Vaspótlás: válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A vashiány a világ leggyakoribb tápanyaghiányos állapota. Ennek ellenére sok esetben rejtve marad, mert a hozzá kapcsolódó panaszok nem specifikusak, és könnyen összetéveszthetők más egészségi problémák jeleivel. (x)

Tüneteket mutató vashiánynál már nem elég, ha vasban gazdagon táplálkozunk, hanem gyógyszeres vaspótlásra is szükségünk lesz. Mutatjuk, mit vegyünk figyelembe a vaspótló készítmény kiválasztásakor.

A vas nélkülözhetetlen mikrotápanyag, amelyet a testünk előállítani nem tud, csak raktározni. Ha a napi 1-2 milligramm természetes vasvesztés kompenzálására nem viszünk be elegendő vasat a táplálékunkkal, a szervezetünk a vasraktárakból mozgósítja a működéséhez szükséges mennyiségű vasat. Ha tartósan kevesebb vas jut be a szervezetbe, mint amennyire szükség van, a vasraktárak lassan kimerülnek.

A vasraktárak kiürülése lassú folyamat, ami miatt a vashiány jellemzően hosszú ideig, akár fél-egy évig is észrevétlen maradhat. Hiába jelzik testi tünetek, mint például a fáradtság, a kimerültség, a gyengeség, a szédülés, a szapora szívverés, a fejfájás, a lassú vagy gyenge pulzus, valamint a bőr, a haj és a köröm állapotának romlása, sokan ezeket nem tekintik vészjelnek, és nem kötik a vas hiányához. Ez azonban veszélyes lehet, mert a kezeletlen vashiány vashiányos anémiává súlyosbodhat.

A vashiány főbb okai

A vashiány főbb okai között szerepelhet a nem megfelelő táplálkozás, például az alacsony vastartalmú étrend vagy a túl szigorú, egyoldalú diéták. Vashiányt okozhat az is, ha nem számolunk a szervezetünk megnövekedett vasszükségletével (például a babavárás során, az intenzív testi növekedéssel járó kamaszkorban, vagy kimerítő fizikai tevékenység, aktív sportolás mellett sem emeljük a vasbevitelünket). Az is kimerítheti a vasraktárakat, ha fokozott vasvesztéssel járó problémánk van (erős menzesz vagy valamilyen folyamatos vérzéssel járó állapot, például aranyér), illetve, ha a vasfelszívódás valamilyen ok, például valamilyen, még nem diagnosztizált és nem kezelt ételérzékenység miatt akadályozott.

Étrend-kiegészítők: nem minden esetben segítenek

Ahogy a vasraktárak kiürülése, úgy a vashiány kezelése és a vas visszapótlása is időigényes, több hónapon át tartó folyamat. Ezért fontos, hogy olyan vaspótló készítményt válasszunk, amelynek a szedése a lehető legjobban illeszkedik az ízlésünkhöz és az életmódunkhoz. A választást nehezíti, hogy számos különböző multivitamin, étrend-kiegészítő és vény nélkül kapható vastabletta érhető el a piacon. Tüneteket mutató vashiánynál már biztosan magas vastartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk – az étrend-kiegészítők alacsony vastartalmúak, sok esetben olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek gátolják a vas hasznosulását (ilyen egyebek között a kalcium), a vaspótló szirupokban pedig sok esetben polifenol-tartalmú gyümölcslé is van, ami szintén akadályozza a vasfelszívódást.

Gyógyszeres vaspótlás: több dologra is oda kell figyelnünk

A gyógyszeres vaspótlástól azonban sokan ódzkodnak, mert megvannak a maga sajátos szabályai és nehézségei. Például bizonyos készítményeket csak éhgyomorra szabad bevenni, mert a vasfelszívódást némely étel- és italösszetevők gátolják. Az emésztőrendszeri panaszok a vaspótló tabletták ismert mellékhatásai, és előfordulhat a fogak elszíneződése is. Érdemes olyan készítményt választanunk, amellyel ezek a nehézségek kiküszöbölhetők. A kedvező mellékhatásprofil mellett azonban az a legfontosabb, hogy klinikailag igazolt hatású, biztonságos vaspótló gyógyszert szedjünk.

Maltofer rágótabletta és szirup

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Maltofer rágótabletta és szirup: az igényeink szerinti vaspótláshoz

A vény nélkül kapható Maltofer rágótabletta mellett most már a Maltofer szirup is a rendelkezésünkre áll, ha a fenti kritériumoknak megfelelő vaspótló gyógyszert keresünk. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, és nem szükséges éhgyomorra szedni, sőt, étkezéssel együtt bevéve még jobban is hasznosul, és így az emésztőrendszeri mellékhatások is ritkábbak.

A Maltofer sziruppal 12 éves kor felettiek számára személyre szabva, napi egyszeri vagy több adagban, egyéni adagolással pótolhatjuk a vasat. A vashiány megelőzésére és kezelésére alkalmas, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló és jól hasznosuló formában tartalmazó, folyékony vaspótló gyógyszer mindössze 150 ml, de akár egy havi vaspótlásra elegendő. Saját ízlés szerint gyümölcs- vagy zöldséglébe, tejbe vagy kakaóba keverve is bevehető. Mivel a Maltofer-készítményekből csak annyi vas szívódik fel, amennyire a szervezetnek szüksége van, esetleges túladagolása sem jár veszéllyel. Sem a szirup, sem a rágótabletta nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, gyógyszerekkel. Mindkettő klinikailag igazolt hatású vaspótló gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

HPV elleni védőoltás
HPV elleni védőoltás

Beadatása széles körben javasolt.

A HPV fertőzés tünetei
A HPV fertőzés tünetei

Mi a HPV? Hogyan terjed?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.