• Tesztelje: jelentkeznek-e Önnél az alvási apnoe tünetei?

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus

    A jó dolgokat hajlamosak vagyunk természetesnek venni az életünkben, így van ez akkor is, ha az egészségünkről van szó. Ritkán jut eszünkbe, milyen fontos szerepet játszik jó közérzetünk és teljesítőképességünk megőrzésében a pihentető alvás.

    Hosszabb ideje tartó nappali fáradtság, kimerültség esetén érdemes utánajárnunk, vajon az alvással töltött idő valóban azt nyújtja-e szervezetünk számára, amire szüksége van?

    Fel nem ismert tünetek

    Az alvászavarok egy részére könnyen beazonosítható, egyértelmű jelekből következtethetünk. Ha huzamosabb időn át nehezebben alszunk el, esetleg éjszaka többször felébredünk, majd álmatlanul hánykolódunk az ágyban, tudjuk, hogy valami nincs rendben és segítséget keresünk. Obstruktív alvási apnoe (OSAS) esetében azonban a tünetek hosszabb időn át lappanghatnak, a légzéskimaradásokra sok esetben csak a hálótárs hívja fel a figyelmet – számol be tapasztalatairól dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus.

    Az alvási apnoe-ban szenvedő betegeknél a következő tünetek jelentkezhetnek: tartós kialvatlanság, nappali fáradtság, koncentrációzavar és teljesítménycsökkenés, napközbeni feszültség, szorongás, hangulatzavar, reggeli szájszárazság, reggeli fejfájás, nyugtalan alvás, gyakori éjszakai ébredések. Gyakran csak az alapos kivizsgálás során derül fény arra, hogy ezek az általános, stresszel, túlhajszolt életmóddal is magyarázható tünetek hátterében alvási apnoe áll.

    Hirdetés

    A kezeletlen alvási apnoe következményei

    Alvási apnoe során az arra hajlamos egyének felső légúti elzáródások sorozatát élik, mely természetszerűleg ismétlődő légzéskimaradáshoz és a vér oxigénszintjének, illetve a szervezet oxigénellátottságának csökkenéséhez vezet – magyarázza a főorvosnő. A jelenség egy éjszaka folyamán több százszor is megismétlődhet, így a beteg az alvásidő nagy részét oxigénhiányos állapotban tölti. A szén-dioxid szint emelkedése ellen a szervezet ébredési reakcióval, majd ezt követően a felső légutak megnyitásával és normál légzés helyreállításával próbál védekezni. Ezt észleli a hálótárs, aki párja hangos horkolása mellett gyakran a légzéskimaradást jelző vészjósló csendre és az azt megszakító, mély, horkantásszerű lélegzetvételre ébred.

    Az alvási apnoe tünetei nem csak a nyugodt éjszakai pihenést zavarják meg, de az oxigénhiányos állapot a szervezetben olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el, melyek megnövelik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Alvási apnoe-ban szenvedő betegek körében nagyobb a kamrai ritmuszavar, szívmegállás és agyvérzés kockázata is.

    Ön is érintett?

    Az alvási apnoe tünetei hosszú időn át lappanghatnak. Első jelei gyakran csak nappali fáradtság és lelassultság formájában érzékelhetők a beteg számára. A Berlin kérdőív alkalmas az alvási apnoe szűrésére. Korai felismeréssel a kezelés idejében megkezdhető, a súlyos szövődmények megelőzhetők.

    1. Horkolás

    a. Szokott horkolni a hét legtöbb (minimum 3) napján?
    Igen (2)
    Nem (0)

    b. Nagyon hangosan horkol (áthallatszik az ajtón, vagy falon keresztül)?
    Igen (2)
    Nem (0)

    2. Mondták valaha Önnek, hogy alvás közben kihagy a légzése?
    Soha (0)
    Alkalomszerűen (3)
    Gyakran (5)

    3. Mennyi a nyak-körfogata?

    Férfiak esetén:
    43 cm-nél kisebb (0)
    43 cm-nél nagyobb (5)

    Nők esetén:
    40 cm-nél kisebb (0)
    40 cm-nél nagyobb (5)

    4. Kezelték-e, vagy kezelik jelenleg magasvérnyomás miatt?
    Igen (2)
    Nem (0)

    5. Szokott váratlanul fáradt, vagy álmos lenni, ha

    a. Éppen nincs elfoglalva, vagy nem tevékenykedik?
    Igen (2)
    Nem (0)

    b. Autót vezet, vagy megáll a forgalmi lámpánál?
    Igen (2)
    Nem (0)

    Kiértékelés

    9 vagy több pont: Ön nagy valószínűséggel súlyos alvási apnoe betegségben szenved, minél előbbi kivizsgálása szükséges

    6-8 pont: Ön valószínűleg súlyos alvási apnoe betegségben szenved, szakemberrel történő konzultáció javasolt, melynek során eldönthető a további kivizsgálása szükségessége

    6 pontnál kevesebb: Ön valószínűleg nem szenved súlyos alvási apnoe betegségben, azonban ha valamely fenti vagy egyéb alvással kapcsolatos tünete miatt aggódik, kérje szakember segítségét.
     
    Olvasson tovább! Karikás szemek - Betegséget is jelezhet!

    (Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus)

    Módosítva: 2019.12.07 20:36, Megjelenés: 2017.07.19 20:01
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    Az alvászavar sietteti az elbutulást

    Egy tanulmány szerint azoknál az idős nőknél, akik az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességben szenvednek, nagyobb a kockázata a gondolkodásbeli és memóriazavar kialakulásának - számolt be a Medheadlines portál.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás) stb. Mindemellett számos betegség, így különféle testi és pszichés kórképek velejárója is lehet alvászavar. Melyek a háttérben álló leggyakoribb pszichés betegségek?

    Harc a horkolás ellen - Milyen gyógyszertári készítmények segíthetnek?

    Szinte minden embert érint valamilyen formában a horkolás. Habár hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a horkolás csak egy idegesítő zaj, fontos tudni, hogy az alvópartner kellemetlen éjszakáján túl a horkoló számára komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

    Az alvászavar kezelése

    Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus altatókat, a barbiturátvegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb benzodiazepinek (BDZ).

    Testi betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk részletesen.

    Az alvás fázisai

    Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban

    Az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások