A tévézés veszélyei - Nagy gondokat okozhat!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2014.12.22.

Egy tanulmány úgy véli, a túl sok gyermekkori TV-nézés problémákat okozhat a gyermek 10 éves korában.

A 2–2 és fél éves kor körüli TV-nézés fokozza annak kockázatát, hogy a gyermeknek később több iskolai és egészségügyi problémája is legyen – állítja egy új tanulmány. A túl korai, túl sok tévézés hatásai széles körűek és hosszú távúak, állítja a tanulmány szerzője, Linda Pagani, a Montreal Egyetem kutatója.

A TV néző gyerekek sokkal inkább egyhelyben ülő, magasabb a BMI-je, nem étkezik megfelelően, és negyedik osztályra szociálisan és tanulmányilag is több problémával kell szembenézniük.

A sok tévézés emeli a vérnyomást
Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek és egyébként eleget mozognak.
A sok tévézés emeli a vérnyomást

Számos egyéb vizsgálat foglalkozott a televíziózás gyermekekre gyakorolt hatásával, illetve mutatta ki, hogy az túlsúlyhoz és gyengébb iskolai teljesítményhez vezet. Pagani szerint azonban az ő kutatásuk sokkal komplexebb, mivel nem egy, hanem számos potenciális hatást vizsgált egyszerre, illetve a gyerekeket egészen 10 éves korukig, negyedik osztályig követték nyomon.

A korai Tv nézés hatásainak vizsgálata azért is fontos, mert életünk első öt évében hatalmasat bővül az agy, valamint folyamatosan tanulunk beszélni. Az ő kutatásai szerint azonban a televíziózás nem tesz jót a kisgyermek agyának.

A tanulmány részletei

A kutatás során Pagani és kollégái 1314 gyerek adatait vizsgálták, melyben a szülőknek be kellett számolni arról, hogy hetente mennyi időt töltöttek a gyerekek a TV előtt 29, majd 53 hónapos korukban. A kutatók megvizsgálták a szülők és a tanárok jelentését a gyerek tanulmányi teljesítményéről, pszichés és egészségügyi szokásaikat, és testtömeg indexét.

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

29 hónapos korban az átlagos TV nézési idő heti 8.82 óra volt, mely 53 hónapos korra 14.85 órára nőtt. Annak ellenére, hogy ez nem tűnik soknak, Pagani megjegyzi, hogy ez a tartomány meglehetősen széles volt, s az átlag azt jelenti, hogy sok kisgyerek ennél jóval több időt töltött a képernyő előtt. A 29 hónaposak 11 százaléka, míg 53 hónaposan már közel a gyerekek negyede napi két óránál is többet tévézett.

Hatások

A TV-nézésnek mellékhatásai még azután is érezhetőek voltak, hogy a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, mint családi helyzet, vagy az anya iskolázottsága, vagy a negyedikes korban a TV előtt eltöltött idő.

Alapvetően azt tapasztalták, hogy azok, akik 29 hónaposan sok időt töltöttek a képernyő előtt, nagyobb valószínűséggel teljesítettek gyengébben az iskolában. Matekból és bármely erőfeszítést igénylő testgyakorlatból sokkal rosszabbak voltak, mint kortársaik, valamint a testtömeg indexük is nagyobb volt.

A túl sok TV-t néző gyerekek gyakrabban voltak iskolai támadások, osztálytársak általi inzultusok célpontjai, mivel a szociális kapcsolatok gyakorlása is nehéz a számukra.
Minden további óra, amit 29 hónaposan TV nézéssel töltöttek a gyerekek, további káros hatásokat okoztak:

  • 7 százalékkal csökkent az osztálytermi aktivitás
  • 6 százalékkal csökkent a matematikai teljesítmény
  • 10 százalékkal nőtt annak kockázata, hogy társai áldozatává váljon
  • 13 százalékkal csökkent a fizikai aktivitás a hétvégeken
  • 9 százalékkal nőtt az üdítőitalok fogyasztása
  • 5 százalékkal nőtt a túlsúly kockázata

A kutatók felhívják a szülők figyelmét arra is, hogy a képernyő előtt töltött időbe beleszámít a számítógépek és egyéb média használata is.

A legtöbb szülő tisztában van a TV nézés káros hatásaival, és általában akkor használják, mikor túlhajszoltságuk és kimerültségük miatt egy kis szünetre vágynak. Fontos azonban, hogy a szülő is megtanuljon úgy pihenni, hogy közben nem a TV elé ülteti a gyermekét.

Vigye a parkba, játszótérre vagy játszóházba, ahol amíg a gyermek másokkal játszik, Ön is szusszanhat egyet.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a...

8 tipp az ünnepi súlygyarapodás ellen

Az ünnepek alatt sokan úgy gondoljuk, itt a korlátlan evés-ivás szezonja, és belevetjük magunkat a felelőtlen habzsolásba. Lázár Sára dietetikus...

Gyerek a televízió előtt - Jó tanácsok szülőknek

A gyerekek életük legfontosabb szféráiban magukra hagyottak, a sebek, amelyeket elsősorban a családi élet és az iskola kudarcai ütnek, kezeletlenül...

Könnyítse meg gyermeke számára az iskolakezdésre való átállást

Néhány tanács, melyek elősegíti gyermeke számára a nyári felhőtlen kikapcsolódás utáni iskolakezdéssel járó nehézségek leküzdését.

Nem fejleszti a korai TV-nézés a szókincset

Noha az üzletek polcain számtalan úgynevezett fejlesztő DVD-t találni már az egészen picik számára is, a két éves kor előtti TV nézés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.