeléstől

Vanderlich Egészségcentrum - Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus - 2021-12-02 20:33
Mindenki fél? Mindenki! Hogyne félne, hiszen önmagát kell megszúrnia, lehet, hogy napjában többször, vércukrot kell mérnie, nem mindegy az étkezés időpontja, gyakorisága, mennyisége, a kezelés velejárója lehet a kórosan alacsony vércukorszint, a hipoglikémia, mely rosszullétet okozhat. Hát ez elég komoly változás mindenki életében és a változástól mindig félünk.

5 dolog, amit rosszul tudunk a cukorbetegséggel kapcsolatban

Cukorbetegközpont - Dr. Bibok György, diabetológus - 2021-10-23 15:06
Egyre több embernél diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, ennek ellenére több tévhit is kering az állapottal kapcsolatban a köztudatban. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakat szedte össze.

Gyakorlati tudnivalók az inzulinok beadásáról

WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus - 2021-10-09 07:33
Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők - viszonylag csekély számban - inzulinfecskendőket is használnak. Melyek a legfontosabb gyakorlati tudnivalók az inzulin beadásával kapcsolatban? Az alábbiakból megtudhatja.

Étrend és inzulinkezelés

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus - 2021-08-18 14:33
Inzulinkezelés
A cukorbeteg étrend célja az addigi - általában nem megfelelő - étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az optimális testtömeget elérjük és fenntartsuk, valamint az élettani vércukorértékeket elérve és megtartva csökkentsük a vércukor-ingadozásokat.

2-es típusú cukorbetegségből is lehet inzulinfüggő diabétesz?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-05-24 19:03
Általánosan elterjedt tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 1-es típusú diabétesszé alakulhat, ha a beteg inzulint kap. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség számos közös jellemzővel rendelkezik, a két állapot azonban teljesen különálló, és az egyik nem változik idővel a másikká. Az alábbi cikkben megvizsgáljuk a két cukorbetegség közötti különbséget.

Cukorbetegség és többműszakos munka - Mire kell figyelni?

Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - 2017-05-13 20:11
Milyen változtatás szükséges a kezelésben többműszakos munkavégzés esetén? Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a kizárólag életmódkezelést folytató, illetve az inzulinhatást erősítő tablettás vércukorcsökkentő kezelésben részesülők kivételével a többműszakos munkavégzés cukorbetegek számára általában nem tanácsos.

Módosul a cukorbetegek inzulinkezelésével kapcsolatos szabályozás

Emberi Erőforrások Minisztériuma - 2013-04-16 11:17
A kormány hivatalos honlapján megjelent jogszabálytervezet elfogadása lehetőséget ad az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegeknél, beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is.

inzulin adagolás

Orvos valaszol - Dr. Brasnyó Pál - 2012-11-02 09:28
Tisztelettel kérdezem! Az inzulin elfogadásával véglegessé válik-e az adagolása egy eddig tablettával kezelt cukorbetegnél. Vércukor értékei 5, 2-12, 7 között mozogtak gyógyszerrel. Most a kórházban csak infúzióval három napja egyszer mért 11, 3-at