Pihent Agyúak a rossz alvókért

Szerző: MTI

Magánszemélyek, saját elmondásuk szerint rosszul alvók civil kezdeményezést indítottak a jó alvásért.

Az, hogy valaki rosszul alszik, nappal derül ki. Úgy is mondhatnánk, nappal dől el, milyen lesz az éjszakánk - mondta Vajer Péter háziorvos és ugyanezen véleményét fejtette ki Káposzta Zoltán neurológus is a Pihent Agyúak Társasága (PAT) szerdai tájékoztatóján. A téma szakértői elmondták, mi a teendő, ha nem alusszuk ki magunkat.

Tippek a jó alvás érdekében
A jó minőségű, kellő mennyiségű alvás az egészség kulcsa. Mindenki ismeri az érzést, mikor kialvatlanul kell dolgozni. Itt van néhány jótanács, melyeket ha betart frissen állhat a napi kihívások elébe.
Tippek a jobb alvás érdekében >>

Egy felmérés szerint a magyar lakosság 60 százaléka rosszul alszik - derült ki a hét európai országban, több mint 6500 emberrel készített online felmérés adataiból.

A YouGov kutatása arra is rámutatott, hogy a rossz alvás rontja a másnapi teljesítményt és megmérgezheti a családi, baráti, munkahelyi kapcsolatokat is.

Ugyanakkor a rossz alvóknak csak 12 százaléka fordul háziorvosához a kevésbé pihentető éjszakák miatt, pedig ezek mögött sok esetben betegségek állhatnak.

A háziorvos ma már tud olyan gyógykezelést nyújtani, amely a hagyományos altatók tompító hatása nélkül beállítja a helyes belső órát - hangsúlyozta Vajer Péter.

A Pihent Agyúak Társaságának alapítói közül többen megjelentek az eseményen és beszámoltak egyéni alvásgondjaikról. Egyikük elmondta, hogy bankban dolgozik, egész nap nagyon kell figyelnie és már többször saját zsebe látta kárát, mert nem tudott koncentrálni az éjszakai alvászavarai miatt.

Egy idősebb férfi utalt arra, hogy prosztatapanaszai állnak a rossz alvás mögött: éjszaka gyakran fel kell kelnie, és nehezen alszik vissza. Ha olvasni kezd, elálmosodik, de megesett, hogy elaludt ülve, lefordult a székről és nagyon megütötte magát.

A társaság egyik alapítója, Záng Zoltánné elmondta, az a céljuk, hogy szakértők bevonásával, felvilágosító kampány segítségével rávegyék a több százezer rosszul alvó magyar embert, hogy vegyék komolyan a problémájukat, és forduljanak vele orvoshoz.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Harc a horkolás ellen - Milyen...

Szinte minden embert érint valamilyen formában a horkolás. Habár hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a horkolás csak egy idegesítő zaj, fontos tudni...

Alváslabor nyílt a Szent János...

Az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat.

Az alvás fázisai

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas...

Alvászavarok gyötrik? - Tippek a...

Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a...

Pszichés betegségek, melyek...

Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott...

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus altatókat, a barbiturátvegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.