Stressz a szoptatás időszakában

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász frissítve:

A stresszt érdemes elkerülni a szoptatás alatt, mert az hosszú távon az anyatej csökkenéséhez vagy elapadásához vezethet. Sokat segíthet, ha a kismama beismeri önmagának a nehéz helyzetét, és segítséget kér a családtól és a barátoktól, hogy lehetősége legyen pihenésre, kikapcsolódásra is az újszülött ellátása mellett.

Az első gyermek megszületésével a család, de legfőképp az édesanya élete gyökeresen megváltozik, felborulnak a mindennapjai. A szülés utáni időszakban gyakoriak a hormonváltozással járó hangulatingadozások, előfordulhat depresszió, szorongás, amit a kialvatlanság csak tovább fokozhat.

Ha van már egy gyermek, lelkiismeret-furdalása lehet az édesanyának azért, mert nem tud már annyit foglalkozni a nagyobbik csemetéjével. A dolgozó anyáknál még tovább mélyítheti a feszültséget, ha a munka közben még fejni is kell.

Ez az időszak nagyon sok feszültség forrása lehet az édesanyának, ami károsan befolyásolhatja a szoptatást, hiszen a tejmennyiség csökkenéséhez vezethet, ami viszont további stresszt okozhat. Előfordulhat az is, hogy emiatt a tej mennyisége csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hogyan kerüljük el a stresszt?

Nagyon sokat segíthetnek a családtagok, barátok, akiket az anyuka bevonhat a mindennapi teendők ellátásába. Egyszerre csak egy dologba kezdjen bele, és a szülés utáni időszakban kérjen segítséget a háztartás ellátásához.

A dolgozó édesanyáknak ajánlott az elektromos mellpumpa beszerzése, használata gyorsabb és kényelmesebb, mint a kézi fejés. A szoptatás helyét úgy ajánlott megválasztani, hogy kényelmes legyen, és ne zavarjon senki, közben az édesanya is ellazulhat.

Sokszor relaxáljon, pihenjen, hallgasson kellemes zenét, vagy olvasson egy jó könyvet. Mikor a kicsi alszik, akkor próbáljon az anyuka is pihenni, vagy a nagyobb gyermekkel játszani.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.