• Szoptatási nehézségek - II.

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    A szoptatás kezdetén többnyire tapasztalható változó fokú érzékenység, ami azonban az idő előrehaladtával fokozatosan megszűnik. Ha a baba megfelelően kapja be a mellet, akkor nem lép fel semmilyen fájdalom.

    Szoptatás - A téma cikkei


    1/2 Szoptatási nehézségek - I
    2/2 Szoptatási nehézségek - II

    Néha az anya mellbimbója sebes lesz, vérzik. Ennek az oka minden esetben a helytelen szopási technika, a baba nem fordul eléggé az anya felé vagy nem kapja be a bimbóudvar eléggé nagy részét. Ilyenkor a megoldás a helyes technika elsajátításán kívül a mell szellőztetése (ne viseljen a kismama melltartót), érdemes hagyni, hogy néhány csepp anyatej rászáradjon a mellbimbóra.

    Hirdetés

    Kaphatók olyan hámosító kenőcsök, amik segítik a gyógyulást, ezeket általában le sem kell mosni szoptatás előtt. A szoptatást mindenképpen folytatni kell, ha a fájdalom nagyon erős, akkor esetleg egy-két napig a lefejt anyatejet is kaphatja a baba.

    Lapos vagy befelé forduló mellbimbó

    Ilyen esetben fontos, hogy nem elsősorban a bimbóvédő használata a megoldás. Már a kezdetektől gyakran mellre kell helyezni az újszülöttet, odafigyelve a helyes szopási technikára.

    Ha a baba elkezd szopni, akkor a mellbimbó kifelé fordul, vagy ha mégsem, akkor szopás előtt érdemes "rásegíteni" mellszívó használatával. Hosszasabb szoptatást követően a mellbimbó magától is kiemelkedővé válik.

    Mellgyulladás

    Kialakulhat a mellek nem megfelelő ürülése miatt vagy a mellbimbón keletkezett sérülés következtében, amelyeken keresztül kórokozók jutnak a tejcsatornákba. Előbbi állapot megelőzhető a gyakori mellrehelyezéssel, a szoros ruhadarabok mellőzésével. Utóbbi elkerülésében fontos a helyes mellrehelyezés.

    Fontos tudni


    A beteg mellből is folytatni kell a szoptatást, méghozzá minden alkalommal ezzel a mellel kezdve.

    Mellgyulladás esetén a mell duzzadt, esetleg csomó tapintható, a gyulladt terület felett a bőr vörös, meleg tapintatú. A gyulladást általános tünetek kísérik (magas láz, hidegrázás, elesettség). Ilyen esetben fontos orvost felkeresni, aki olyan antibiotikumot rendel, ami szoptatás során is szedhető. A szopási testhelyzet változtatása is segíthet az érintett, pangó terület kiürítésében, valamint az is, ha szoptatás előtt a mellet meleg vizes zuhanyzással kissé fellazítjuk. Ha nagyon erős a fájdalom, esetleg fejhetünk is, de ez általában nem olyan hatásfokú, mint a szoptatás.

    Az itt felsorolt és más szoptatási problémák esetén is érdemes felvenni a kapcsolatot szoptatási (szak)tanácsadókkal, elérhetőségük a La Leche Liga honlapján megtalálható.

    (WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, belgyógyász)

    2/1 Szoptatási nehézségek - I.  | 2/2 | Következő oldal

     

    Módosítva: 2013.03.24 14:37, Megjelenés: 2013.03.24 14:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Ismét felméri a gyermekek tápláltsági állapotát az OGYÉI

    A Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (COSI) a 2019/20-as tanév első félévében harmadik alkalommal végzik el. A felmérés az éves iskolai egészségügyi szűrések részeként várhatóan október 1. és 31. között lesz.

    Bébiételek - házilag

    A csecsemők egészséges fejlődése érdekében az anyatejes táplálás fontossága vitathatatlan. Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint a bébiételek fogyasztása nem is ajánlható a kicsik 6 hónapos koráig - majd csak ezután iktathatóak be az étrendbe a csecsemő elválasztása idején, a kisgyermek étrendjének kiegészítéseként, vagy az általánosan fogyasztott élelmiszerekhez való fokozatos hozzászoktatás folyamán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA