Alvási apnoe - jelentősen növeli a korai halál kockázatát

MTI
megjelent:

Az apnoe elnevezésű alvási légzéskimaradás 46 százalékkal növelheti a korai halál kockázatát - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az alvászavar súlyosabb formájával élők nagyobb valószínűséggel haltak meg a legkülönbözőbb okokból, mint azok, akiknél nem jelentkezett apnoe - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói.

Az alvási apnoe
Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul.
Az alvási apnoe-ról bővebben

Az apnoét az okozza, hogy alvás közben beszűkülnek vagy elzáródnak a felsőlégutak, ami erős horkolással jár - ám ami még veszélyesebb, az a ki-kimaradozó légzés.

Naresh Punjabi csoportja 6400 férfit és nőt vizsgált nyolc éven át. Azok, akiknek kezdetben súlyos alvási apnoejuk volt, 46 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a periódus végére, függetlenül életkoruktól, nemüktől, testsúlyuktól vagy dohányzásuktól - közölték eredményüket a PLoS Medicine című szakfolyóirat online kiadásában.

Azok a 40 és 70 év közötti férfiak, akiknek súlyos alvási légzéskimaradásuk volt, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármely okból, mint a velük egyidős, hasonló zavarral nem küzdő férfitársaik.

Az adatok szerint a férfiak 42,9 százalékánál nem jelentkezett apnoe, 33,2 százalékánál enyhe, 15,7 százalékánál közepes, 8,2 százalékánál pedig súlyos formában bukkant fel.

A nőknél mintegy 25 százalékban volt jelen enyhe, 8 százalékban közepes és 3 százalékban súlyos változatban az alvási légzéskimaradás.

(MTI)

Cikkajánló

Kobalt
Kobalt

Milyen szerepet tölt be a szervezetben?

Szédülés felálláskor
Szédülés felálláskor

Sokak számára ismerős lehet az érzés.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.