Bázis inzulin és bólus inzulin - Mi a különbség?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő funkcióhoz szükséges.

Mi az inzulin?

Az inzulint a hasnyálmirigy úgynevezett béta-sejtjei termelik. Fő feladata a szénhidrátháztartás egyensúlyban tartása, a glükóz vérből sejtekbe való felvételének segítése. Fő célszervei az izmok, zsírszövet és máj. A glükóz felvételén kívül az aminosavak és zsírsavak anyagcseréjében is részt vesz.

Egy átlagos felnőtt szervezete a glükózháztartás egyensúlyban tartásához körülbelül 40 egység (E) inzulint igényel naponta. Ez a mennyiség alapvetően két fő funkcióhoz szükséges:

  • az alapvető anyagcsere-funkciók fenntartásához az úgynevezett bazális vagy bázisinzulin-kiválasztás
  • az étkezésekhez kapcsolódó, bólusinzulin-kiválasztás, amely a táplálékból bekerült glükóz tárolásához és felhasználásához, a vércukorszint rendezéséhez szükséges.

Természetesen ugyanarról az inzulinról van szó mind a két esetben, a funkció szerinti felosztás egyrészt az élettani működés megértéséhez szükséges, másrészt maga az inzulinterápia is a fenti fiziológiás, két lépcsőből álló folyamatot kívánja utánozni a legtöbb esetben (ezt természetesen befolyásolja a cukorbetegség fajtája és stádiuma).

Ez a cikk is érekelheti Önt! Az inzulin szerepe szerveztünkben és a diabétesz

Hogyan illeszkedhet az inzulinterápia az élettani funkciókhoz?

A cukorbetegség 1-es típusában olyan szinten károsodik az inzulintermelődés, hogy a beteget csak a bőr alá adott inzulininjekcióval lehet kezelni. A cukorbetegség 2-es típusában (főleg az elején) van még inzulinelválasztás, emiatt sokszor elegendő a gyógyszeres kezelés. A gyógyszerek számos támadási felületen hatnak (például fokozzák a meglévő inzulin kiválasztását, vagy segítik a sejtek glükózfelvételét, csökkentik a vesén visszaszívódó cukor mennyiségét). Idővel azonban a 2-es típusú cukorbetegségben is olyan alacsony az inzulinelválasztás, vagy a sejtek érzéketlensége annyira nő az inzulinra, hogy szükségessé válik az inzulin injekcióban való adagolása.

A cukorbetegség állapotától függően szükséges lehet:

  • az étkezések utáni bólus inzulin hatás segítése injekcióban beadott gyors hatású inzulinnal.
  • az alapvető bazális inzulin elválasztás pótlása.
  • minimális vagy egyáltalán nem képződő inzulin esetén mindkét funkció pótlására szükség lehet.
  • az adott beteg szénhidrát-anyagcseréjét figyelembe véve számos kombináció ismeretes az inzulinok ideális alkalmazására.

Korábban gyakoribb volt a géntechnikai módszerekkel előállított humán inzulin alkalmazása, manapság igyekszünk az úgynevezett analóg (módosított) inzulinokat előnyben részesíteni, kedvezőbb használatuk és kevesebb mellékhatásuk miatt.

A fenti két fő inzulinhatást (bazális és étkezések utáni bólus inzulin kiválasztás) úgy érhetjük el, hogy különböző típusú inzulin injekciós készítményeket alkalmazunk.

Ezek alapján vannak:

  • gyors és ultragyors hatású bólus inzulinok: a legmodernebb készítmények akár étkezés előtt tíz perccel is beadhatóak, rendkívül gyors felszívódásuk miatt. A vérben csúcskoncentrációjukat akár egy óra alatt elérik és hatásuk csak 2-3 óráig tart.
  • hosszú hatástartalmú bázis inzulinok: a bőr alá adott injekció inzulin tartalma beadást követően kicsapódik, ezzel elhúzódó felszívódást érhetünk el, amely egyenletes vércukorszintet tud biztosítani, hatása akár 24 órán túl is megmaradhat.

A két hatásában különböző inzulintípus alkalmazása mindig egyénre szabottan, az adott beteg vércukorháztartását figyelembe véve kerül bevezetésre. Sok esetben kevés bázis inzulin mellett szájon át szedhető vércukorszintet csökkentő gyógyszerek elégségesek lehetnek.

Előfordulhat, hogy inkább az étkezések után kiugró vércukorérték jelent problémát, ilyen esetekben a bólus, gyors hatású inzulinok jelenthetnek segítséget.

A cukorbetegség előrehaladtával (illetve az 1-es típusú cukorbetegségben) mindkét típusú inzulin beadására szükség van.

Az inzulinok felírhatóságát, beállítását, optimális adagolását, a vércukorháztartás rendezettségét mindig szakorvos ellenőrzi!

Olvasson tovább! Inzulinkezelés és az inzulin típusai

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés...

A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés...

Az inzulinkezelésről általában: a...

Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele...

A rendszeres séta csökkenti az...

Nem hiába mondják, hogy a kutya segít az egészségünk megtartásában, gondoljunk csak a napi kötelező sétáltatásra. 65 év felett ugyanis a...

Az inzulinpumpa és használata

Az inzulinpumpa az inzulin felfedezése óta talán a legnagyobb lépést jelentette a diabetes mellitus (mindegyik ismert, inzulinadagolást szükségessé...

Miként tároljuk nyáron az inzulint...

Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg-kezelésre, egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről: mikor és hányszor kell beadnia az...

2-es típusú cukorbetegségből is...

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 1-es típusú diabétesszé alakulhat, ha a beteg inzulint kap. Az 1-es és 2-es típusú...

Az inzulin injekció - Hogyan és...

A diabetes mellitusnak, köznapi nevén cukorbetegségnek különböző formái ismertek, de mindegyik esetében szükség lehet inzulin injekció beadására....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.