Édesítőszerek - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat
A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
Ciklamát
Nincs mellékíze, jól bírja a hőkezelést. A cukornál 30-50-szer édesebb. Általában más édesítőszerrel kombinálják, többnyire szacharinnal.
Szacharin
Ez volt az első mesterséges édesítőszer. Mintegy 300-500-szor édesebb a cukornál. Ez a leginkább mellékízzel bíró édesítőszer. Sütéshez, főzéshez jól használható, de tudni kell, hogy kissé kesernyés ízű.
Cukorhelyettesítő anyagok
Fruktóz
Más néven gyümölcscukor, az élelmi anyagokban is előfordul. Megtalálható gyümölcsökben, de van a mézben is. Édesebb a répacukornál, így kevesebb is elég belőle ugyanolyan ízhatás eléréséhez. Ételkészítésnél mintegy 30-40 százalékkal kevesebb kell belőle, mint cukorból. Azért jó a cukorbetegeknek, mert lassabban emeli a vércukorszintet, mint a cukor vagy a szőlőcukor. Hőálló. Jól használható sütéshez, főzéshez. Mivel több folyadékot tud megkötni, a vele készített sütemények tovább maradnak frissek. Azt javaslom, hogy elsősorban sütemények készítésére használják. Ne feledjék, kevesebb kell belőle, mint a cukorból! Folyadékokba (tea, kávé) vagy lekvárok, befőttek készítésekor inkább a nem vércukoremelő hatású termékek ajánlottak. Akinek magas a trigliceridszintje, szintén korlátozva fogyassza az ezzel készült élelmiszereket!
Cukoralkoholok
Az eritit |
Az eritit is a legtöbb üzlet polcain megtalálható. Édesítőereje 60–80 százaléka a cukorénak. Nincs utóíze. |
A cukor helyettesítésére használjuk őket. Energiatartalmuk nem kevés, és lassabban ugyan, de mint a cukornál, ezeknél is inzulin kell a szervezetben való hasznosuláshoz. Ide tartozik a szorbit, a mannit, a xilit, az eritrit, izomait, a laktit és a maltit. Tudni érdemes, hogy egyéni érzékenységtől függően akár már 10-15 g fogyasztása is gázképződést, enyhébb hasi görcsöket vagy hasmenést okozhat. Ezért kisebb mennyiségben ajánlhatók fogyasztásra, legfeljebb napi 30-50 g. A szorbit kivételével igen drágák, és kevésbé édesek, mint a cukor.
Ide tartozik a nyírfacukor is, az elnevezés fantázianév. Valójában az is cukoralkohol (xilitol). Aki tehát nyírfacukrot használ, az xilitet használ. Vércukoremelő hatása valóban alacsony, a glikémiás indexe 7–13, de tudni kell, hogy számottevő energiatartalma van: 240 kcal/100 g.
Legyenek tudatosak a vásárláskor és mértékletesek a fogyasztáskor!
Olvasson tovább! A diabétesz gyógyszeres kezelése
(Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus)
Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja |
Idén 28. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel. Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is. |