• Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Az ajak- és szájpadhasadék (népies nevén nyúlajak, farkastorok) fejlődési rendellenességek, kialakulásuk hátterében az arckoponya egyes részeinek egyesülési zavara áll. A hasadékok minden formája okozhat táplálási zavarokat.

    Az ilyen rendellenességgel született gyermekek esetén később zavart lehet a beszédfejlődés, beszédhibák jelenhetnek meg, hallászavar és fogászati eltérések léphetnek fel, valamint gyakoribbak lehetnek a melléküregek és a fül gyulladásos betegségei. A betegségek kezelése műtéti.

    Az ajakhasadék zárására általában három hónapos kor körül kerül sor, a szájpadhasadék műtéti megoldása pedig egy és két éves kor között történik. A gyermekek követése, gondozása elengedhetetlen. A gondozást több szakma képviselői együtt végzik (fül-orr-gégész, gyermeksebész, logopédus, pszichológus).

    Ön tudta?

    Előfordulási gyakoriságuk 1:500-700, az ajakhasadék gyakoribb fiúkban, a szájpadhasadék pedig lányokban.

    A hasadékok minden formája okozhat táplálási zavarokat. Az ajakhasadékos csecsemők többnyire szoptathatók, szájpadhasadék esetén a szoptatás nehéz lehet, tekintve hogy ezek a babák nem képesek megfelelő erősségű szívást kifejteni. A hasadékos gyermekek még többet profitálhatnak az anyatejes táplálásból, mint egészséges társaik.

    Mivel a felső légúti fertőzésekre fogékonyabbak, az anyatej védő hatása is fokozottabban érvényesülhet. Ez a védő hatás amiatt is kiemelendő, mivel a babákra sebészeti beavatkozás vár. Esetükben gyakoribb a félrenyelés, vagy az, hogy a táplálék feljut az orrüregbe.

    Hirdetés

    Az anyatej ezekben az esetekben is előnyös, hiszen - a tápszerekkel ellentétben- nem irritatív. A szoptatás a megfelelő arcizmok erősítése révén segíti a normál beszédfejlődés kialakulását is.

    Természetesen előfordulhatnak szoptatási nehézségek: félrenyelés, nem megfelelő erősségű szívás, korai kifáradás, levegőnyelés és ennek következtében hasfájás. Mindezek miatt szükség lehet fejésre. (Azért, hogy a mellet megfelelő mennyiségű inger érje, illetve hogy a baba hozzájuthasson az értékes hátsó tejhez-például pohárból adagolva.) 

    Érdemes kísérletezni a szoptatási pozíciókkal, például beválhat a módosított hónaljtartás (ilyenkor a baba függőlegesebb pozícióban van, vagyis kevesebb tej jut az orrba).

    Segíthetünk a babának a DanCer fogással is: ilyenkor hüvelyk-és mutató ujjunkkal a baba arcát a mellhez közelítjük, miközben alsó állkapcsát is tartjuk. A helyes és kényelmes pozíció eléréséhez használjunk párnákat: támasszuk meg magunkat és a babát is, így a hosszas szoptatás sem fárasztó.

    Bővebb információval és gyakorlati tanácsokkal is segítik a családokat a szoptatási szakemberek (elérhetőség: www.lll.hu, www.szoptatasert.hu, www.szoptatasportal.hu).

    Dr. Szimuly Bernadett, általános orvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Módosítva: 2017.04.22 05:21, Megjelenés: 2017.04.22 05:21
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

    Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

    Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

    A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA