• Édesítőszerek - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

        Szerző: Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus

        A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

        Ciklamát

        Nincs mellékíze, jól bírja a hőkezelést. A cukornál 30-50-szer édesebb. Általában más édesítőszerrel kombinálják, többnyire szacharinnal.

        Szacharin

        Ez volt az első mesterséges édesítőszer. Mintegy 300-500-szor édesebb a cukornál. Ez a leginkább mellékízzel bíró édesítőszer. Sütéshez, főzéshez jól használható, de tudni kell, hogy kissé kesernyés ízű.

        Hirdetés

        Cukorhelyettesítő anyagok

        Fruktóz

        Más néven gyümölcscukor, az élelmi anyagokban is előfordul. Megtalálható gyümölcsökben, de van a mézben is. Édesebb a répacukornál, így kevesebb is elég belőle ugyanolyan ízhatás eléréséhez. Ételkészítésnél mintegy 30-40 százalékkal kevesebb kell belőle, mint cukorból. Azért jó a cukorbetegeknek, mert lassabban emeli a vércukorszintet, mint a cukor vagy a szőlőcukor. Hőálló. Jól használható sütéshez, főzéshez. Mivel több folyadékot tud megkötni, a vele készített sütemények tovább maradnak frissek. Azt javaslom, hogy elsősorban sütemények készítésére használják. Ne feledjék, kevesebb kell belőle, mint a cukorból! Folyadékokba (tea, kávé) vagy lekvárok, befőttek készítésekor inkább a nem vércukoremelő hatású termékek ajánlottak. Akinek magas a trigliceridszintje, szintén korlátozva fogyassza az ezzel készült élelmiszereket!

        Cukoralkoholok

        Az eritit
        Az eritit is a legtöbb üzlet polcain megtalálható. Édesítőereje 60–80 százaléka a cukorénak. Nincs utóíze.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A cukor helyettesítésére használjuk őket. Energiatartalmuk nem kevés, és lassabban ugyan, de mint a cukornál, ezeknél is inzulin kell a szervezetben való hasznosuláshoz. Ide tartozik a szorbit, a mannit, a xilit, az eritrit, izomait, a laktit és a maltit. Tudni érdemes, hogy egyéni érzékenységtől függően akár már 10-15 g fogyasztása is gázképződést, enyhébb hasi görcsöket vagy hasmenést okozhat. Ezért kisebb mennyiségben ajánlhatók fogyasztásra, legfeljebb napi 30-50 g. A szorbit kivételével igen drágák, és kevésbé édesek, mint a cukor.

        Ide tartozik a nyírfacukor is, az elnevezés fantázianév. Valójában az is cukoralkohol (xilitol). Aki tehát nyírfacukrot használ, az xilitet használ. Vércukoremelő hatása valóban alacsony, a glikémiás indexe 7–13, de tudni kell, hogy számottevő energiatartalma van: 240 kcal/100 g.

        Legyenek tudatosak a vásárláskor és mértékletesek a fogyasztáskor!

        Olvasson tovább! A diabétesz gyógyszeres kezelése

        (Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus)

        Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

        Idén 28. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.
        Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.
        Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.
         
        Legutóbb frissült: 2017.06.01 07:38
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Prosztatagyulladás

        Prosztatagyulladás

        BOE - Kulcsár Flóra

        Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

        Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

        Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

        A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

        A metabolikus szindróma kialakulása

        Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

        Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

        Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

        Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

        A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

        Nem alkoholos zsírmáj

        Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.