A tévézés veszélyei - Nagy gondokat okozhat!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy tanulmány úgy véli, a korai TV nézés problémákat okozhat 10 éves korban.

A 2 – 2 és fél éves kor körüli TV nézés fokozza annak kockázatát, hogy a gyermeknek később több iskolai és egészségügyi problémája is legyen – állítja egy új tanulmány. A túl korai túl sok TV nézés hatásai széles körűek és hosszú távúak, állítja a tanulmány szerzője, Linda Pagani, a Montreal Egyetem kutatója.

A TV néző gyerekek sokkal inkább egyhelyben ülő, magasabb a BMI-je, nem étkezik megfelelően, és negyedik osztályra szociálisan és tanulmányilag is több problémával kell szembenézniük.

A sok tévézés emeli a vérnyomást
Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek és egyébként eleget mozognak.
A sok tévézés emeli a vérnyomást>>

Számos egyéb vizsgálat foglalkozott a televíziózás gyermekekre gyakorolt hatásával, illetve mutatta ki, hogy az túlsúlyhoz és gyengébb iskolai teljesítményhez vezet. Pagani szerint azonban az ő kutatásuk sokkal komplexebb, mivel nem egy, hanem számos potenciális hatást vizsgált egyszerre, illetve a gyerekeket egészen 10 éves korukig, negyedik osztályig követték nyomon.

A korai Tv nézés hatásainak vizsgálata azért is fontos, mert életünk első öt évében hatalmasat bővül az agy, valamint folyamatosan tanulunk beszélni. Az ő kutatásai szerint azonban a televíziózás nem tesz jót a kisgyermek agyának.

A tanulmány részletei

A kutatás során Pagani és kollégái 1314 gyerek adatait vizsgálták, melyben a szülőknek be kellett számolni arról, hogy hetente mennyi időt töltöttek a gyerekek a TV előtt 29, majd 53 hónapos korukban. A kutatók megvizsgálták a szülők és a tanárok jelentését a gyerek tanulmányi teljesítményéről, pszichés és egészségügyi szokásaikat, és testtömeg indexét.

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT>>

29 hónapos korban az átlagos TV nézési idő heti 8.82 óra volt, mely 53 hónapos korra 14.85 órára nőtt. Annak ellenére, hogy ez nem tűnik soknak, Pagani megjegyzi, hogy ez a tartomány meglehetősen széles volt, s az átlag azt jelenti, hogy sok kisgyerek ennél jóval több időt töltött a képernyő előtt. A 29 hónaposak 11 százaléka, míg 53 hónaposan már közel a gyerekek negyede napi két óránál is többet tévézett.

Hatások

A TV nézésnek mellékhatásai még azután is érezhetőek voltak, hogy a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, mint családi helyzet, vagy az anya iskolázottsága, vagy a negyedikes korban a TV előtt eltöltött idő.

Alapvetően azt tapasztalták, hogy azok, akik 29 hónaposan sok időt töltöttek a képernyő előtt, nagyobb valószínűséggel teljesítettek gyengébben az iskolában. Matekból és bármely erőfeszítést igénylő testgyakorlatból sokkal rosszabbak voltak, mint kortársaik, valamint a testtömeg indexük is nagyobb volt.

A túl sok TV-t néző gyerekek gyakrabban voltak iskolai támadások, osztálytársak általi inzultusok célpontjai, mivel a szociális kapcsolatok gyakorlása is nehéz a számukra.
Minden további óra, amit 29 hónaposan TV nézéssel töltöttek a gyerekek, további káros hatásokat okoztak:

  • 7 százalékkal csökkent az osztálytermi aktivitás
  • 6 százalékkal csökkent a matematikai teljesítmény
  • 10 százalékkal nőtt annak kockázata, hogy társai áldozatává váljon
  • 13 százalékkal csökkent a fizikai aktivitás a hétvégeken
  • 9 százalékkal nőtt az üdítőitalok fogyasztása
  • 5 százalékkal nőtt a túlsúly kockázata

A kutatók felhívják a szülők figyelmét arra is, hogy a képernyő előtt töltött időbe beleszámít a számítógépek és egyéb média használata is.

A legtöbb szülő tisztában van a TV nézés káros hatásaival, és általában akkor használják, mikor túlhajszoltságuk és kimerültségük miatt egy kis szünetre vágynak. Fontos azonban, hogy a szülő is megtanuljon úgy pihenni, hogy közben nem a TV elé ülteti a gyermekét.

Vigye a parkba, játszótérre vagy játszóházba, ahol amíg a gyermek másokkal játszik, Ön is szusszanhat egyet.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Nem fejleszti a korai TV-nézés a...

Noha az üzletek polcain számtalan úgynevezett fejlesztő DVD-t találni már az egészen picik számára is, a két éves kor előtti TV nézés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.