A súlyfelesleg leadásával megduplázódhat a spermiumszám

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A túlsúly számos negatív következménnyel jár, többek között a férfiak nemzőképességét is rontja. Az elhízott férfiak körében a spermiumszám gyakorta alacsony, emiatt a megtermékenyítés esélye csökken.

Egy dán kutatás keretében 56 elhízott férfinak sikerült leadni a fölösleges kilóit, spermiumszámuk ezt követően a duplája lett a kutatás kezdetén mértnek, ám 56-uk közül csak azok tudták ezt a szintet megőrizni 1 év múlva is, akik ez idő alatt megtartották az elért normál testsúlyukat.

„Meglepő volt számunkra, hogy a spermiumszámban és -minőségben ekkora javulást lehetett elérni a súlyfelesleg leadásával – mondta a tanulmányt vezető Prof. Signe Torekov, a Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research kutatója.

Kevesebb pluszkiló, több spermium

A kutatásban olyan 18 és 65 év közötti férfiak vettek részt, akik testtömegindexe (BMI) a vizsgálatok kezdetén 32 és 43 közé esett. A nyolchetes fogyókúra keretében napi 800 kilokalóriát vettek magukhoz, és így átlagosan 16,5 kg-ot adtak le ennyi idő alatt.

Az eredmények nagyon gyorsan megmutatkoztak a spermiumszámban: a résztvevők spermakoncentrációja 50%-kal, spermiumszáma pedig 40%-kal emelkedett.

A szerző megjegyzése: Fontos kiemelni, hogy az ilyen mértékű megszorítással járó fogyókúra drasztikusnak számít és szinte sosem hoz tartós eredményeket. Ugyanis ha naponta egy felnőtt férfi 1500 kcal-nál kevesebbet fogyaszt, az alapanyagcsere tartalékolásra, raktározásra kapcsol, és a fogyókúra abbahagyásával sem áll vissza, tehát normál kalóriabevitel mellett ismét gyorsan felszaladnak a plusz kilók, ezt nevezzük jojó effektusnak. A szóban forgó kutatás kapcsán az összefüggésekre voltak kíváncsiak, ezért a mielőbbi eredmények érdekében vezettek be ilyen drámai megszorítást a napi kalóriabevitelben, de ezt a való életben nem ajánljuk. Ahhoz, hogy a fogyókúrával elért ideális testsúlyt tartósan meg is tudja őrizni, a fogyókúra ideje alatt úgy javasolt csökkenteni a napi kalóriabevitelt, hogy az férfiaknál ne legyen kevesebb 1500 kcal-nál. Heti 05,-1 kg a fogyás egészséges üteme.

Mi érhető el sporttal, és mi gyógyszerekkel?

Ezt követően a férfiakat három csoportra osztották, és további 52 hétben követték őket:

Az első csoport tagjai ez idő alatt testsúlykontrolláló gyógyszert (GLP-1-analóg) kaptak.

A második csoport tagjai hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív sportot űztek, vagy a kettő keverékét. Emellett mindannyian kapták a testsúlykontrolláló gyógyszert is.

A harmadik csoport is sportolt, de valódi gyógyszer helyett placebót kapott.

A negyedik volt a kontrollcsoport, amelynek tagjai nem változtattak az addigi életmódjukon és csak placebót kaptak.

Az egyes és a hármas csoport megtartotta a súlyát, a kettes tovább fogyott, a négyes tagjai pedig visszahízták a leadott kilók felét.

Azoknak a férfiaknak, akik a testsúlyukat tartani tudták vagy tovább fogytak, a tanulmány végére kétszer annyi volt a spermiumszámuk, mint kezdetben. Ellenben „azok a férfiak, akik újra meghíztak, elveszítették a korábbi fogyással elért eredményeiket” – magyarázza Torekov.

Túlsúly, elhízás és gyermektelenség

A spermiumszám azonban tulajdonképpen csak egy összetevője a termékenységnek. A spermiumok minőségének is döntő szerepe van benne. A fertilitás megítéléséhez azt is vizsgálják, hogy mennyire mozgékonyak és mennyire egészséges kinézetűek (morfológia) a hímivarsejtek.

A tanulmány eredményei azért jelentősek, mert rengeteg a túlsúlyos és elhízott férfi, és már láthatjuk, hogy a súlyfelesleg leadásával nő az esély a gyermeknemzésre.

A KSH adatai szerint hazánkban 10-15% a meddő párok aránya, mely mögött 30%-ban a férfi, ugyanilyen arányban a nő, szintén kb. 30%-ban a pár mindkét tagjának rendellenessége, egyészségügyi problémája áll, az esetek 10%-ában pedig az okokra nem derül fény. Az elhízás nőknél és férfiaknál egyaránt csökkenti a termékenységet. A túlsúlyos férfiaknak a normál testsúlyúakhoz képest 30%-kal nagyobb valószínűséggel jelentősen alacsonyabb a spermiumszámuk. Szintén a KSH adatait alapul véve a magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, és köztük sokkal nagyobb arányban vannak a férfiak.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Abnehmen kann die Spermienzahl verdoppeln (NetDoktor), A népesség megoszlása tápláltság szerint a testtömeg-index (BMI) alapján (KSH)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.